Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία: Με απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα για την υγεία του λαού

  • Για σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την υγεία, ακόμα και τη ζωή ασθενών προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ.
  • Απαιτεί: Να γίνουν όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας | Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων | Επίταξη άνευ όρων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, που μόνο στην Αττική διαθέτουν σχεδόν 200 κλίνες ΜΕΘ

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό πολλαπλά εκτεθειμένο, οι υγειονομικοί προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 23/2.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. – 3 μ.μ.), ενώ ήδη Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικόν» κ.ά.) παίρνουν αποφάσεις για επέκταση της στάσης σε όλη την πρωινή βάρδια.

ΟΕΝΓΕ: Σοβαροί κίνδυνοι από τη νέα μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις νέες εντολές της κυβέρνησης για βεβιασμένη μετατροπή των κλινών ΜΕΘ λοιπών νοσημάτων σε ΜΕΘ-Covid και για νέες μετακινήσεις προσωπικού, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τα εξής:

«Οι υπουργοί Υγείας και οι διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, με τις απαράδεκτες ενέργειές τους των τελευταίων ημερών, διαψεύδουν στην πράξη το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν “θωράκισης” και περί δήθεν “πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού”.
Συγκεκριμένα, μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της Αττικής (85% έως 90% του συνόλου των κλινών είναι ήδη καλυμμένες) βεβιασμένα και πρόχειρα μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid (μόνο στο “Αττικόν” και στο “Θριάσιο” 15 συνολικά) και μάλιστα για άλλη μια φορά δίνουν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (π.χ. 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το Νοσοκομείο Νίκαιας και 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το “Τζάνειο” προς το “Αττικόν”).

Ετσι:
1. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας.
2. Πάλι ανακυκλώνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, για να κουκουλωθούν όπως όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει.
3. Μετατρέπεται ακόμα περισσότερο η δημόσια περίθαλψη σε μονοθεματικό σύστημα αντιμετώπισης ενός μόνο νοσήματος, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανοικτή επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας από το πρωί της 9ης Φλεβάρη, ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής καμιάς απολύτως απάντησης από την κυβέρνηση. Αντίθετα, οι διεκδικήσεις μας έχουν συναντήσει την ευρεία αποδοχή και ανταπόκριση από τον λαό μας. Πάνω από 200 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουμε και στηρίζουν τα αιτήματά μας που είναι και δικά τους αιτήματα.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν επιτέλους όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με το από τον Μάρτη 2020 αίτημα της ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη όλων των γιατρών που έχουν υποβάλει αίτηση στις διάφορες κατά καιρούς προκηρύξεις.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων όλων των κλάδων.
  • Επίταξη άνευ όρων και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τόσο για τη νοσηλεία ασθενών Covid όσο και για τη νοσηλεία ασθενών λοιπής νοσηρότητας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην Αττική το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι σχεδόν 200.

Οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού θα είναι για άλλη μια φορά αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, παρά τις κωμικοτραγικές της προσπάθειες να μετακυλίσει τις ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς και στους λοιπούς υγειονομικούς».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΦΟΡΕΙΣ
Πλατιά στήριξη στα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες των υγειονομικών

Την υποστήριξή τους στα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και στην απεργία στις 23/2, καθώς και την καταδίκη τους για τις διώξεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να φιμώσει τη φωνή των αγωνιζόμενων υγειονομικών, συνεχίζουν να εκφράζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα.

Στις εκατοντάδες ανακοινώσεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, προστίθενται και οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.
Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Κοζάνης, Λέσβου, Αργολίδας, Μισθωτών Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Οικοδόμων Καρδίτσας, Οικοδόμων Ιωαννίνων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εργαζομένων στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό ΠΕ, Βοηθών Φαρμακείων, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια Ιωαννίνων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, Εργαζομένων «Cosmote – eValue» Αττικής, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, και η ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου.