Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Παρέμβαση για τον αντικομμουνιστικό νόμο-έκτρωμα που ψηφίστηκε στην Σλοβακία

Τον αντικομμουνιστικό νόμο-έκτρωμα περί «Ανηθικότητας και Παρανομίας του Κομμουνιστικού Συστήματος» του 1996 και την πρόσφατα ψηφισμένη από τη Σλοβακική Βουλή αντικομμουνιστική τροπολογία του καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρ. Επιτροπή.

«Μια νέα αντικομμουνιστική τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Σλοβακική Βουλή προσέθεσε η κυβέρνηση Δεξιού Συνασπισμού της Σλοβακίας στο νόμο-έκτρωμα περί «Ανηθικότητας και Παρανομίας του Κομμουνιστικού Συστήματος» του 1996. Η εν λόγω τροπολογία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκέμβρη 2020.

Η τροπολογία αυτή εξισώνει τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με τα ναζιστικά – φασιστικά, καλεί στην αφαίρεση μνημείων, ονομάτων δρόμων από την περίοδο του σοσιαλισμού και τοποθετείται ενάντια σε κάθε νέα αναφορά που συνδέεται με τη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Χαρακτηρίζει το ΚΚ της Σλοβακίας σαν εγκληματική και καταδικαστέα οργάνωση ενώ κάθε παραβίαση των παραπάνω κατευθύνσεων διώκεται ποινικά με βάση το νόμο.

Ο παραπάνω κατασταλτικός νόμος επιδιώκει την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την επιβολή διώξεων ενάντια στη δράση των κομμουνιστών και των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στη σημερινή Σλοβακία και σε όλη την Ευρώπη καθημερινά αντιμετωπίζουν την εφιαλτική πραγματικότητα του καπιταλισμού: Τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία – Πρόνοια μεσούσης της πανδημίας COVID-19, την τεράστια ανεργία και φτώχεια, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση βασικών δικαιωμάτων. Αυτή η πραγματικότητα καμία σχέση δεν έχει με το σοσιαλισμό που λαοί της Ευρώπης γνώρισαν, όπου η Υγεία – Πρόνοια και περίθαλψη ήταν κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους με ευθύνη του κράτους κι όχι όπως συμβαίνει σε πολλές καπιταλιστικές χώρες σήμερα να πεθαίνουν απροστάτευτοι άνθρωποι κι οι γιατροί να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Όπου το σοσιαλιστικό κράτος εγγυόταν τα δικαιώματα στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, την εκπαίδευση για το λαό και τα παιδιά του, τη σιγουριά για το μέλλον. Δεν υπήρχε ανεργία και εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ακόμη και στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κι αυτό επειδή το κράτος λειτουργούσε με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες κι όχι την κερδοφορία μονοπωλίων και ομίλων όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο σλοβάκικος λαός μπορεί να κάνει τη σύγκριση σοσιαλισμού – καπιταλισμού. Παρά τις ποινικοποιήσεις, απαγορεύσεις, διαστρεβλώσεις και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι αδύνατο να γυρίσει πίσω ο τροχός της ιστορίας, όσο κι αν προσπαθούν.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς τοποθετείται για τον απαράδεκτο αντικομμουνιστικό νόμο και την τροπολογία που ψήφισε το κοινοβούλιο της Σλοβακίας και προωθεί απαγορεύσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας, των συμβόλων της, ενώ θεωρεί τα Κομμουνιστικά Κόμματα “εγκληματικές και καταδικαστέες” οργανώσεις;

– Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η επίσημη πολιτική της ΕΕ όπως καταγράφεται σε αποφάσεις των οργάνων της νομιμοποιεί κι ενθαρρύνει τέτοιους απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς νόμους;».