Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση: Με επιτυχία η Ιδρυτική Συνάντηση στην Αθήνα _Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής Συνάντησης συζητήθηκε και εγκρίθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΚΔ, ενώ συμφωνήθηκε κι ένα πρώτο σχέδιο δραστηριοτήτων της για το επόμενο διάστημα.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Η εισηγητική ομιλία στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» + ΦΩΤΟ

Εισαγωγική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:
Προχωράμε μπροστά, με πιο στέρεα θεμέλια,
δίνουμε συνέχεια για την ανασύνταξη
του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Τις παραμονές της ιδρυτικής Συνάντησης οι εκπρόσωποι των κομμάτων έλαβαν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης
🇵🇸 προς τον λαό της Παλαιστίνης

Τα κόμματα που συμμετείχαν στην ιδρυτική Συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» ενέκριναν επίσης Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, επισημαίνοντας τα εξής:

«1. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε να σταματήσουν τώρα η βάρβαρη στρατιωτική επίθεση, η γενοκτονία, η εκτόπισή του στην έρημο ή σε άλλες χώρες και ο απάνθρωπος αποκλεισμός του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με χιλιάδες νεκρούς, αμάχους, παιδιά και ηλικιωμένους, στέρηση τροφής και νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Καταγγέλλουμε τη στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επίθεση του Ισραήλ.

2. Απαιτούμε να τερματιστούν η πολύχρονη ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις, οι διώξεις του λαού της Παλαιστίνης. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, που στηρίζεται από τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, αποτελεί την πηγή των δεινών του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής και όσο συνεχίζεται η κατοχή θα συνεχίζονται οι συγκρούσεις, θα εμποδίζονται οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά, θα κινδυνεύουν να βρεθούν στη δίνη γενικευμένου πολέμου.

3. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα, να είναι κυρίαρχος στον τόπο του, να δημιουργηθεί και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, να σταματήσουν και να διαλυθούν οι παράνομοι εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη, να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

4. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στους Παλαιστίνιους κομμουνιστές, όπως και την εκτίμησή μας στο ΚΚ Ισραήλ, στους κομμουνιστές Εβραίους και Αραβες, σε όλους τους αγωνιστές της περιοχής, που αγωνίζονται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης.

5. Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των λαών και της νεολαίας σε όλο τον κόσμο και καλούμε τους λαούς να συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα και να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε κάθε χώρα, ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και στις κυβερνήσεις των χωρών που την στηρίζουν με το απαράδεκτο πρόσχημα της “αυτοάμυνας” του ισραηλινού κατοχικού κράτους».