Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ευτυχώς που υπάρχει και η Τέχνη

Φιλοξενούμενη η Μαρία Σκαμπαρδώνη //
Δημοσιογράφος

Ευτυχώς που υπάρχει και η Τέχνη και η ίδια μας η ύπαρξη ξαναγεννιέται και καθαρίζεται από τους πόνους μας.

Έχουμε άραγε, αναρωτηθεί πόσο μεγάλο βάλσαμο είναι για την ψυχή των ανθρώπων η Τέχνη; Πόσο πολύ τους ευεργετεί και πόσο τους βοηθάει να ξεσπάσουν όλα αυτά που αισθάνονται μέσα στην ψυχή τους;

Δεν υπάρχει ανθρώπινο συναίσθημα που δεν εκφράζεται μέσα από τη Ζωγραφική, τη Μουσική, τη Γλυπτική. Το ερωτικό πάθος, η φιλοπατρία, η χαρά και ο πόνος, η μητρότητα, το μίσος και η φιλία, όλα εκφράζονται με μοναδικό τρόπο μέσα από την ανθρώπινη δημιουργία. Ο καλλιτέχνης εκείνη τη στιγμή δε δημιουργεί απλώς ένα έργο; βοηθάει και εμάς τους ίδιους να αποκωδικοποιήσουμε την ψυχή του και όλα αυτά που αισθάνεται, να εμβαθύνουμε μέσα στην ψυχοσύνθεσή του.

Η Τέχνη είναι η βαθιά ένδειξη πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργεί διότι έτσι εμβαθύνει ο ίδιος στον βαθύτερο εαυτό του. Η Τέχνη είναι το όχημα το οποίο καταγγέλλει τη βίαιη αποστέρηση της ελευθερίας, την παραβίαση των δικαιωμάτων, κάθε ενέργειας που προσβάλλει και υποτιμά το ανθρώπινο πρόσωπο. Η Τέχνη πάντοτε αγωνίζεται και προσπαθεί να εμψυχώσει και να ενθαρρύνει τον άνθρωπο στη συνέχιση του αγώνα του και όλων εκείνων που τον καταπιέζουν εντός του.

Ευτυχώς που υπάρχει και η Τέχνη και ο άνθρωπος μπορεί να καταφύγει σε αυτή και όχι να επιλέξει βίαιες ενέργειες, απόρροια του θυμικού του. Ο θυμός μας, η θλίψη μας, η μοναξιά μας, γίνονται το έναυσμα για τη δημιουργία έργων Τέχνης, για μουσικά κομμάτια και στιχάκια που ξεγυμνώνουν την αλήθεια μας σε λίγες γραμμές.

Ναι, είμαστε τυχεροί που υπάρχει η Τέχνη. Γιατί εμείς την έχουμε ανάγκη και όχι εκείνη εμάς…