Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εταιρεία σεκιούριτι στη Λάρισα έχει άνθρωπο για να παίρνει πίσω το Δώρο!

Η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσδταση στους χώρους δουλειάς, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση στρώνει μεθοδικά το έδαφος για το ξήλωμα όλων των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη βουλή στην αρχή της εβδομάδας ενισχύει ουσιαστικά την εργοδοσία απέναντι στον εργαζόμενο, δημιουργεί χώρους δουλειάς γκέτο, βάζει στο στόχαστρο την οργάνωση στον τόπο δουλειάς, τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συγκρούονται με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία και που βάζουν αιτήματα για ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης.

Μετά την καταγγελία ότι απολύθηκαν νεαροί εργαζόμενοι σε κατάστημα εστίασης επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο, μία ακόμη δείχνει πως η εργοδοτική ασυδοσία δεν έχει όριο και το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μεμονωμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι καταγγελίες είναι δεκάδες. Για παράδειγμα, υπάρχει εταιρία σεκιούριτι στη Λάρισα που έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άνθρωπο να βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στο ATM για να παίρνει το δώρο πίσω με την ανάληψή του! Αυτό που κάνουν αρκετοί εργοδότες στο Εμπόριο, στην Εστίαση, στη Βιομηχανία είναι να φαίνεται πως καταβάλλουν π.χ. 700 ευρώ μισθό και να ζητούν να παίρνουν πίσω από τον εργαζόμενο τα 200 ευρώ. Όσο για το ωράριο, τις υπερωρίες και τις αργίες δεν τηρείται τίποτα.

Σημειωτέον ότι ο εργοδότης που είχε απειλήσει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους ότι οι συμβάσεις εργασίας, για όσους δεν επιστρέφουν το δώρο θα καταγγελθούν, προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής. Πριν την Πρωτοχρονιά απέλυσε δύο από τους εργαζόμενους, χωρίς φυσικά να επικαλείται τον πραγματικό λόγο καταγγελιών των συμβάσεων.

Τα πρόσφατα γεγονότα εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει η Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ η οποία επισημαίνει:

Το ξεσάλωμα της εργοδοσίας δεν έρχεται σε μία τυχαία περίοδο. Αέρα στα πανιά της δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Στρώνουν μεθοδικά το έδαφος για το ξήλωμα όλων των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη βουλή στην αρχή της εβδομάδας ενισχύει ουσιαστικά την εργοδοσία απέναντι στον εργαζόμενο, δημιουργεί χώρους δουλειάς γκέτο, βάζει στο στόχαστρο την οργάνωση στον τόπο δουλειάς, τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συγκρούονται με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία και που βάζουν αιτήματα για ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης.

Από την άλλη μεριά, οι υπηρεσίες που λειτουργούν υποτίθεται για την προστασία του εργαζόμενου όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, είναι υποστελεχωμένες. Δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο τους με βάση το μεγάλο όγκο των επιχειρήσεων στην περιοχή, τα μέτρα και οι νόμοι της κυβέρνησης που είναι υπέρ του κεφαλαίου έτσι και αλλιώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Οι απολύσεις δύο νέων ανθρώπων, εργαζόμενων σπουδαστών που έγιναν τις μέρες των εορτών, επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία δεν λογαριάζει τίποτα άλλο ιερό πέρα από τα κέρδη της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, αυτό που ενόχλησε ήταν ότι κάποιοι εργαζόμενοι συλλογικά διεκδίκησαν τα αυτονόητα και αποτέλεσαν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Προστασία των νέων εργαζομένων είναι η ισχυροποίηση των συνδικάτων της πόλης μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει…

Τα πρόσφατα αυτά παραδείγματα αναδεικνύουν πως οι νέοι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και στο Εμπόριο είναι έρμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας, όσο παραμένουν ανοργάνωτοι έξω από το συλλογικό αγώνα των συνδικάτων. Άλλος δρόμος για την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει!

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να περάσουν στην αντεπίθεση σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ, κεφαλαίου που αποθρασύνει την εργοδοσία. Να συμπορευτούν με το κόμμα τους, το ΚΚΕ και τη νεολαία του, την ΚΝΕ και να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία της πόλης, τα συνδικάτα, του συλλόγους και τους φορείς να πάρουν θέση! Να καταδικάσουν τις εκδικητικές απολύσεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Με την οργανωμένη πάλη τους να δώσουν μαχητική απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – εργοδοσίας με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σωματεία και ομοσπονδίες όλη την ερχόμενη εβδομάδα ενάντια στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή από την κυβέρνηση».