Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό: Απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους

Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό – Τουρισμό απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το οποίο είχε κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, έχει συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση, τονίζοντας: «Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων των επαγγελματιών της Εστίασης, απαλλαγή από υποχρεώσεις προς εφορία – ασφαλιστικά ταμεία – δημοτικά τέλη –  διαγραφή χρεών για όλο το διάστημα της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Την ανάγκη για καθημερινό αγώνα στους χώρους δουλειάς, με αιχμή τη διεκδίκηση εισοδήματος με βάση τις ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. Κάλεσε παράλληλα σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση απέναντι στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

episitismos athina 17

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κλαυθμώνος.

Ο Νίκος Κεραμίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και εργαζόμενος στον Επισιτισμό, σημείωσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στα εστιατόρια, στις καφετέριες και τα κέτερινγκ ξεπερνά κάθε προηγούμενο πλέον», προσθέτοντας ότι «όσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα, 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, οι delivery βάζουμε από την τσέπη μας τις βενζίνες και για τη συντήρηση των οχημάτων, για τα ατομικά μέσα προστασίας». Επισήμανε ότι «οι μάγειρες, οι ψήστες, οι σερβιτόροι δουλεύουμε όλοι χωρίς μέτρα προστασίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ή με 1 ζευγάρι γάντια και 1 μάσκα στο 10ωρο και τώρα καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα» και τόνισε πως «δεν θέλουμε τα χειροκροτήματά τους, θέλουμε μισθό και δικαιώματα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια!».

Την αγωνία της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι, μαζί με τις διεκδικήσεις για επίδομα ανεργίας για όλους και διασφάλιση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη, μετέφερε από το βήμα της κινητοποίησης η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». Οι εποχικοί εργάστηκαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα είτε έβγαλαν όλη τη σεζόν σε καθεστώς αναστολής ενώ τώρα πετιούνται στην ανεργία και δικαιούνται το πενιχρό επίδομα μόλις για 3 μήνες.

«Το νέο διάγγελμα κυβέρνησης – πρωθυπουργού ξεχείλισε το ποτήρι», τόνισε ο Δημήτρης Κάτσαρος, από την Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση. Μετά το «γκρίζο καλοκαίρι», έκανε λόγο για «μαύρο χειμώνα» για τους μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο. Την ώρα που στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων εισρέουν παχυλές επιδοτήσεις, οι μικροί επαγγελματίες -όπως εξήγησε- βλέπουν τη θηλιά να σφίγγει, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μένουν χωρίς εισόδημα για την επιβίωσή τους.

«Εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με υγεία και ασφάλεια και όχι κλειστά μαγαζιά, επιδόματα πείνας και ελεημοσύνης» τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Σημείωσε ότι το νέο λοκντάουν το μόνο που εξασφαλίζει «είναι να καταστρέψει τα χιλιάδες μικρά καφέ και εστιατόρια στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους μικρομαγαζάτορες στη χρεοκοπία». Ο Γ. Στεφανάκης κάλεσε σε αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες, να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ. Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην Παιδεία και στα μέσα μεταφοράς.