Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εφημερίδα «Η Γνώμη του Έβρου»: πρέπει κάποιοι να μιλήσουν!

Μετά τη χτεσινοβραδινή δημοσιοποίηση του βίντεο από την Forensic Architecture, ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα με έδρα σε Πανεπιστήμιο που ασχολείται με ζητήματα άσκησης βίας εκ μέρους του κράτους ή εταιρειών, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ο Mohammad alArab, Σύριος στην καταγωγή, σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, στον Έβρο. Η ελληνική κοινή γνώμη που το έχει δει, τελεί σε κατάσταση σοκ, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαψεύδουν την είδηση.

info Ατέχνως

Με το συγκεκριμένο θέμα (και το βίντεο) ήδη ασχολήθηκε το “Ατέχνως με τις όποιες επιφυλάξεις όχι τόσο για την αυθεντικότητα αλλά για το που, πως και κυρίως από ποιους (γιατί το τελευταίο, όπως και το «δέχτηκαν πυρά από την ελληνική πλευρά», δεν είναι καθόλου προφανές)

Μετανάστες-Έβρος

Reports of a Syrian man being shot dead at the #Evros / Meriç river border were denounced as fake news by the Greek government.
Our newest study suggests otherwise.https://t.co/mDXO0rD27h  — Forensic Architecture (@ForensicArchi) March 4, 2020


Παράλληλα (ΣΣ |> όπως ήδη αναφέραμε) χτες ο εκδότης της εφημερίδας «Η Γνώμη του Έβρου», Γιάννης Λασκαράκης, σε άρθρο γνώμης δημοσίευσε τα παρακάτω:

  • Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Έβρο. Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας. Ορισμένοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της «εισβολής» των μεταναστών και των προσφύγων.
  • Ένοπλοι αγρότες ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο του CNN Κώστα Πλιάκο , διότι προσπάθησε να υπερασπισθεί «συλληφθέντες» από αυτούς μετανάστες που τους κακομεταχειρίζονταν.
  • κλπ κλπ

ℹ️  Σχετικά με το βίντεο (όπως υποστηρίζεται από τους δημιουργούς του) |> To ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture μελέτησε και διασταύρωσε τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα αυτόπτων μαρτύρων και επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σύρου πρόσφυγα, Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, από πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο πρόσφυγας δολοφονήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαρτίου, με την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, να διαψεύσει το γεγονός, μιλώντας για «fake news».
Η ομάδα Forensic Architecture ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο βίντεο της ερευνητικής ομάδας, καταγράφεται ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα και να περάσει τον ποταμό Εβρο. Σε απόσταση περίπου 40 μέτρων όπως αναφέρεται και στο βίντεο «δέχτηκαν πυρά από την ελληνική πλευρά».
Στο βίντεο καταγράφεται επίσης και η επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου πρόσφυγα από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.
Το γεγονός του θανάτου του πρόσφυγα στον Έβρο, είχε πρώτη δημοσιοποιήσει η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, ενώ σχετικό ρεπορτάζ υπήρξε και στο βρετανικό κανάλι Channel 4 από τον δημοσιογράφο Πάρεκ Ο Μπράιαν.
Τις πληροφορίες για νεκρό από πυρά της ελληνικής πλευράς είχε διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνοντας λόγο για τουρκική προπαγάνδα.