Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Eφημερίδα «ΖΩ2»: 3έλιδος απολογισμός της ΛΣ Καισαριανής στη διοίκηση του Δήμου

Στο τελευταίο τεύχος της τοπικής εφημερίδας «ΖΩ2» δημοσιεύεται 3έλιδος απολογισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής στη διοίκηση του Δήμου την προηγούμενη πενταετία.

Σύντομο απολογισμό της θητείας της κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής, με ειδική έκδοση που «αναπαράγει» στο χώρο που ακολουθεί η εφημερίδα μας, προκειμένου- όπως τονίζει- να έχει ο λαός της πόλης μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων όσων κερδήθηκαν, κρατώντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει δημόσιο απολογισμό. Όπως σημειώνει στο μήνυμά του ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, από την πρώτη μέρα στη διοίκηση του Δήμου έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ολόπλευρη ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού της πόλης και των συλλογικών του φορέων στα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα.

 • Έγιναν 4 ετήσιες απολογιστικές γενικές συνελεύσεις, σε ανοιχτά δημοτικά συμβούλια και τοπικές συγκεντρώσεις στις γειτονιές, σε εκατοντάδες εξορμήσεις.

«Τα 5 χρόνια που προηγήθηκαν στη διοίκηση του Δήμου Καισαριανής, μείναμε πιστοί στις πολιτικές αρχές και στόχους που δεσμευτήκαμε εξ’ αρχής. Κινηθήκαμε με άξονα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των εργαζόμενων και της λαϊκής οικογένειας στο δήμο μας, τη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει.

Βρεθήκαμε έτσι αντικειμενικά στην αντιπολίτευση της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίστηκε ακάθεκτα το διάστημα αυτό, με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, με συνέχιση των περικοπών στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ και της απαγόρευσης προσλήψεων και ταυτόχρονα με προώθηση της μετατροπής των δήμων σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και μέσο άλωσης της δημόσιας περιουσίας και των εργασιακών σχέσεων.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς σταθήκαμε εμπόδιο:

 • Κανένας πλειστηριασμός, καμία κατάσχεση λογαριασμού δεν προχώρησε από το Δήμο Καισαριανής και τις υπηρεσίες του.
 • Αρνηθήκαμε τη διάθεση των αποθεματικών του Δήμου για τις ανάγκες των τραπεζών και την εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας στο Υπερταμείο.
 • Δεν υποσχεθήκαμε “μαγικές λύσειςαλλά με πολλή δουλειά παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που μπορεί να είχαμε, αλλάξαμε την συνολική κατάσταση του Δήμου που γονάτιζε κάτω από τα χρέη, τον υψηλό δανεισμό και την εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες.
 • Τιμήσαμε το συμβολισμό, την ιστορία και την αγωνιστική παράδοση της Καισαριανής, ολοκληρώνοντας τον αγώνα δεκαετιών των κατοίκων της πόλης μας, για να περιέλθει οριστικά το πάρκο του Σκοπευτηρίου στο λαό
 • και τις ανάγκες του και να ξεριζωθεί η Σκοπευτική Εταιρεία από τον ιερό χώρο.
 • Εγκαινιάσαμε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αναδεικνύοντας την ιστορία μας στους χιλιάδες επισκέπτες.
 • Διαλέξαμε το δρόμο της διεκδίκησης, κερδίζοντας έργα υποδομής και όχι “βιτρίνας”, ύψους άνω των 10 εκ. ευρώ, με όραμα και αγώνα, που με αμείωτο ρυθμό υποστηρίξαμε μέχρι και την τελευταία ημέρα της
 • θητείας μας.

Το θετικό αντίκτυπο της πορείας αυτής αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα του λαού της πόλης, άσχετα από την επιλογή που έκαναν τελικά μπροστά στην κάλπη. Δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τη στοχευμένη και συχνά χωρίς αρχές, προσπάθεια μείωσης και δυσφήμισης στην οποία επιδόθηκαν οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και στη συνέχεια.

Θα γίνεται αισθητό και το επόμενο διάστημα, μιας και ο Δήμος μας βρίσκεται πλέον σε άλλη κατάσταση από αυτή που παραλάβαμε, με εξασφαλισμένες παροχές και επίπεδο λειτουργίας, καθώς και πλήθος έργα και δράσεις που είναι ήδη δρομολογημένα και βελτιώνουν κυριολεκτικά κάθε πτυχή της ζωής της πόλης.

Στην πορεία αυτή βρήκαμε δίπλα μας τη στήριξη και την προσφορά των εργαζόμενων του Δήμου, χωρίς την οποία τίποτα απ’ όσα προχώρησαν δεν θα είχε γίνει εφικτό.

Αντίστοιχα με κάθε ευκαιρία στηρίξαμε τους αγώνες τους για σταθερή εργασία με δικαιώματα, στηρίξαμε και εμπιστευτήκαμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους Καισαριανιώτες και τις Καισαριανιώτισσες, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, τα μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανης, την Εθελοντική Ομάδα του Λαϊκού Φροντιστηρίου, τα σχολεία της πόλης μας, τους συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων, τους μαθητές, για τη την ενεργητική συμμετοχή τους στις διεκδικήσεις και στα δρώμενα του Δήμος μας, αυτά τα χρόνια.

