Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εύα Αμνιώτη, ζωγράφος: «Αυτό προσφέρει η ζωγραφική. Δέχεσαι την ομορφιά των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τους αριθμούς και τους άξονες συμμετρίας.»

Συνέντευξη με την Ημαθιώτισσα ζωγράφο Εύα Αμνιώτη πήρε ο συνεργάτης του atexnos.gr δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας. Σ’αυτήν μιλά για το έργο της, τα σχέδια της, την επίδραση του covid στη ζωγραφική, αλλά και τη σχέση Μαθηματικών με τη ζωγραφική.

Τι είναι για εσάς η ζωγραφική;

Η ζωγραφική για μένα είναι απαραίτητη. Δεν είναι το πάθος μου, απλώς. Είναι κομμάτι του εαυτού μου. Είναι ο δικός μου τρόπος ζωής που συνειδητά τον επέλεξα. Παρόλο που οι σπουδές μου είναι έμμεσα συνδεδεμένες με την ζωγραφική. Σπούδασα Μαθηματικά.

Πώς συνδυάζονται τα Μαθηματικά που σπουδάσατε με τη ζωγραφική;

eua5Η αγάπη μου για την ζωγραφική συνυπάρχει με τον τεράστιο σεβασμό μου απέναντι στα Μαθηματικά. Τα Μαθηματικά μου δίδαξαν την ομορφιά που υπάρχει στην αρμονία του κόσμου μας, στην συμμετρία. Ενώ η ζωγραφική μου αποκάλυψε ότι δεν το χρειάζεται αυτό. Άλλωστε ο κόσμος γύρω μας δεν είναι «τέλειος». Τα ίδια τα μάτια μας, αν τα συγκρίνεις με τον χάρακα, ή τα δάχτυλα μας δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Θέλω να πω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το αντικειμενικά ωραίο. Η ζωγραφική όμως, μου δίδαξε ότι εξίσου όμορφο είναι ένα πορτραίτο ενός κοριτσιού  σε αναπηρικό καροτσάκι. Είναι εξίσου όμορφο ένα πορτραίτο ενός παιδιού με σύνδρομο Down. Αυτό προσφέρει η ζωγραφική. Δέχεσαι την ομορφιά των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τους αριθμούς και τους άξονες συμμετρίας. Είναι κάτι πέρα από αυτό.

Από τι συνήθως εμπνέεστε;

Εμπνέομαι από τα βιώματά μου. Από την πόλη μου, την Βέροια. Μ’ αρέσει να ζωγραφίζω τα παραδοσιακά στενά της αλλά με πιο μοντέρνα οπτική, χρησιμοποιώντας γεωμετρικούς όγκους και σύμβολα. Επίσης, η έννοια της μητρότητας πολλές φορές νοηματοδοτεί τα έργα μου, καθώς είμαι μητέρα τριών παιδιών.

Πώς επέδρασαν στη δημιουργικότητά σας οι περιορισμοί λόγω covid-19;

eua2Οι ασφυκτικούς κανόνες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην ελεύθερη σκέψη και στην δημιουργικότητα. Η ανθρώπινη δημιουργία δεν αναδύεται από το κενό. Ανακαλώντας τον εαυτό μου κατά την περίοδο της καραντίνας, θυμάμαι πως έκανα μια σειρά από αποδομημένα σχέδια με συρτές πινελιές, εμπνευσμένη από αυτήν ακριβώς την αποδομημένη και μακρόσυρτη κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν όλοι.

Μπορεί η τέχνη σας να κλειστεί στα στενά όρια μιας επαρχιακής πόλης;

Νιώθω τυχερή γιατί πιστεύω ότι η Βέροια, αν και επαρχιακή πόλη, δεν έχει στενά όρια. Αντιθέτως έχει παράδοση, ιστορία και βαθιά κουλτούρα πράγμα που προσωπικά με εμπνέει. Μέσα σ’ αυτήν eua4την πόλη υπάρχουν οι άνθρωποι που αγαπώ, η οικογένειά μου, άνθρωποι που αποτελούν την «μαγιά» μου, άνθρωποι που τους έχω κάνει τα πορτραίτα τους. Ως νέα καλλιτέχνης αξιοποιώ βεβαίως το Internet και τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα μόλις έκανα και την ιστοσελίδα μου www.amniotiart.com .

Ποια τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Θα ήθελα, αν μου το επιτρέψουν οι συνθήκες, να εγκαινιάσω το ατελιέ μου στην Βέροια. Είναι ένας χώρος όπου εκθέτω μόνιμα τα έργα μου και μπορεί ο οποιοσδήποτε με αγάπη για την τέχνη να τα δει από κοντά. Βεβαίως μόνιμο μου σχέδιο είναι πάντα να εξελίσσομαι ως ζωγράφος παραμένοντας ταυτόχρονα και πομπός και δέκτης καλλιτεχνικών μηνυμάτων.

Βιογραφικό σημείωμα

eua3Η Εύα Αμνιώτη γεννήθηκε στη Βέροια. Είχε δείξει από πολύ νωρίς την αγάπη της για τις τέχνες, αφού ήδη από τα μαθητικά της χρόνια, παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου αλλά και πιάνου.

Αποφοίτησε από την Σχολή Μαθηματικών αποκτώντας μάλιστα και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του ΑΠΘ. Πάντα και παράλληλα με τις σπουδές της φοιτούσε σε σχολές και εργαστήρια ζωγραφικής παίρνοντας μέρος σε σεμινάρια και εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διευρύνοντας έτσι τις καλλιτεχνικές της προσλαμβάνουσες.

Η χρωματική της παλέτα, φωτεινή και αρμονικά δεμένη, πότε με λεπτές διαβαθμίσεις και πότε με δυνατές αντιθέσεις, έχει ως στόχο να προσφέρει ένα αίσθημα ομορφιάς και αισθαντικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι δομημένη και η σκηνογραφία των περισσότερων έργων της. Στοιχεία της καθημερινότητας, χώροι οικείοι, στίχοι ποιημάτων αλλά και άυλες αναμνήσεις και προσδοκίες… υπό το φως της αισιόδοξης και ενστικτώδους ανθρώπινης φύσης.

Πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ξενοδοχεία και ιερούς ναούς ενώ κάποια χρησιμοποιήθηκαν τόσο για εικονογράφηση παιδικού βιβλίου όσο και για την προώθηση μικρού μήκους ταινίας. Δείγμα έργων της υπάρχει επίσης σε αντίστοιχο βιβλίο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας.