Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ηλίας Σιώρας: Ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας

Οι ημερομηνίες, η καθιέρωση ευχάριστων ή θλιβερών “επετείων” είναι για να διδασκόμαστε και να προετοιμάζουμε το μέλλον μας.

Φαίνεται όμως, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις χώρες της ΕΕ και φυσικά στην πατρίδα μας πως η μόνη “διδασκαλία” των κρατούντων είναι το πως θα αυξήσουν τα κέρδη των ολίγων, ακόμη και σε περίοδο παγκόσμιας συμφοράς.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να έχουν κυριολεκτικά ξεχαρβαλωμένο και υποβαθμισμένο το όποιο δημόσιο σύστημα υγείας είχε απομείνει.

 • Πετρόκοψαν και συνεχίζουν να ρημάζουν τους προϋπολογισμούς υγείας ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ.
 • Έβαλαν λουκέτο και το διατήρησαν σε δεκάδες Νοσοκομεία, χάθηκαν 5000 κλίνες όχι μόνο λόγω του λουκέτου, αλλά και λόγω υπολειτουργίας χιλιάδων κλινών σε λειτουργούντα Νοσοκομεία, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ.
 • Αποδυνάμωσαν κι΄ άλλο τα 400 σχεδόν πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα μετονόμασαν με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Κέντρα Υγείας”. Συνολικά την Π.Φ.Υ. είτε με τα Κ.Υ. είτε με με τις ΤΟΜΥ έκαναν ότι μπορούσαν να την υποβαθμίσουν.
 • Το προσωπικό στις Δημόσιες Δομές Υγείας συνολικά μειώθηκε δραματικά. Ενώ ήταν σε όλους γνωστό εδώ και χρόνια και χωρίς πανδημία, ότι κενές θέσεις υγειονομικών ξεπερνούσαν τις 30.000, ενώ οι συνταξιοδοτούμενοι δεν αντικαθίσταντο, φτάσαμε σήμερα με τις δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις, να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για μερικές χιλιάδες προσλήψεις ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, συνεχίζοντας το “θεάρεστο” έργο της και του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
 • Και πριν την πανδημία και τώρα, οι επιχειρηματίες υγείας (κλινικάρχες, φαρμακευτικές εταιρείες, όμιλοι διαγνωστικών κέντρων) θησαυρίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Τρανή απόδειξη οι “επενδύσεις” κολοσσών στην υγεία, ειδικά τώρα με τα εμβόλια. Η σφαγή μεταξύ των ομίλων για τα εμβόλια και η προκλητική τους χρηματοδότηση από την ΕΕ, η χορηγία ΔΩΡΩΝ στους μεγαλοκλινικάρχες για τη μισθωση ΜΕΘ και η αισχροκέρδια με τα test είναι οι πιο ακραίες εκφάνσεις ενός συστήματος που δεν δισταζει να σκοτώνει στο όνομα του κέρδους.
 • Μας έχουν στο σκοτάδι για πολύ κρίσιμους δείκτες που προσδιορίζουν τη διασπορά, τη νοσηρότητα, την καραντίνα, τη θνητότητα στους υγειονομικούς.

Πόσοι υγειονομικοί νόσησαν, πόσοι θεωρήθηκαν ύποπτοι και μπήκαν σε καραντίνα, πόσοι νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες covid ή σε ΜΕΘ, πόσοι έχασαν τη ζωή τους, είναι απαγορευτικά να βγουν στο φως. Πολύ δε περισσότερο δεν μας είπαν -γιατί δεν έγινε- πόσοι αντικαταστάθηκαν στην περίοδο της καραντίνας. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΟΣΗΣΑΝ. Δεκάδες χιλιάδες έκαναν 8 και 10 εφημερίες σε αντίξοες συνθήκες. Το 100% των υγειονομικών έχει υπόλοιπο κανονικής άδειας από το 2019 και δεν τους τις δίνουν τμηματικά έστω, γιατί ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.

