Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εύα Μελά: Μερικές σκέψεις της τελευταίας στιγμής – Για τα εικαστικά

Αγαπητοί συνάδελφοι

Την Κυριακή θα βρεθούμε μπροστά στις κάλπες .

Σας καλώ να θυμιθούμε πώς στάθηκαν τα κόματα που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική απέναντι στα προβλήματα του κλάδου μας, των Εικαστικών:

Για τα βιβλιάρια υγείας: Η ΝΔ κατ’ επανάληψη επιχείρησε να μας τα κόψει (πράγμα στο οποίο ο κλάδος μας αντιστάθηκε) και τελικά μας τα έκοψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016,  κατατάσσοντας τους καλλιτέχνες γενικά στους ανασφάλιστους πολίτες. Για όσους δεν είναι άποροι αποδεδειγμένα, η συμμετοχή στα φάρμακα από 0% πήγε πλέον στο 25%.

Για τις  συντάξεις των καλλιτεχνών και λογοτεχνών:

 • Το 2002 το ΠΑΣΟΚ (σημερινό ΚΙΝΑΛ) σχεδόν τις κατάργησε βάζοντας όρους και προϋποθέσεις απαράδεκτες (να είναι κάποιος άπορος, και ταυτόχρονα επώνυμος και ασφαλισμένος!!!) με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να πάρει τη σύνταξη..
 • Το 2007 και το  2013 η ΝΔ μείωσε τον αριθμό, και το ύψος της σύνταξης και αναίρεσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο αριθμός των συντάξεων πλέον είναι ελάχιστος και ο κλάδος μας έμεινε ακάλυπτος..
 • Από το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε σημαντική  περικοπή (αναδρομικά μάλιστα από το 2013) του ύψους των συντάξεων, εφαρμόζοντας νόμο προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά -Βενιζέλου), ενώ όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζει το νόμο της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες, χωρίς να έχει προχωρήσει στην τροποποίησή του όπως διεκδικεί το ΕΕΤΕ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων και το ύψος της σύνταξης… ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (4387/16) ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ. ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΨΟΣ ΕΝΩ ΟΙ  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ.

Για μια λύση του  ασφαλιστικού των καλλιτεχνών:

Οι καλλιτέχνες είναι ανασφάλιστοι  χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια καταθέτουμε συνεχώς (το ΕΕΤΕ) πρόταση καθολικής λύσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων μας, που προβλέπει και τους «πόρους» της καθολικής λύσης του Ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να συζητήσουν  ποτέ αυτό το θέμα …

 Για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών στο Δημόσιο χώρο:

 • Από το 1997 ούτε το ΠΑΣΟΚ –σημερινό ΚΙΝΑΛ- , ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσαν ποτέ το νόμο που προβλέπει ότι το 1% της δαπάνης των δημοσίων  κτιρίων να διατίθεται για τη δημιουργία έργων εικαστικών σε αυτά.. Αντίθετα η  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2018 αρνήθηκε τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε να μην παίρνει άδεια το δημόσιο κτίριο που δεν θα είχε την αναγκαία πρόβλεψη του 1% για έργα τέχνης στα τεύχη δημοπράτησης…
 • Σήμερα βάλλονται με τον ν. 4412/16 οι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί. Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο τα δημόσια έργα να δίνονται με απ’ ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμούς, και μάλιστα άνοιξε το δρόμο ώστε να τα αναλαμβάνουν επιχειρηματίες. Εκτοπίζει έτσι τους καλλιτέχνες που βάσει του νόμου του ΕΕΤΕ (1218/81) μόνο φυσικά πρόσωπα, εικαστικοί καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ) έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν και να εκτελούν έργα για λογαριασμό α) Κρατικών Υπηρεσιών, β) Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενώσεων και Ιδρυμάτων της, γ) Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δ) Ερανικών Επιτροπών, ε) Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στ) Ιερών Ναών, ζ) Νεκροταφείων». Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο νόμος 4412/16  είναι ολέθρια για το δημόσιο χώρο αλλά και εργασιακά για τους καλλιτέχνες. Από τις αρχές του 2017 το ΕΕΤΕ κατέθεσε διορθωτικό νόμο αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα..

