Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εργαζόμενοι e-food: Συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία στα Χανιά

Κείμενο, φωτογραφίες: Ειρηναίος Μαράκης //

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων στην efood, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και στο τέλος επιδόθηκε ψήφισμα στην Επιθεώρηση Εργασίας και την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχε κηρυχθεί από τις 12 μέχρι τις 4μμ.

Την αλληλεγγύη και τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζόμενων στην efood εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Σωματείο διανομέων (delivery) Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, η Καμαριέρα – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στον Επισιτισμό και η Πρωτοβουλία Αντίστασης.

xania efood 3 xania efood 2 xania efood 4

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή των διανομέων της efood Χανίων:

«H efood μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα!

Η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο «συνεργατικό» μοντέλο σημαίνει απολύσεις.

Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκαν το εργαλείο της EFOOD, ώστε όποτε την συμφέρει , να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς , οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ! ,όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον ένα χρόνο εργασίας όσοι είναι με την MANPOWER αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση , με το δίλλημα ή άνεργος ή «συνεργάτης». Όπου συνεργάτης εννοείται , η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτό τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες.

Κανένας συνάδελφος στα Χανιά δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το «συνεργατικό» μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων.

Η επιτροπή καλεί όλους τους διανομείς στην EFOOD να οργανωθούν , και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Σε συνεργασία με το σωματείο διανομέων Ν.Χανίων θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν με στόχο διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα:

ΝΑ ΑΠΑΙΤHΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

• Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την EFOOD με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να ενταχτεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Να καταργηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος αξιολόγησης που είναι αναξιόπιστος.
• Να οριοθετηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
• Να σταματάει η διανομή στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες , όπως στο καύσωνα , το παγετό κ.α.
• ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όχι ατομικές
• Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων».

 

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων