Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτικές εικόνες από την ιταλία — Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει πτώματα

Εφιαλ­τι­κή η κατά­στα­ση στην Ιτα­λία όπου οι νεκροί αυξά­νο­νται καθη­με­ρι­νά κατά εκα­το­ντά­δες. Χτες είχα­με αριθ­μό ρεκόρ στα θύμα­τα του κορο­ναϊ­ού. Αυτή η εφιαλ­τι­κή κατά­στα­ση απο­τυ­πώ­νε­ται και στις φωτο­γρα­φί­ες και στα τηλε­ο­πτι­κά πλά­να. Εικό­νες που και σε κινη­μα­το­γρα­φι­κό σενά­ριο μοιά­ζουν απίστευτες.

Σκη­νές από το πιο εφιαλ­τι­κό σενά­ριο για την ανθρω­πό­τη­τα.. Η εικό­να που δημο­σί­ευ­σε η ηλε­κτρο­νι­κή έκδο­ση της La Repubblica προ­κα­λεί το από­λυ­το σοκ. Ένα τερά­στιο κομ­βόι από στρα­τιω­τι­κό οχή­μα­τα δια­σχί­ζει τους δρό­μους της πόλης Μπέρ­γκα­μο, η οποία έχει μετα­τρα­πεί σε «φάντα­σμα», μετα­φέ­ρο­ντας τους δεκά­δες νεκρούς από την επι­δη­μία, τους οποί­ους αδυ­να­τούν να δια­χει­ρι­στούν οι δομές και οι αρχές της περιο­χές, καθώς δεν χωρά­νε στο νεκροταφείο.

Η εικό­να με τα στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα που δια­σχί­ζουν το κέντρο του Μπέρ­γκα­μο, στους δρό­μους του οποί­ου δεν κυκλο­φο­ρεί πλέ­ον ούτε ένας άνθρω­πος, ξεπερ­νούν κάθε παρα­λο­γι­σμό που θα μπο­ρού­σε να σκε­φτεί ο νους ανθρώπου.

Οι νεκροί δεν χωρά­νε στο νεκρο­τα­φείο της πόλης και δεκά­δες πτώ­μα­τα ανθρώ­πων που νόση­σαν και κατέ­λη­ξαν από τον κορω­νο­ϊό, μετα­φέ­ρο­νται με στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα σε απο­τε­φρω­τή­ρια άλλων περιοχών.

Σύμ­φω­να με κατοί­κους της περιο­χής, του­λά­χι­στον 70 φορ­τη­γά του στρα­τού συμ­με­τεί­χαν στο νεκρι­κό κον­βόι. Μία εικό­να που δοκι­μά­ζει τις αντο­χές όλων όλων μας αλλά φέρ­νει επι­τα­κτι­κά στο προ­σκή­νιο και την ευα­λω­τό­τη­τα του συστή­μα­τος Υγεί­ας (απο­τέ­λε­σμα συνει­δη­τών πολι­τι­κών επι­λο­γών με κρι­τή­ριο το κόστος — κέρ­δος και όχι τις ανά­γκες των πολι­τών) και το πόσο κρί­σι­μο είναι ένα σύστη­μα Υγεί­ας δομη­μέ­νο με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες των πολι­τών. Κρί­σι­μο όχι για την ποιό­τη­τα ζωής αλλά για την ίδια τη ζωή.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο