Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Από τις διαδικαστικές λαθροχειρίες στη νοσηρή ρυπαρότητα

Τη θέση τους να μην ενταχθεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) εκφράζουν σε κείμενό τους σκηνοθέτες.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Στους μαζικούς φορείς, όπως η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, είναι αυτονόητη η εμφάνιση διαφορετικών απόψεων, αντιπαραθέσεων που σε τελική ανάλυση έχουν πολιτικό περιεχόμενο, ακόμα και κάθετων διαφωνιών σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα.

Τέτοια κάθετη διαφωνία είναι και αυτή που έχει ανακύψει με τις ευτελείς μεθοδεύσεις του Προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΕΣ, προκειμένου να εντάξουν (να “χώσουν” είναι ίσως πιο κατάλληλη λέξη στο πλαίσιο τέτοιων μεθοδεύσεων ) την ΕΕΣ στην ΠΟΘΑ, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα και τους στόχους τόσο της ΠΟΘΑ ως εργατικού συνδικάτου όσο και της ΕΕΣ ως επαγγελματικού φορέα ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, όπως έχει ήδη καταγγείλει η παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών: Μια ομόφωνη απόφαση ΓΣ της ΕΕΣ του 2019 για συμμαχία με άλλους φορείς πλαστογραφείται σε επιστολή προς της ΠΟΘΑ στις 29-10-2021 εμφανιζόμενη, με πλήρη περιφρόνηση προς την ουσία της ομοφωνίας, ως δήθεν απόφαση ένταξης της ΕΕΣ σε αυτήν… Κατόπιν τα μέλη της ΕΕΣ καλούνται σε έκτακτη ΓΣ στις 21/11/2021 προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν πρόταση ένταξης στην ΠΟΘΑ… Στη ΓΣ το θέμα της ημερήσιας διάταξης μετατρέπεται αυθαίρετα σε “επικύρωση” της ανύπαρκτης απόφασης του 2019… Τέλος, η ΓΣ – ενώ έχουν αποχωρήσει μια σειρά μελών προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν τη λαθροχειρία – “επικυρώνει” με μια ανυπόστατη απόφαση του 2021 την ανύπαρκτη απόφαση του 2019…

Κι αν ως εδώ  δεν έχουμε να κάνουμε παρά με τη “συνήθη” αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιδιοτελείς προσωπικές επιδιώξεις και πρακτικές κλίκας από τη μια, και σε θέσεις αρχών από την άλλη, στη συνέχεια το ζήτημα αποκτά διαστάσεις αναβαθμισμένης νοσηρότητας:

Ένας αριθμός μελών της ΕΕΣ προσέφυγαν, “χωρίς αυταπάτες”, στη δικαιοσύνη προκειμένου να μπει φραγμός στις παραπάνω μεθοδεύσεις.

Στις 1-12-2021, κατά τη συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής ενώπιον του δικαστηρίου, ο Πρόεδρος ως εκπρόσωπος της ΕΕΣ προέβη δια των πληρεξουσίων δικηγόρων του σε χαρακτηρισμούς “άλλων εποχών” αποκαλώντας τα μέλη της ΕΕΣ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη “εξτρεμιστές”, “ταραχοποιά στοιχεία”, “κομμουνιστάς”, μη παραλείποντας λεκτική επίθεση ακόμη και κατά του δικηγόρου των αιτούντων με νύξεις για την ”ταραχοποιό δραστηριότητα” του… πατέρα του, γυρίζοντας μας στην εποχή των ”φακέλων” που διατηρούσαν και χρησιμοποιούσαν οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμοί.

Ο (με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της ΕΕΣ ως εκπροσώπου της ενώπιον των δικαστικών αρχών) ξεπεσμός στη ρυπαρότητα που σηματοδοτείται με αυτού του είδους την ορολογία, νοοτροπία και πρακτική, δεν αποτελεί παρά τον καρπό μιας κατάστασης που σιωπηρά βιώνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕΣ, καθώς ο Πρόεδρός της (με τη συναίνεση προφανώς της πλειοψηφίας του ΔΣ) έχει επιλέξει τη στελέχωση του νομικού του συμβουλίου με τον κ. Θοδωρή Δραβίλλα, διοικητή της ΕΥΠ από τις 19-7-2012 ως τις 30-1-2015, αλλά και νυν Πρόεδρο ΔΣ του ”Κέντρου Μελετών Ασφαλείας” (ΚΕΜΕΑ) που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ.

Ήδη, άλλωστε, στις 21-11-2021 η έκτακτη ΓΣ της ΕΕΣ ανέχτηκε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν Πρόεδρο ΔΣ του ΚΕΜΕΑ να παραδίδει ”συνδικαλιστικά μαθήματα” στο πλαίσιο τής κατά παραγγελία του Προέδρου νομικής του γνωμάτευσης σχετικά με την ένταξη της ΕΕΣ στην ΠΟΘΑ.

Εν προκειμένω, οι στόχοι της δραστηριότητας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ (και νυν Προέδρου ΔΣ ΚΕΜΕΑ) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ”δική του υπόθεση” που καταρχήν δεν μας αφορά. Αυτό όμως που μας αφορά, είναι η ασυγχώρητη επιλογή του Προέδρου της ΕΕΣ κ. Χάρη Παπαδόπουλου και της πλειοψηφίας του ΔΣ, να έχει τοποθετήσει ως νομικό σύμβουλο του συλλογικού μας οργάνου ένα πρόσωπο με τη συγκεκριμένη ”ανεξίτηλη” ιδιότητα, η επιλογή του να διευκολύνει την άμεση ανάμιξη ενός προσώπου με αυτήν την ιδιότητα σε διαδικασίες μαζικών φορέων όπως η ΕΕΣ και κατ’ επέκταση στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, αφού – ακόμη και με ανύπαρκτες και ανυπόστατες αποφάσεις – η ΕΕΣ προχωρά προς το παρόν στην ένταξή της στην ΠΟΘΑ…

Απέναντι σε αυτή την ασυγχώρητη επιλογή του Προέδρου της ΕΕΣ θα ήταν ασυγχώρητη η διατήρηση της οποιασδήποτε ανοχής.

Αποτελεί ευθύνη όλων των μελών της ΕΕΣ να μην επιτρέψουν σε αυτόν τον ξεπεσμό να καταστεί χαρακτηριστικό του ιστορικού φορέα των Ελλήνων σκηνοθετών και έμπρακτα να τον ακυρώσουν μαζί με όλες τις μεθοδεύσεις και εκβιαστικές πρακτικές του Προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ που μετατρέπουν την ΕΕΣ σε ”τσιφλίκι” ιδιοτελών επιδιώξεων ενός προσώπου και των συν αυτώ».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Αντωνοπούλου Θαλασσιά, Βάκκας Κώστας, Βαρδαρός Λεωνίδας, Γερασιμίδου Ελένη, Γραμματικού Θεοδοσία, Διδυμιώτης Γιώργος, Κομηνέας Τζανέτος, Κουάντας Αλέξης, Κούνης Στέφανος, Μαραγκουδάκης Αγης, Μονδέλος Στέφανος, Σήφης Στάμου, Σπυρόπουλος Θανάσης, Σταματόπουλος Κώστας, Φιλιούσης Κοσμάς, Φιλιούσης Κώστας.

Ψήφισμα ΔΑΣ – ΠΟΘΑ

Σε ψήφισμά της η ΔΑΣ στην ΠΟΘΑ σημειώνει: «Υπερασπιζόμαστε το χαρακτήρα της Ομοσπονδίας μας. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις για την αλλοίωση του συνδικαλιστικού εργατικού χαρακτήρα της ΠΟΘΑ.

Η αντιπαράθεση για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο νέο ΔΣ δεν μπορεί να φτάνει στο σημείο να παραβιάζει το Καταστατικό της ΠΟΘΑ, τις βασικές αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι προσπάθειες πλαστογραφίας αποφάσεων, υποτιμά τα μέλη των Σωματείων μας και συνολικά τη δράση και το κύρος των συνδικαλιστικών οργανώσεών μας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Η ΕΕΣ, έχοντας να κάνει συνέλευση από το 2019, προ πανδημίας, ισχυρίζεται ότι τότε ήθελε να μπει στην ΠΟΘΑ, χωρίς πουθενά να είναι διατυπωμένο ή αποφασισμένο.

Σημειώνουμε πως η ΕΕΣ, όχι απλά περιλαμβάνει και κάποιους εργοδότες στο μητρώο της, όχι απλά είναι σύλλογος επαγγελματιών κι όχι εργατικό σωματείο, αλλά έχει στην ιδιοκτησία της, η ίδια, εταιρία παραγωγής (στο όνομα του προεδρείου), η οποία  αναλαμβάνει να εκτελεί παραγωγές της Κρατικής Τηλεόρασης και μισθώνει, η ίδια, μέλη άλλων σωματείων που είναι μέλη της ΠΟΘΑ, ως εργαζόμενούς της! Ποιο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο άραγε το κάνει αυτό;

Επιπροσθέτως, αυτός που πρωταγωνιστεί σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΣ, ο οποίος ήταν πρώην Διοικητής της ΕΥΠ έως το 2015, νυν πρόεδρος του ΔΣ του ”Κέντρου Μελετών Ασφαλείας” και σύμβουλος σε πολλές καίριες θέσεις και υποθέσεις.

Δε μιλάμε συνεπώς απλά για μία αλλοίωση του καταστατικού της ομοσπονδίας, αλλά ότι επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στον ίδιο το χαρακτήρα της Ομοσπονδίας.

Το ζήτημα που τίθεται, δεν είναι αν θα εγκρίνουμε στο συνέδριό μας, μετά από τους μεγαλειώδεις αγώνες που κάναμε, απλώς κάποιους ”ξαφνικούς” αντιπροσώπους από ένα φορέα που δεν είναι σωματείο.

Δε μιλάμε για αντιπροσώπους, αλλά για ένα στημένο μηχανισμό που θέλει να ”φορεθεί” στην Ομοσπονδία μας.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους αντιπροσώπους να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς, να μην υποβαθμίσουν αυτές τις εξελίξεις, να μην αθωώσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να μη ”λερώσουμε” τους αγώνες που κάναμε».

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

Μετάβαση στο περιεχόμενο