Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εχουμε γενέθλια – Τρία χρόνια Ατέχνως

Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί,
με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,
οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι.
Κώστας Βάρναλης

Ήταν 15 Ιανουαρίου 2015 όταν το Ατέχνως ξεκινούσε το ταξίδι του στο διαδίκτυο. Μόνη του φιλοδοξία να είναι μια διακριτή και διακριτική παρουσία, με τη δική του αισθητική και θεματολογία. Να ασχοληθεί «ατέχνως» (με τρόπο φυσικό μα συνάμα διαλεκτικό) με τον λαϊκό πολιτισμό. Να αναδείξει πρόσωπα και γεγονότα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τους αγώνες του λαού. Να μιλήσει για όλα εκείνα που κάνουν τον άνθρωπο «απαλό κι ανθρώπινο». Να συμβάλλει -στο μέτρο των δυνάμεων του- στο να κατανοήσει ο λαός ότι είναι ο δημιουργός του πολιτισμού και της μοίρας του. Να δημιουργηθεί μια πηγή σκέψης, λόγου και ενημέρωσης που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, ελέγχει και ξεμπροστιάζει όσους με διάφορα προσωπεία υπηρετούν τη διαιώνισή του.

Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτά κρατώντας σαφείς αποστάσεις και από την αισθητική και από το λόγο και από τη θεματολογία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μακριά από την εντυπωσιοθηρία, τον εύπεπτο και πομπώδη λόγο. Μακριά από τη λογική της «αυθεντίας» και των κάθε είδους «προσωπικοτήτων». Με ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες, στις ιδέες και στην αισθητική μας προσπαθήσαμε να μείνουμε πιστοί στην αρχή, στο «Ατέχνως» δεν μπορεί να γράφει όποιος θέλει, ό,τι θέλει, όταν θέλει, όπως θέλει.

Στα τρία χρόνια περάσαμε πολλά, αντιμετωπίσαμε έκτακτες καταστάσεις. Ακολουθώντας τις βασικές αρχές δημιουργίας, μείναμε ανόμοιαστοι, σταθεροί. Αποδειχθήκαμε ανθεκτικοί. Συνεχίζουμε δυνατοί. Αντλούμε δύναμη από την εμπιστοσύνη σας. Μόνο αυτή χρειαζόμαστε.

«Αρνήθηκα ν’ αρέσω στα σκυλάκια / του καναπέ. Λιοντάρια κουρεμένα, / τα βγάζουνε περίπατο να ουρήσουν. / Απόκοντα ακλουθάω τα χερομάχα /  τα πλήθη και πληγώνομαι μαζί τους» (Κ. Βάρναλης)

Σας ευχαριστούμε.

Ατέχνως

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο