Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευχολόγια χωρίς αντίκρυσμα και “ατομική ευθύνη” ενόψει της μετάλλαξης “Ομικρον”

Η ανακύκλωση των ίδιων μέτρων που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως η επικίνδυνη λογική της «ατομικής ευθύνης» είναι το μοναδικό «σχέδιο προστασίας» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενόψει της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον».

Τα «νέα» περιοριστικά μέτρα που συνιστούν ένα ευχολόγιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Γενάρη, προφανώς για να μην διαταραχθεί η εορταστική «αγορά». Η αιτιολογία -δικαιολογία από την πλευρά του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, που έκανε τις ανακοινώσεις είναι ότι η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά θα μετέφερε τη διασκέδαση σε σπίτια, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, από τις 3 έως και τις 16 Γενάρη, που και θα επανεξεταστούν τα μέτρα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή η διπλή χειρουργική μάσκα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, αφού η συγκεκριμένη μάσκα είναι αρκετά πιο ακριβή και η τιμή της έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση θα έχουν ωράριο μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με τραπέζια των έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και με μετρικές αποστάσεις (αλλά και με απειλή για απαγόρευση της μουσικής σε περίπτωση που παρατηρηθούν παρανομίες) ενώ στα γήπεδα το ποσοστό των θεατών θα φτάνει το 10% της χωρητικότητας με ανώτατο τα 1.000 άτομα.

Επίσης ανακοίνωσε πως η τηλεργασία επανέρχεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 50% και με κυλιόμενο ωράριο, ενώ οι επισκέπτες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών.

Συστάσεις και ευχές αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Μέχρι τις 3 Γενάρη, το μοναδικό «μέτρο προστασίας» είναι η σύσταση προς τους νέους (που για ακόμη μια φορά στοχοποιούνται) να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους.

Φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται από την κυβέρνηση για ενίσχυση του συστήματος Υγείας,  για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης.

Ενόψει της νέας μεγάλης πίεσης που θα δεχθεί το σύστημα Υγείας, αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δόθηκε εντολή για ενίσχυση της «συνεργασίας» με τους κλινικάρχες στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης.

Κατόπιν όλων αυτών, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Υγείας προεξόφλησε άνοδο των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και ευχήθηκε αυτό να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ. Όπως είπε, η μετάλλαξη «Όμικρον» σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς μέχρι στιγμής σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το ΚΚΕ για τα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της πανδημίας

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο