Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Εύβοια – Οι κάτοικοι της Εύβοιας παλεύουν μόνοι τους

Εφιαλτική είναι η εικόνα από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, που το βόρειο μέρος της έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες και οι δραματικές εκκλήσεις για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Καταγγελίες κατοίκων κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην πτήση εναέριων μέσων σήμερα το πρωί κι ενώ η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στα βόρεια του νησιού με τις φλόγες να περικυκλώνουν ολόκληρα χωριά και σπίτια.

Στην καθυστέρηση των πτητικών μέσων αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών – ο δήμαρχος Ιστιαίας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς – μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας πως μέχρι τις 7.30 το πρωί δεν είχαν σηκωθεί εναέρια μέσα πυρόσβεσης, για άγνωστο λόγο.

Η κυβέρνηση με το μέτρο της εκκένωσης, που αφορά χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές, επιχειρεί να καλύψει το κενό του ανύπαρκτου ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα και νερό ενώ στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού υπάρχει και έλλειψη καυσίμων. Τα βενζινάδικα της περιοχής έχουν κλείσει και οι κάτοικοι που καλούνται να εκκενώσουν τα χωριά τους δυσκολεύονται με τις μετακινήσεις.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Τα χαράματα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.