Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Εφυγε» ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης

Στις 15 του Απρίλη «έφυγε» από τη ζωή ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης σε ηλικία 84 ετών. Ο Τριαντάφυλλος, Λάκης για τους οικείους, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934. Μεγαλωμένος σε περιβάλλον με δημοκρατικές παραδόσεις και δεσμούς με το κίνημα, συμμετείχε νεαρός στην ΕΠΟΝ και ταυτόχρονα εργαζόταν και πήγαινε στο Γυμνάσιο. Το 1949 κατετάγη εθελοντής στον ΔΣΕ, πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών της Λάρισας. Με την αποφυλάκισή του συνέχισε τις σπουδές του και τη δράση του μέσα στο κίνημα, μέχρι την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1974.

Τελείωσε τη Νυχτερινή Εμπορική Λάρισας το 1964. Έχει πτυχίο του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Προκεχωρημένων Σπουδών (DEA) του Πανεπιστημίου ΙΙ της Σορβόνης-Παρισίου, Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorat d’ Etat) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Αγωνιστής, ερευνητής, ιστορικός, συγγραφέας, δικηγόρος Αθηνών, εργάστηκε στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως επιστημονικός συνεργάτης (1987 – 2010). Την περίοδο 1993 – 1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Εργα του: «Ο τελευταίος», «Τέλος και Αρχή», «Αγκόλα, το κλειδί της Αφρικής», «Το Σώμα των Αξιωματικών 1881 – 1975» (Διδακτορική Διατριβή), «Δωδεκάνησα, 1947 – 1997», «Ανταρτόπουλο στον ΔΣΕ», «Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη – Μπελογιάννη – Παπαγεωργίου (Αύγουστος – Σεπτέμβρης 1949)», «Εφοδος στον ουρανό», «Λόγια της κάλπης», «Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα – Α’ τόμος», «Λάζαρος Ος, 1769 – 1797» (μετάφραση). Ακόμα, είχε δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο θάνατος τον πρόλαβε πριν δημοσιεύσει τον ολοκληρωμένο δεύτερο τόμο του έργου «Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα».

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην προβολή του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ μέσα από τα τελευταία βιβλία του και στην αντιμετώπιση του σύγχρονου αντικομμουνισμού, δίνοντας με τα γραφόμενά του αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ., στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου (οδός Αναπαύσεως).