Για τις Αγιογραφήσεις Ναών

 • Καμία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ) αλλά ούτε και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ, δεν επενέβη στην απαράδεκτη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην εφαρμόζει το νόμο του ΕΕΤΕ και να αναθέτει τις αγιογραφήσεις και σε εργολάβους.

 Για την καλλιτεχνική Παιδεία:

 • Από το 1997 σταδιακά εκδιώκεται η καλλιτεχνική παιδεία από την εκπαίδευση και ενισχύεται η ιδιωτικοποίησή της από όλες τις  Κυβερνήσεις ως σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).
 • Καμία  ως τώρα Κυβέρνηση δεν δέχθηκε το μάθημα να θεωρηθεί το μάθημα των εικαστικών «εργαστηριακό».
 • Ο θεσμός των «αναπληρωτών» χωρίς δικαιώματα,  είναι καθεστώς στην εκπαίδευση.
 • Μάλιστα η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση του Υπ. Παιδείας το 2016, με την οποία τα καλλιτεχνικά μαθήματα  μπορούν να τα καλύπτουν σε ώρες  δάσκαλοι  και άλλες ειδικότητες,  μειώνοντας έτσι τους διορισμούς, με θύματα βέβαια τα παιδιά..
 • Με το προσοντολόγιο για τους διορισμούς στην εκπαίδευση που ψήφισε το 2019 η σημερινή Κυβέρνηση, πλήττονται συνάδελφοι που εργάζονται πολλά χρόνια ως αναπληρωτές , οι οποίοι θα μείνουν εκτός εργασίας…

Για την απάνθρωπη φορολογία:

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ   ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, «ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ»   ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η πολιτική της ΕΕ και η πολιτική της κατάταξης της τέχνης στον τομέα των εμπορευμάτων, η εμπορευματοποίηση της Τέχνης, επιτίθεται άμεσα στην ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την αποκόβει από τον αποδέκτη της, την κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα. Το κράτος θέλει επιδεικτικά να αγνοεί ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν είναι επιτηδευματίες και ότι η Τέχνη δεν είναι «εμπόρευμα». ΄Αν συνυπολογίσουμε δε ότι τη μερίδα του λέοντος  στη διακίνηση της τέχνης έχουν οι έμποροι και οι κάθε είδους μεσάζοντες, με ποσοστά που φθάνουν και το 70%, είναι φανερό ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί πλέον ούτε στοιχειωδώς να βγάλει τα έξοδα του εργαστηρίου του και την επιβίωσή του.. Ακόμα χειρότερα βέβαια αν προσθέσουμε  και  τα  «χαράτσια», τις αυξήσεις  στη θέρμανση, στο ρεύμα, τις πρώτες ύλες κλπ και την εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών της ζωής…. Το εισόδημα του καλλιτέχνη έγινε τα τελευταία χρόνια σημαντικά πενιχρότερο.

 ΤΙ ΕΚΑΝΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΥΠΠΟΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

 • Ψήφισε το νόμο για την Πνευματική Ιδιοκτησία (2017) που αφαιρεί δικαιώματα από τους δημιουργούς και τα εκχωρεί σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται έργα και καλλιτέχνες.
 • Ψήφισε το νόμο για το MOMUS, το 2018
 • Έφερε το 2019 σχέδιο νόμου για την Περιφερειακή Πολιτισμική πολιτική του ΥΠΠΟΑ, κα μέσα εκεί για το ACROPOL και το νέο οργανισμό για το βιβλίο...

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ:

 • Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ …
 • Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ
 • Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
 • Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ», Η ΙΔΙΩΤΩΝ, ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.

Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΠΟΑ δεν έχει ασχοληθεί  «ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο», όπως ωφείλει,  με τους όρους ζωής και δουλειάς των καλλιτεχνών.

