Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ευρωεκλογές 2019 – Γαλλία: Επικράτησε η Λεπέν που απορρόφησε τα «κίτρινα γιλέκα»

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν επικρατεί με διαφορά 0,9% την υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίστα LREM-Modem (23,31% έναντι 22,41%), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο λίστες εξασφαλίζου τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 50,12%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2014.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άνοδο των οικολόγων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρίτη θέση.

Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξασφαλίζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρωβουλευτές), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με 6,31% και 6 ευρωβουλευτές και την σοσιαλιστική λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).

Ήττα των «κίτρινων γιλέκων» και απορρόφηση μεγάλου μέρους τους από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν

Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεσήκωσαν τους γαλλικούς δρόμους, αλλά δεν συγκίνησαν τους γάλλους ψηφοφόρους. Οι δύο λίστες για τις ευρωεκλογές που προήλθαν από το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης, που προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, δεν συγκέντρωσαν παρά το 1% των ψήφων στη χθεσινή ψηφοφορία. Η λίστα «Κίτρινη Συμμαχία», με επικεφαλής τον τραγουδιστή Φρανσίς Λαλάν, εξασφάλισε περί το 0,5% των ψήφων και η λίστα «Εξέλιξη των Πολιτών», λιγότερο από το 0,5%. Αντίστοιχα, οι άλλοι σχηματισμοί στους οποίους εντάχθηκαν στελέχη των «κίτρινων γιλέκων» κατέγραψαν σκορ που κυμάνθηκαν από το 0,5% έως το 3,5%.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» γεννήθηκε από μία διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων και σύντομα επεκτάθηκε για να εκφράσει την κοινωνική δυσαρέσκεια διαφόρων και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Καθώς οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου άρχιζαν να παίρνουν συστηματικό χαρακτήρα, ετέθη και το θέμα της πολιτικής και εκλογικής παρουσίας του κινήματος. Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρόθεση ψήφου περί το 10% στα «κίτρινα γιλέκα». Αλλά, καθώς πλησίαζαν οι ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα άρχισαν να φυλλορρούν. Πολλά στελέχη προσπάθησαν να στήσουν εκλογικές λίστες, αλλά τα περισσότερα εγκατέλειψαν. Αρα, προς ποιες κατευθύνσεις κινήθηκε η ψήφος «κίτρινα γιλέκα»; Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 44% των πολιτών που αισθάνονταν «κίτρινα γιλέκα» δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν για τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, έναντι 4% για την λίστα LREM του Εμανουέλ Μακρόν. «Η πολιτική έκφραση των “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρα ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρόεδρος του PollingVox.