Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΡΤ: Δικαιολογώντας τα …αδικαιολόγητα για το αντικομμουνιστικό ντοκιμαντέρ – Εδώ γελάμε

Ακόμη χειρότερο της αθλιότητας είναι η προσπάθεια να δικαιολογήσεις την αθλιότητα. Κάπως έτσι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του αντικομμουνιστικού και αντιστόρητου ντοκιμαντέρ, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να υπεραμυνθεί της επιλογής της.

Τι λέει, μεταξύ άλλων, το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΡΤ; Πως η μίσθωση ιστορικών ντοκιμαντέρ που προβάλει η κρατική τηλεόραση γίνεται «βάσει ποιοτικών κριτηρίων και προδιαγραφών που ισχύουν στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά». Ποιός όμως θέτει τα συγκεκριμένα «ποιοτικά κριτήρια» και τις «προδιαγραφές»; Είναι, ή δεν είναι, η κυρίαρχη αστική οπτική της ιστορίας που κυριαρχεί στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά;

Τα περί «ποιότητας» και «προδιαγραφών» που αναφέρει η ΕΡΤ είναι στάχτη στα μάτια του τηλεθεατή, προκειμένου να συσκοτιστεί το ιδεολογικό περιεχόμενο των προβαλλόμενων ντοκιμαντέρ. Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι η αστική προπαγάνδα που βρίθει χυδαίων αντικομμουνιστικών διαστρεβλώσεων για μια σειρά ιστορικά γεγονότα έχει κατά καιρούς προβληθεί από κολοσσούς της «παγκόσμιας οπτικοακουστικής αγοράς», όπως το BBC, η Deutsche Welle και το History Channel.

Η ΕΡΤ σημειώνει επίσης πως σε ότι αφορά τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «παρουσιάζονται πορίσματα επιστημονικών ερευνών, τα οποία εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επιστημόνων και ερευνητών, δίνοντας την ευκαιρία στον τηλεθεατή να έχει πρόσβαση σε πληθώρα επιχειρημάτων ώστε να αναπτύξει τον συλλογισμό του, όπως ο ίδιος επιθυμεί». Πρόκειται για κουτοπονηριά πρώτου μεγέθους καθώς, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ΕΡΤ καλεί τον τηλεθεατή να γίνει… ιστορικός, αφού πρώτα τον έχει εμποτίσει με ακατάσχετη αντικομμουνιστική σαβούρα. Με τι κριτήριο να «αναπτύξει τον συλλογισμό του» ο τηλεθεατής, όταν προηγουμένως έχει βομβαρδιστεί από έναν σωρό επιστημονικοφανείς συκοφαντίες ενάντια στον Στάλιν και την ΕΣΣΔ;

Η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρεί «παράλογο να κατηγορείται για αντικομμουνισμό» επειδή, όπως ισχυρίζεται, η κρατική τηλεόραση «τιμά ποικιλοτρόπως την ιστορία του ΚΚΕ». Τόσο πολύ… «τιμά» την ιστορία του ΚΚΕ η ΕΡΤ, να προσθέσουμε εμείς, ώστε στην ειδική εκπομπή για την απελεύθερωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, οι παρουσιαστές δεν κάλεσαν καν εκπρόσωπο του κόμματος! Πρόκειται για την ίδια ΕΡΤ που είτε αποσιωπά, είτε αφιερώνει λίγα δευτερόλεπτα για την κάλυψη μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, την ΕΡΤ που «θάβει» ειδησεογραφικά αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ενάντια στις αμερικανονατοικές βάσεις.

Ας αφήσουν επομένως τις φθηνές δικαιολογίες οι κύριοι της ΕΡΤ. Γιατί, σε τελική ανάλυση, ο αντικομμουνισμός είναι όπως ο βήχας. Δεν κρύβεται.

Ατέχνως

«Ντοκιμαντέρ» αντικομμουνιστικής σαβούρας από την ΕΡΤ