Την ίδια στιγμή τα φαινόμενα αυταρχισμού από τις διοικήσεις δίνουν και παίρνουν. Απειλές στους διαμαρτυρόμενους και “καλοπιάσματα” σε ημέτερους. Όσοι υγειονομικοί μολύνθηκαν “φταίνε οι ίδιοι” και πρέπει να τιμωρηθούν για μη τήρηση μέτρων πρόσληψης. Που θα φτάσει η απανθρωπιά τους; Πρόεδροι ομοσπονδιών σύρονται στην ασφάλεια επειδή διαδήλωσαν, πρόεδροι σωματείων απολύονται ή καλούνται να απολογηθούν στα δικαστήρια για τη δράση τους! Σε νόμιμους εκπροσώπους εργαζομένων απαγορεύουν δηλώσεις σε ΜΜΕ χωρίς την έγκριση της διοίκησης. Αστυνομία στα νοσοκομεία έφεραν. Όλα αυτά είναι φασίζουσες πλευρές της αστικής δημοκρατίας τους. Έτσι θέλουν να πορευτούν και στο μέλλον.

Βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία να νομοθετήσουν και εφαρμόσουν σε όλους τους τομείς τους πιο σκληρούς όρους εργασίας σε όλη την κοινωνία και πρώτα απ΄όλα στους “ήρωες”. Αυτό αντανακλάται στην πράξη:

 • Χιλιάδες προσλήψεις οργάνων καταστολής – ελάχιστες υγειονομικών.
 • Εκατοντάδες εκ. ευρώ σε εταιρίες μεταφορών (π.χ. Aegean, εφοπλιστές) – μείωση προϋπολογισμών στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες συγκοινωνίες.
 • Υπέρογκες, άνω των 4 δις για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπάνες – ψίχουλα για τα Κ.Υ.
 • Αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για διενέργεια test λόγω υποχρηματοδότησης – σύμβαση νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρίες διαγνωστικών κέντρων.
 • Ανεπαρκέστατες κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια Νοσοκομεία – 1600 ευρώ την ημέρα σε ιδιωτικά.
 • Απαιτούμε επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς “δωράκια” – με μίσθωση κλινικαρχών αποφασίζουν τα αστικά κόμματα.

Μόνο μην έρθουν και μας πούνε κάποια κόμματα που κυβέρνησαν όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ ότι έχουν άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Είδαμε το αφήγημά τους περί “συνύπαρξης κι αλληλοσυμπλήρωσης” Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

Στην Ελλάδα το 2020 είχαμε περίπου 10000 θανάτους περισσότερους από το 2019. Οι 5000 είναι επίσημα λόγω covid. Και οι άλλες 5000 μήπως οφείλονται σε εγκατάλειψη των ασθενών άλλων παθήσεων από το σύστημα υγείας; Ας δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση.

Τεκμηριώνεται και στον πιο δύσπιστο ότι η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία δεν είναι θέμα λαθών ή κακών χειρισμών κυρίως – που και τέτοια υπάρχουν. Ένα χρόνο μετά, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν και είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που μας έφερε μέχρι εδώ.

Κλίνες, προσωπικό, test, ιχνηλάτηση, εμβόλια, μέτρα πρόληψης κ.λπ. – ΟΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ.

Η ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία ήταν και είναι καθημερινά στο προσκήνιο με αιτήματά τεκμηριωμένα, επιστημονικά και αποτελεσματικά. Αναπτύξαμε δράση πολύπλευρη. Με υπευθυνότητα και επιστημονικό τρόπο είπαμε την αλήθεια για τις επιπτώσεις, για τη λύση πρακτικών ζητημάτων, για το τι πρέπει να διεκδικήσει ο λαός μαζί μας.

Μετά από ένα χρόνο η Αττική είναι στο καρακόκκινο. Δεν μας άκουσαν, δε δέχτηκαν ούτε να μας συναντήσουν.

Πρέπει να τους τα επιβάλλουμε. Αλλιώς δε θα είναι καλά τα πράγματα για τους ασθενείς μας.

Ηλίας Π. Σίωρας
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός
Γραμματές ΕΙΝΑΠ

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής