• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ευθύνες του μονοπώλιου ρούχων Η&Μ για αυθαίρετες απολύσεις απεργών στο Μπαγκλαντές

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τον Ιανουάριο του 2019 χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές απήργησαν για μεγαλύτερους μισθούς.

Στις 20 Φεβρουαρίου γύρισαν οι απεργοί στις δουλειές τους μετά από μια απίστευτη συμφωνία των αναξιόπιστων Συνδικάτων με την εργοδοσία. Η αύξηση ήταν 20 σεντς τον μήνα!!!

Στο Μπαγκλαντές 4,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται στην κλωστοϋφαντουργία κάτω από απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες με μισθούς εξαιρετικά χαμηλούς. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στα εργοστάσια ετοίμων ενδυμάτων είναι γύρω στα 85 ευρώ τον μήνα! 10.000 απεργοί απολύθηκαν κατα την διάρκεια της απεργίας.

Άλλοι 7.500 που συμμετείχαν στην απεργία απολύθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Οι 2100 από αυτούς δούλευαν σε υπεργολάβους του Σουηδικού κολοσσού ενδυμάτων Η&Μ.

Η ηγεσία της εταιρείας παραδέχτηκε πως είχε γνώση των μαζικών απολύσεων λόγω συμμετοχής στην απεργία, προσθέτοντας πως δεν έχει ανάμειξη και θα επιθυμούσε καλύτερους μισθούς και σταθερή δουλειά. Λυπάται δηλώνει για τις απολύσεις “αφού ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους”.

Ξέχασε πως είχε υποσχεθεί να μεσολαβήσει κατά την διάρκεια της απεργίας ώστε να υποχρεώσει τους υπεργολάβους που συνεργάζεται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Η δε Γ.Σ των μετόχων πρόσφατα αποφάσισε να μην δώσει μισθούς διαβίωσης για όλους όσους ράβουν ρούχα για την Η&Μ, υπόσχεση που κρατάει 6 ολόκληρα χρόνια.

 

baglades1

 

Να θυμίσουμε την κατάρρευση του κτιρίου Rana Plaza με 1000 νεκρούς και 2500 τραυματίες το 2013 όπως και την πυρκαγιά ένα χρόνο νωρίτερα με 110 νεκρούς λόγω παντελούς έλλειψης εργασιακής ασφαλείας.

Ακόμη και τότε η εταιρεία Η&Μ ήταν εμπλεκόμενη όπως και άλλες γνωστές Σουηδικές και άλλες εταιρείες ενδυμάτων που ράβουν εκεί τα ρούχα τους λόγω του χαμηλότερου κόστους.

Η Η&Μ είχε υποσχεθεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων που ποτέ δεν δόθηκαν.

Καμία εγγύηση δεν ισχύει για τις απολύσεις. Αντίθετα όσοι από τους απολυμένους λόγω συμμετοχής στην απεργία ζήτησαν δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις διαπίστωσαν πως βρίσκονται στην μαύρη λίστα και δεν προσλαμβάνονται.

Τώρα ομολογεί η Η&Μ πως ήξερε για τις απολύσεις αλλά “δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα”. Ακόμη και τα “μεταλλαγμένα” τοπικά συνδικάτα ζητούν ευθύνες και από την ΗΜ για τις αυθαίρετες απολύσεις.

Ζητούν από την κυβέρνηση έρευνα των επιχειρήσεων που απολύουν λόγω της συμμετοχής στην απεργία.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Εκδικείται τους εργαζόμενους που απεργούν. Τους θέλει άβουλους να υπομένουν την καταπίεση και να χρωστούν ευγνωμοσύνη.

Στην περίπτωση της Η&Μ να προσθέσουμε και την περίσσεια υποκρισία που χαρακτηρίζει τα Σουηδικά μονοπώλια που κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα σε βάρος της ζωής και της δυστυχίας των εργαζομένων και ταυτόχρονα συμμετέχουν στο έγκλημα.