Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ζητώντας ψήφο για τις γυναίκες το 1946

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η διεκδίκηση από μέρους των γυναικών δικαιώματος ψήφου, από τις αρχές του 20ου αιώνα στη χώρας μας, σε συνάρτηση με άλλα δικαιώματα στο πλαίσιο της «ισότητας των δύο φύλλων» πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, αλλά πάντα αποτελούσε «σταθερά» για τις γυναικείων οργανώσεων.

Να θυμίσουμε εδώ ότι για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Οι προκαταλήψεις, η μη εγγραφή στους καταλόγους και ο μεγάλος αριθμός αναλφάβητων γυναικών έχει ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν μόλις 240 – 480 κυρίες.Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει το νόμο 2159 στις 28 Μαΐου 1952 ο οποίος παραχωρεί ίσα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Ωστόσο δεν ασκείται το δικαίωμα στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου αφού δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, σε επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου 1956.

Στο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε (Φωτογραφικό αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ (arxeio.KKE.gr)) αποδεικνύεται ότι η παραπάνω διεκδίκηση συνεχίστηκε και σε καιρούς δύσκολους…

«ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου

«Ένωση Γυναικών Βερροίας της 12ης Μαΐου 1946

tekmirio nosi gunaikon veroiasΠάνω από 1.000 γυναίκες της πόλης μας σε συγκέντρωση που έγινε στις 12 Μαϊου στην Αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου έχοντας υπ’ όψιν τις προκείμενες Δημοτικές εκλογές και το σχετικό Νόμο για τη συμμετοχή της γυναίκας

Διαπιστώνουμε

Πώς ο Νόμος με τους περιορισμούς που θέτει ουσιαστικά αρνείται το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα και την εμπαίζει αφού αποκλείει το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.

Διαπιστώνουμε

Πώς οι περιορισμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι απ’ τις Ελληνίδες γυναίκες που ίσα με τον άνδρα παίρνουν μέρος στην παραγωγή και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, πώς οι περιορισμοί αυτοί αποβλέπουν ν ας μας στερήσουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τα δίκαια των γυναικών, πως για την αμορφωσιά δεν φταίει η γυναίκα και δεν θα δεχτούμε να αποκλειστούν οι αμόρφωτες γυναίκες μόνο, ενώ οι άνδρες ψηφίζουν αδιάκριτα.

Διαμαρτυρόμαστε

Και ζητάμε να τροποποιηθεί η Νόμος ώστε οι γυναίκες να πάρουν μέρος στις Δημοτικές εκλογές όπως και οι άνδρες χωρίς περιορισμούς»