Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας και το ΠΑΜΕ

Σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα αναδεικνύεται  η τραγωδία στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια με τρεις εργάτες νεκρούς και έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

“Τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος διερευνώνται”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κόπηκε κάποιο σύρμα και με την ταλάντωση του, ακούμπησε στη μέση τάση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χτυπηθούν από τα 20.000V του ρεύματος και οι τρεις να βρουν ακαριαίο θάνατο.
Μάλιστα η σορός του ενός εργάτη εγκλωβίστηκε στο στύλο ρεύματος και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσει με ειδικό βραχιονοφόρο .
Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και το ειδικό όχημα.

Οι εργαζόμενοι ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου του ΑΚΤΩΡΑ, που έχει αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
🆘  Με σοβαρά εγκαύματα και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο τέταρτος εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι τρεις νεκροί ήταν 4554 και 57 ετών. Πρόκειται για το χειριστή γερανοφόρου, το βοηθό του και τον έναν εναερίτη, η σορός του οποίου εγκλωβίστηκε στο στύλο ρεύματος. Και οι τρεις ήταν από τη Χαλκίδα, δύο ελληνικής καταγωγής και ένας αλβανικής καταγωγής.
Ο σοβαρά τραυματισμένος είναι 35 ετών και εναερίτης, ο οποίος έπεσε από το στύλο. Είναι από το χωριό Μαλακώντας, αλβανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του εργοδηγού και του μηχανικού του έργου καθώς και της επιβλέπουσας από την πλευρά της υπηρεσίας.
Παράλληλα αναζητούν στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας και Κορινθίας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα σημειώνοντας ότι “οι συνάδελφοι εργάζονταν σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ (συνεργείο ΑΚΤΩΡ) και δούλευαν στο δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η μέση τάση φαίνεται να ήταν ηλεκτρισμένη!”.

Όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας.

Η συσσώρευση των συχνών «ατυχημάτων» δεν οφείλεται σε μια «κακιά στιγμή», δεν φταίει η «κακιά η ώρα»” τονίζει προσθέτοντας ότι “πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα. Έχουν ακέραιη την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευταίων χρόνων που έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνουν συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ.
Εντατικοποιούν συνεχώς την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν παγιώσει την ευέλικτη εργασία και τις εργολαβίες, άλλωστε και οι συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο στην Εύβοια.
Η πολιτική της απελευθέρωσης στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας.
Οι εργολάβοι μαζί με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Έχουν μόνο στόχο τους, τον οποίο και διαφημίζουν συνεχώς, τη συνεχή αύξηση των κερδών και την υλοποίηση των σχεδιασμών όλων των κυβερνήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου της ενέργειας. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ώρες από τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης για όλους», με πολλές θέσεις εργασίας. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το ζεστό χρήμα των δεκάδων δις ευρώ για να φάνε. Εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τους όρους και τις συνθήκες αυτών των θέσεων εργασίας.

Θα μας βρουν απέναντί τους. Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε το αυτονόητο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ώστε να επιστρέφουμε μετά τη δουλειά όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας”.

ΠΑΜΕ: Οργή για την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης – ΔΕΗ

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ» τονίζει το ΠΑΜΕ.

Επισημαίνει ότι «τα σωματεία έχουν καταγγείλει εκατοντάδες φορές την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή συντήρηση του δικτύου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοιράστηκαν με εργολαβία το τεράστιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για εγκληματικές ευθύνες που δείχνουν ότι ο κύριος ένοχος είναι η ίδια πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση των μεγάλων εργολάβων και που ανοίγει τα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών στην Υγεία για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Κοινός παρονομαστής είναι τα μόνιμα θύματα: Εργαζόμενοι και λαός, που είτε αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, είτε στις κολόνες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Η παγίωση εδώ και χρόνια της ευέλικτης εργασίας και της εργολαβίας για να μπουκώσουν τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεργολάβων και αντίστοιχα των μετόχων της ΔΕΗ, τα λειψά ως ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία».