Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ερώτηση στη Βουλή για το εμπάργκο της Εθνικής Τράπεζας στο έμβασμα των εκδόσεων Ατέχνως

Ερώτηση στη Βουλή με το ερώτημα – θέμα «Εχει επιβληθεί εμπάργκο στην Κούβα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας;» κατέθεσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόρριψης από την Εθνική Τράπεζα του εμβάσματος των εκδόσεων Ατέχνως προς την Κούβα.

Οι εκδόσεις Ατέχνως, ως οφείλαμε, δημοσιοποιήσαν το θέμα και ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το μπλόκο της Εθνικής τράπεζας είναι μια ενέργεια εχθρική προς την Κούβα. Μια ενέργεια που συνδέεται με τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι Είναι μια ενέργεια μια ενέργεια που δεν πρέπει να περάσει στο «ντούκου».

Πολύς κόσμος αδυνατεί να πιστέψει στο εμπάργκο, να καταλάβει τι σημαίνει εμπάργκο. Η περίπτωση του εμβάσματος των εκδόσεων Ατέχνως (610 ευρώ) κάνει απτό σε κάθε έντιμο δημοκράτη πολίτη, τι βιώνει η Κούβα. Δεν αφήνουν να περάσει το ελάχιστο για να φτάσει στην Κούβα.

Εμείς γιατί να αφήσουμε να περάσει στο «ντούκου» αυτό το μπλόκο των χρημάτων προς την Κούβα; Αυτό είναι το ερώτημα σε κάθε αλληλέγγυο προς την Κούβα, σε κάθε δημοκράτη πολίτη. Η αποσιώπηση, η αδιαφορία σε τέτοιες ενέργειες διευκολύνει το έργο όλων αυτών που με διάφορους τρόπους «βάζουν πλάτη στο φονικό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στο νησί οι ΗΠΑ.

Το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών

Θέμα: Εχει επιβληθεί εμπάργκο στην Κούβα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας;

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κούβα είναι διαχρονικά καλές, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την πάγια θέση του ελληνικού Διπλωματικού Σώματος υπέρ της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της από τις Η.Π.Α. Επιπλέον, οι δυο χώρες έχουν αγαστές σχέσεις και στο οικονομικό πεδίο, ειδικότερα σε θέματα που άπτονται της ναυτιλίας. Με αυτά τα δεδομένα, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αρνείται την μεταφορά (ακόμα και) συμβολικών ποσών από ιδιώτες που επιθυμούν να στείλουν οικονομική βοήθεια στην Κούβα.

Εν προκειμένω, η αποστολή χρημάτων στην Κούβα αφορά έναν Εκδοτικό Οίκο. Όπως μας ενημερώνουν με επιστολή τους οι υπεύθυνοι των Εκδόσεων «Ατέχνως», τον Ιούλιο 2021  πραγματοποίησαν μια σύντομης διάρκειας προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της Κούβας μέσω της διακίνησης της ποιητικής συλλογής «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, σε απόδοση του Γιάννη Ρίτσου.

Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 600 ευρώ το οποίο, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, επιχειρήθηκε να αποσταλεί με έμβασμα στην Κούβα. Η συναλλαγή απορρίφθηκε από την ΕΤΕ όχι μία αλλά δυο φορές(21/8/2021 και 22/9/2021) με την αιτιολογία πως «κατόπιν ελέγχων που διενεργούνται για κάθε έμβασμα, το εν λόγω έμβασμα ακυρώθηκε για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα,

Ερωτώνται οι υπουργοί:

 Πώς εξηγείτε την άρνηση της ΕΤΕ να εκτελέσει την αποστολή εμβάσματος από Ελληνες πολίτες σε Κουβανικές Τράπεζες ; (Banco de Fomento Internacional (BFI) και Banco Internacional de Comerci)

 Η εσωτερική πολιτική της ΕΤΕ πώς συνάδει με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας; Δύναται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας να λειτουργεί αυτοβούλως και αυθαιρέτως αντίθετα από την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης που αντιτίθεται διαχρονικά στο εμπάργκο εναντίον της Κούβας;

 Συμμετέχει η Ελλάδα στον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της Κούβας;

 Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να στείλει χρήματα από την Ελλάδα στην Κούβα αν όχι μέσω της ΕΤΕ;

Η ερωτώσα βουλεύτρια
Μαρία Απατζίδη

vivlio gigien