Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΣ ΨΗΦΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ

Φιλοξενούμενος ο Γεώργιος Λιανός //

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται η προσπάθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων να κερδίσουν εντυπώσεις, με αφορμή την καταστροφή από την φωτιά στην Ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα. Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης παίζουν το χαρτί της πολιτικής υπευθυνότητας. Παράλληλα, προσπαθούν να πείσουν, ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα να απαιτούν από την κυβέρνηση και τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού, με στόχο να αναλάβουν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην ίδια γραμμή βαδίζουν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, αποσκοπώντας και αυτοί με τη σειρά τους να παρουσιάσουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, μιλώντας για ειδικά δικαστήρια, κρεμάλες, πυρές και συγγνώμες. Το ίδιο συμβαίνει και με την πλειονότητα των μέσω ενημέρωσης. Η στάση τους ήταν και θα είναι αναμενόμενη, ενώ η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα κορυφωθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να μην γίνουν ορατές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη φωτιά της Δευτέρας και τις επιπτώσεις της. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ασύμμετρη απειλή», βαδίζοντας στα ίχνη της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του «στρατηγού ανέμου» και των αναρχικών που δήθεν ήθελαν να καταστρέψουν την χώρα.

Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμούν να αποκρύψουν ξανά τις ευθύνες τους. Προσπαθούν να αποδείξουν, ότι διαφέρουν σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, είναι το ίδιο, καθώς πια συμπορεύονται στην καθολική πίστη τους στις πολιτικές των μνημονίων και της λεηλασίας της ανθρώπινης ζωής. Οι καπιταλιστικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή. Όπως και σε παλαιότερες περιπτώσεις με την ανοχή και τη συνοχή των πελατών-ιδιωτών-πολιτών. Η υποκριτική στάση τους είναι μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις γενόμενοι της άγονής οργής που έχει ξεσπάσει στα λαϊκά στρώματα. Επιθυμούν να προβληθούν και να κερδίσουν μερικούς ψήφους στις επερχόμενες εκλογές κερδίζοντας για ακόμη μια φορά τις πολυπόθητους κυβερνητικούς θρόνους ως νέοι πραίτορες.

Ένας δεξιός, συντηρητικός και ακροδεξιός πολιτικός ρητορισμός κοροϊδίας και εμπαιγμού της κοινής λογικής που επιχειρεί με τον πιο ανέντιμο τρόπο να εκμεταλλευτεί την ανθρώπινή δυστυχία. Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία φθάνουν για ακόμη μια φορά σε υψηλά επίπεδα. Μια αντιπολίτευση φαιδρή, με μια Νέα Δημοκρατία με ρητορική που συμβαδίζει με το φασισμό και τον καιροσκοπισμό. Μια πρακτική που και η ναζιστική, ακροδεξιά και φασιστική Χρυσή Αυγή και όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί τέτοιου είδους ακολουθούν. Και μια κυβέρνηση να συνεχίζει στα χνάρια τους, παραδομένη στη μνημονιακή πολιτική επίθεσης απέναντι στα κοινωνικά αγαθά και της λαϊκές κατακτήσεις χρόνων αγώνων και θυσιών.

Μιας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, φτώχειας, ανασφάλιστης απλήρωτης και χαμηλόμισθης εργασίας, της μαθητείας κατάργησης της δημόσιας παιδείας και υγείας, των κιγκλιδωμάτων, της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας από τους γίγαντες του καπιταλισμού, της γένεσης και στήριξης του φασισμού και της ακροδεξιάς ρητορείας σε όλα τα επίπεδα. Αυτά πιστεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και το αποδεικνύουν ξανά με τη στάση που τηρούν. Ψηφοθηρούν και προσπαθούν να κερδίσουν εντυπώσεις για ακόμη μια φορά πάνω στις στάχτες των πολιτικών τους. Μαζί στο παιχνίδι και οι πολίτες που φέρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης για την τραγική κατάσταση που σήμερα έχουμε ως χώρα.

Χώρα-χώρος με πολίτες- ιδιώτες σε κάλπικες ζωές που συμμετέχουν στο παιχνίδι των πολιτικών, που χρησιμοποιούν τη δημοκρατία για τα συμφέροντά τους, που διαλέγουν να συνεχίσουν με τις ίδιες νοοτροπίες καιροσκοπισμού και δημοκρατικοκαπηλείας.

Η μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική και ο αριθμός των καμένων ζωών, αναδεικνύουν τις στάχτες που άφησαν οι πολιτικές των μνημονίων στη χώρα, αλλά και ακραία καπιταλιστική πολιτική του ελληνικού κράτους. Ένα κράτος για τους λίγους τους έχοντες και αυτούς που υπερπλουτίζουν από τη φτώχεια και τη δυστυχία των ανθρώπων, που όμως βασίζονται και είναι κρεμάμενοι στην πυρά του κέρδους και της εξαθλίωσης.

Ζωές καμένες από τα 15, τα 16, τα 17 τα 18, τα 20, τα 25, τα 30, τα 35 από την φτώχεια την αδυναμία να συνεχίσουν το σχολείο και να σπουδάσουν, την παιδική και νεανική ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία, τα ανιαρά και βαρετά σχολικά μαθήματα, τις δημιουργικές εργασίες, τη μαθητεία, την τράπεζα θεμάτων, των διπλών πανελληνίων. Νέοι που συμπορεύονται και υιοθετούν τις νοοτροπίες των μεγάλων, ρέπουν συχνά στο φασισμό, την ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική, οι αρκουδιάρηδες του μέλλοντος, Εμείς! Άνθρωποι που μεταναστεύουν για μια καλύτερη ζωή, μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργαστούν για λίγα ψίχουλα στους «άριστους» και «ικανούς» συμμαθητές τους από το Harvard και το Κολεγίου Αθηνών.

Παιδιά νέα διαλυμένα που κυνηγούν ένα like και ένα hastag, που το μόνο που τους έχει μείνει να θυμίζει την ζωή είναι το κακό σκυλάδικο club του Σαββάτου και το post μιας φωτογραφίας που θα επιδεικνύεται το καλογυρισμένο ρεβέρ στο τζιν και το πόσο αυτό θα αναδεικνύει το γυμνό πόδι πάνω από τα μαύρα VANS ή τα λευκά Adidas Stand Smith. Μια σχισμένη βερμούδα-μόδα που αφήνει μόνο τη γάμπα γυμνή, ένα σχισμένο γυναικείο τζιν με κλωστές γοητεύει. Η φτώχεια και η δυστυχία στα κάτεργά της Ευρώπης και των Η.Π.Α κατά τους προηγούμενους αιώνες έγινε glamour, μόδα, στυλ. Πουλά και γεμίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών. Μια μόδα που χρησιμοποιεί τα θρύψαλα και τα αποκαΐδια των πολιτικών τους και τα μετατρέπει σε όργανα αυτοπροβολής της φτώχειας ως κάτι το ωραίο και λαμπερό. Βασικός στόχος, να συμμετάσχει ο άνθρωπος από τη στιγμή της γέννησης του στο στίβο μάχης και εξόντωσης έχοντας για αυτοσκοπό του το όνειρο που δε θα του επιτρέψουν να αποκτήσει ποτέ, καθώς οι πολιτικές τους θα μεταλλάσσονται για τον μετατρέψουν ξανά σε ένα σύγχρονο Σίσυφο.

Μια ζωή που γίνεται στάχτη πριν ξεκινήσει, καθώς από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μπαίνουμε στη λίστα του χρεοφειλέτη στο παγκόσμιο κεφάλαιο, στις τράπεζες και σε αυτούς που φροντίζουν να τους γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και οι θιασώτες των μνημονίων ψηφοθηρούν πάνω στις φωτιές που άναψαν και στις στάχτες του δημιούργησαν.
Ας τους αφήσουμε να τρώγονται σαν τα ποντίκια. Έτσι και πάλι αυτοί αποτελούν τα καμένα χαρτιά της πολιτικής, τα ξύλα των καμένων δέντρων που θα είναι και αυτό το χειμώνα το τέλειο καύσιμο για το τζάκι, που θα καπνίσει ένα άνεμο ζεστό φλογερό. Έναν πραγματικό και κόκκινο άνεμο αντίστασης που θα απομακρύνει τη καπνιά των πολιτικών τους.