Οι δεσμοί εμπιστοσύνης και οι μάχες που δώσαμε με πολιτική συνέπεια και ειλικρίνεια, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Οι 8 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Καισαριανή θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, ως αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Αρωγοί στην ανάπτυξη της πάλης του λαού και την επόμενη μέρα, η οποία θα είναι κρίσιμη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής
Ηλίας Σταμέλος, 27/8/2019

Καισαριανής Ζω2 1

(αναλυτικά)
9 Μάη 2016:
Εγκαινιάσαμε το μοναδικό στη χώρα Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην καρδιά του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς», όπου έδωσαν τη ζωή τους 750 αγωνιστές του λαού, κόντρα στη λήθη, τη διαστρέβλωση και τη λαθροχειρία που προσπαθούν να επιβάλουν η ΕΕ και τα σύγχρονα επιτελεία της αντίδρασης. 

Έκτοτε:

 • Συγκεντρώσαμε και αξιοποιήσαμε προσωπικά αρχεία απογόνων αγωνιστών της Εθνικής
 • Αντίστασης, το αρχείο της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Καισαριανής και του ΚΕΜΙΠΟ
 • Καταλογοποιήσαμε και ψηφιοποιήσαμε το ιστορικό αρχείο
 • Διαμορφώσαμε πρόγραμμα εικονικής περιήγησης συνολικά στον Ιστορικό χώρο του
 • Σκοπευτηρίου
 • Πλαισιώσαμε το Μουσείο με νέα εκθέματα.
 • Συνεργαστήκαμε με το τμήμα συντήρησης έργων τέχνης του ΕΠΑΛ Καισαριανής.
 • Αναβαθμίσαμε τις ετήσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1944.
 • Χιλιάδες κόσμου έλαβαν μέρος στα Σουκατζίδεια, στην αναβίωση της Λαμπαδηδρομίας «Μπλοκ 15 – Σκοπευτήριο Καισαριανής», στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές, αλλά και με άλλες, όπως συναυλίες με τους Ρ. Αντωνοπούλου και Μ. Ανδρουλιδάκη (2015), τους «Υπεραστικούς» (2017), Θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ ετών 17» (2016), με τον Βαγγέλη Κορακάκη (2019), Δημόσια προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» (2018), αλλά και «ανοιχτό μάθημα» Ιστορίας: «από τον 1ο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», με τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γ. Μαργαρίτη (2018).
 • Συνολικά έως σήμερα το Θυσιαστήριο και το Μουσείο έχουν επισκεφτεί πάνω από 37.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών 240 σχολεία.
 • Σεπτέμβριος 2016: ψηφίστηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που παραχώρησε το σύνολο του ιστορικού χώρου για 40 χρόνια στο Δήμο Καισαριανής. Η εξέλιξη αυτή έγινε χάρη στους αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της πόλης, για να αποδοθεί η έκταση του Σκοπευτηρίου στο λαό. Παρακαταθήκη σ’ αυτό τον αγώνα ήταν οι πρωτοβουλίες του κομμουνιστή Δημάρχου Καισαριανής Π. Μακρή.
 • 20 Σεπτεμβρίου 2017: Με τις διαρκείς σχεδιασμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και ύστερα από εξώδικη εντολή, έπειτα από κοντά εννιά δεκαετίες ξεριζώθηκε από το Σκοπευτήριο Καισαριανής και το τελευταίο ίχνος της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας (οριστική και αμετάκλητη από-
 • φαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με αριθμό 9/2019/30.07.2019)
 • Με αναβαθμισμένο τον ρόλο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου διοργανώθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού. Ανάμεσά τους :
 • Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Υποδοχή και Εγκατάσταση των Προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα» από τον ιστορικό Αν. Γκίκα
 • Διήμερο αφιερωμένο στο Ρεμπέτικο Τραγούδι με τον Γ. Αλτή
 • Διήμερο αφιερωμένο στο Θέατρο Σκιών
 • Λογοτεχνική βραδιά για την Μικρά Ασία «Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία μας»
 • Σειρά εκδηλώσεων «ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» με πρώτο αφιέρωμα στον Βαγγέλη Ατραΐδη και εν συνεχεία στον Γιάννη Κουβά
 • Συνέχιση της αναβίωσης του Κλήδονα και του Κεσκέκι σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής.

Το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) και η οικονομική ασφυξία δημιουργούν ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό, εχθρικό στα λαϊκά συμφέροντα, περιβάλλον.Καισαριανής Ζω2 2

Δίπλα σε αυτά, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα πολιτικών επιλογών και της διαχείρισης των προηγούμενων Αρχών του Δήμου.

Το 2015 ο Δήμος Καισαριανής, μόνο στα χαρτιά δεν ήταν χρεοκοπημένος, με χρέη που έφταναν το 180% των τακτικών ετήσιων εσόδων του και υψηλότατο δανεισμό που σταθερά θα στραγγίζει μέχρι το 2023 τα έσοδά του:

 • Τα δάνεια ανέρχονταν σε 3.720.000 ευρώ, βαραίνοντας με πάνω από 100.000 ευρώ ανά δίμηνο τον προϋπολογισμό του Δήμου
 • 560.000 ευρώ ήταν τα χρέη του Δήμου προς διάφορους προμηθευτές
 • (κλπ)

Καισαριανής Ζω2 3

pdf

 

ΛΣ Καισαριανής_Ζω2

 

 


Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα και στη σχετική ανάρτηση στο site της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής:
Ο απολογισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής στη διοίκηση του Δήμου στην τοπική εφημερίδα ΖΩ2