Η Πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλα τα χρόνια οι Κυβερνήσεις απορρέει από την εξυπηρέτηση των κεντρικών, των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στα πλαίσια της στρατηγικής της, στηρίζει την «επιχειρηματικότητα», με απώτερους στόχους βέβαια: α) την κερδοφορία του  μεγάλου κεφαλαίου που «επενδύει» στην Τέχνη, καθορίζοντας εν τέλει όχι μόνο τη διακίνησή της αλλά και το ίδιο το περιεχόμενό της β) την εκμετάλλευση της τέχνης και των δημιουργών της για ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων με σκοπό να εξασφαλιστεί η «κοινωνική συνοχή» δηλαδή η  αδιαμαρτύρητη υποταγή τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

 • Κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι, αξιοποιούνται για να ενισχύσουν τους παραπάνω στόχους της αστικής τάξης (την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων) δια μέσου και των εικαστικών τεχνών.
 • Όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα, αντιμετωπίζουν τους καλλιτέχνες στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση της τέχνης μέσω χρηματοδότησης Ιδρυμάτων Πολιτισμού και δεκάδων ΜΚΟ.
 • Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση, η οποία φτάνει στα όρια της κατάργησης της επαγγελματικής και καλλιτεχνικής υπόστασης, των δημιουργών σε όλα τα είδη της τέχνης….

 Πίσω από τις διακηρύξεις της Ευρώπαϊκής ΄Ενωσης  περί «κοινωνικών δικαιωμάτων», προβάλλει η αμείλικτη πραγματικότητα των 16,6 εκατομμυρίων ανέργων, των εκατομμυρίων της μερικής απασχόλησης, των 113 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, των αγροτών και των βιοτεχνών που καταχρεώνονται και εκτοπίζονται από την παραγωγή τους… Προβάλει η ανοχή απέναντι στη φασιστική ιδεολογία , η ενίσχυσή της, και η προσπάθεια των μεγάλων οικονομικών ομίλων και των υπηρετών τους να αλλιώσουν την ιστορία ..

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ως ιμπεριαλιστική ένωση, στηρίζει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή στρατιωτική δράση.  Επικαλείται την «αναπτυξιακή βοήθεια» και την ψευδεπίγραφη «εξαγωγή δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ», με την αξιοποίηση διάφορων ΜΚΟ, για επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.

Και σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος εταίρος της, όσο και του ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που είναι «εντάξει» απέναντι στις υποχρεώσεις της στον επιθετικό αυτό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα κατά των λαών..

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο κλάδος μας χρόνια τώρα , με όλες τις Κυβερνήσεις που έχουν περάσει αγωνίζεται για τα αυτονόητα:

Γαι λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού, για αύξηση του αριθμού και του ύψους των συντάξεων, για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους και κτίρια (για την εφαρμογή του νόμου του 1% ), για να γίνονται καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος με συμμετοχή στις κριτικές επιτροπές καλλιτεχνών και αιρετών εκπροσώπων του ΕΕΤΕ, για καλλιτεχνική παιδεία σε   όλες τις τάξεις ενός 12χρονου  δημόσιου και δωρεάν σχολείου, για μάθημα εικαστικών εργαστηριακό δίωρο, για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, για να διαχωριστεί η φορολογία του καλλιτέχνη από αυτή του εμπόρου  και να μειωθεί.    Για στήριξη των πνευματικών δκαιωμάτων των καλλιτεχνών..

 Σε αυτό τον αγώνα συναντηθήκαμε πολλές φορές όταν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μας πολεμούσαν και άλλοι όπως τα  άλλα μικρότερα κόμματα ,  ήταν απόντες ή απέναντι…

 Αυτό  που τίθεται σήμερα μπροστά μας είναι:

Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε έως εδώ?  

Ή θα αντλήσουμε συμπεράσματα από την ίδια μας τη ζωή?

 Οι εκλογές της Κυριακής ας αποτελέσουν βήμα να εκφραστεί η φωνή των καλλιτεχνών, η φωνή των δημιουργών…

Σε όλες τις κάλπες να στηρίξουμε το ΚΚΕ και τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ…

 

Εύα Μελά

Ζωγράφος-  Χαράκτρια

Πρόεδρος του ΕΕΤΕ

Υποψήφια με τη Λαϊκή Συπείρωση στην Περιφέρεια Αττικής