Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Εφυγε» από τη ζωή ο ζωγράφος Γιάννης Σκαρπερός

«Εφυγε» από τη ζωή ο ζωγράφος και μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιάννης Σκαρπερός. Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ υπάρχει πλήρες βιογραφικό και αναφορά στη δράση του Γιάννη Σκαρπερού.

«Το βράδυ της Παρασκευής 5/6/2015 λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο σύντροφός μας Γιάννης Σκαρπερός έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 59 ετών, αφού πάλεψε σκληρά για τρία χρόνια με τον καρκίνο.

Παιδί λαϊκής οικογένειας, μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο Μεταξουργείο, βίωσε από νωρίς τις δυσκολίες της ζωής. Κατάφερε με σκληρή δουλειά να σπουδάσει διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική και περιστασιακά με την κατασκευή αντικειμένων (φροντιστήριο) για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Άρη και της Αθανασίας.

Το 1981 οργανώθηκε στο ΚΚΕ στην Οργάνωση των Αμπελόκηπων. Υπήρξε μέλος του ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων. Για πολλά χρόνια δούλεψε στις μελετητικές ομάδες του ΚΜΕ, όπου κατάκτησε ένα σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο, που φρόντιζε να πλουτίζει και να βαθαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η διαλεκτική σκέψη διαπότιζε όλη τη στάση και την πράξη του.

Από το 1988 συνδέθηκε με την τότε Αχτίδα Διανοουμένων Καλλιτεχνών. Σημαντική ήταν η συμβολή του στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο ’89-’91, για να διατηρηθεί η επαναστατική φυσιογνωμία του Κόμματος. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Αχτίδας Καλλιτεχνών μετά την κρίση, από τη θέση του μέλους της Αχτιδικής Επιτροπής και του Αχτιδικού Γραφείου.

Από το 2003 ήταν μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, βοηθώντας παράλληλα και στον Τομέα της Προπαγάνδας του Κόμματος. Την ίδια περίοδο δραστηριοποιήθηκε στο ΚΕΘΕΑ “ΔΙΑΒΑΣΗ”, όπου υπήρξε μέλος του ΔΣ του αντίστοιχου Συλλόγου Γονέων.

Ο σύντροφος Γιάννης έδειχνε πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για τους νέους συντρόφους καλλιτέχνες. Με αγάπη, αλλά και αίσθημα ευθύνης στεκόταν δίπλα τους, τους στήριζε, τους συμβούλευε, τους ενθάρρυνε και τους μετέδιδε τη γνώση στους τομείς της ιδεολογίας της τέχνης και της πολιτικής και την πείρα του από την κομματική και τη μαζική δουλειά, βοηθώντας τους να πατήσουν γερά ιδεολογικοπολιτικά στα πόδια τους. Ήταν η ψυχή στο σχεδιασμό και το στήσιμο ειδικά των πρώτων μετά την εσωκομματική κρίση Φεστιβάλ της ΚΝΕ – “ΟΔΗΓΗΤΗ”.

Όταν το Κόμμα τον χρειάστηκε, δεν δίστασε ούτε στιγμή να εγκαταλείψει την επιτυχημένη σταδιοδρομία του ως ζωγράφου και να αφιερωθεί στην κομματική δράση. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Πάντα στη μνήμη μας θα κρατάμε μια θέση για τον Γιάννη. Σε αποχαιρετούμε, σύντροφε.

Η κηδεία του σ. Γιάννη θα γίνει τη Δευτέρα 8/6/2015 στις 4.15 μ.μ. στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου και θα είναι πολιτική».