Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ευρωκοινοβούλιο: «Βάση για διαπραγμάτευση» το απαράδεκτο σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό

Το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Kατά τη συνεδρίαση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε το επικίνδυνο σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό που θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή ως «θετικό» και «αφετηρία για διαπραγματεύσεις». Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση και η τοποθέτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και εισηγήτριας για το ΕΛΚ, Α. Μ. Ασημακοπούλου, που επίσης χαρακτήρισε το σχέδιο «ως βάση ουσιωδών διαπραγματεύσεων». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής:

«Καταδικάζουμε το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Η προωθούμενη συμφωνία εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Προβλέπει παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ ως “αδιαίρετη ισραηλινή πρωτεύουσα”, προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και διατήρηση των εποικισμών. Οι ΗΠΑ που έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή τους για την Παλαιστίνη εκβιάζουν με την επιβολή αυτού του άθλιου σχεδίου ως αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, μεταξύ τους οι ελληνικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, έχουν βαριές ευθύνες: κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος, επέκτειναν και αναβαθμίζουν συνεχώς την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος.

Η τοποθέτηση του κ. Μπορέλ που βρίσκει την πρόταση Τραμπ “συγκεκριμένη και βοηθητική” επί της ουσίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, ενώ εάν η θέση που εξέφρασε η κ. Ασημακοπούλου είναι και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Τέτοιες τοποθετήσεις αποκαλύπτουν τους λόγους που δεν τίθενται σε εφαρμογή οι δεκάδες αποφάσεις κοινοβουλίων που έχουν αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».