Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«…Ερανος σε είδος για την καινούργια σοδειά…» (Ντοκουμέντο από οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ στα 1944)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Το ΚΚΕ στα πάνω από 100 χρόνια της ιστορίας του, άντεξε, γιατί στηρίζεται πολύπλευρα-και οικονομικά- στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ακόμη και σε καιρούς δύσκολους οι άνθρωποι που μόχθου- με χίλιες δυο προφυλάξεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν (αλλά και να υποστούν) χίλιους δυο κινδύνους- στήριζαν από το υστέρημά τους το κόμμα τους.

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ ήταν πάντα  (και είναι) το απαραίτητο στοιχειό για να μπορεί το Κόμμα να αναπτύσσει και να εκλαϊκεύει την πολιτική του, να μάχεται κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες για «ν’ ανθρωπεύσει ο άνθρωπος»

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε το «αντλούμε» από την κατοχική εφημερίδα «ΣΠΙΘΑ» («Όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Βέρροιας του ΚΚΕ») τον Σεπτέμβρη (27) του 1944 και αφορά οικονομική εξόρμηση σε είδος από το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ

Το σχετικό ντοκουμέντο αναφέρει:

«Για τη ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ του ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Ο ΕΡΑΝΟΣ σε ΕΙΔΟΣ του Μ.Γ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

exormisi se eidosΤο Μακεδονικό Γραφείο της Κ.Ε του ΚΚΕ άνοιξε έρανο σε είδος για την κανούργια σοδειά, με ειδικά ένσημα των 2,5,10,20 και 50 οκάδων σιτηρά με την επιγραφή «ΚΚΕ, Κομματική οργάνωσης περιοχής Μακεδονίας, έρανος υπέρ του Εθνικού αγώνα».

Σήμερα πού το Κόμμα μας έχει γίνει ο πιο σοβαρός πολιτικός Οργανισμός του όπου μας η επιτυχία του εράνου αυτού θα αποτελέσει μια κανούργια Νίκη του Κόμματος και του Λαού στον αγώνα για την τελική συντριβή του Φασισμού θα μας φέρει πιο κοντά στη λευτεριά και στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Οι Α.Ε και οι Κομματικές Οργανώσεις θα πρέπει να συγκροτήσουν τις επιτροπές εράνου για την τεχνική προετοιμασία και την καλή διεξαγωγή του.

Εμπρός ακούραστα για την πραγματοποίηση του καινούργιου καθήκοντος που βάζει το Κόμμα μας, εμπρός να ξεπεράσουμε τα πλάνα. Εμπρός για την τελική συντριβή ου φασισμού».

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη