Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ηλίας Σιώρας: Επιχορηγήσεις …αέρα!!!

Ζητήσαμε από τον Ηλία Σιώρα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού και γνικό γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, να μας σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία.

«Η φθίνουσα επικίνδυνα χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμός τα τελευταία 10 χρόνια οδηγεί στην έλλειψη φαρμάκων και άλλων αναλώσιμων.

Κάθε Ιούνιο καλούμε για έκτακτη επιχορήγηση πριν έρθει το φθινόπωρο και αποκαλυφτεί η γύμνια.

Οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, χορηγούν… αέρα!!! Δηλαδή πιστώσεις. Αυτό δε σημαίνει άμεση επιχορήγηση.

Λέει στα νοσοκομεία, «σας επιτρέπω να δαπανήσετε», για να φέρουν οι προμηθευτές φάρμακα και υλικά. Έτσι τα νοσοκομεία υποδουλώνονται ακόμα περισσότερο στους προμηθευτές και τις πολυεθνικές,. Στην ουσία αυτές διοικούν τα νοσοκομεία. Κάθε υπουργός  και κάθε διοικητής νοσοκομείου είναι απλοί διαχειριστές όλων των άγριων περικοπών. Το γεγονός ότι και η νέα κυβέρνηση, ενόψει του προϋπολογισμού του 2020 δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα ως προς τη χρηματοδότηση ρίχνοντας όλο το βάρος στη μείωση δαπανών, καταλαβαίνει κανείς ότι διαρκώς το πρόβλημα θα γιγαντώνεται και θα φορτώνεται στους ασθενείς.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξάλλου και η σπουδή της προηγούμενης κυβέρνησης να φέρει άρον άρον τα DRG στα νοσοκομεία με κατεπείγον του Ιουνίου!!!  Την ίδια ακριβώς ταχύτητα επέδειξε η νεα κυβέρνηση να δρομολογήσει την πιλοτική εφαρμογή τους με στόχο την τσέπη των ασθενών και τη μετατροπή των γιατρών από επιστήμονες σε λογιστές.  Οι μεν ασθενείς θα επιβαρύνονται οικονομικά όταν η νοσηλεία υπερβαίνει το πλαφόν ανά νόσο, οι δε γιατροί αφού στριμωχτούν χρονικά επί ώρες για τον προσδιορισμό της δαπάνης, θα υφίστανται κυρώσεις όταν η υπέρβαση δαπάνης ανά πάθηση έχει ερωτηματικά ή είναι αναιτιολόγητη.

Δεν είναι υποθέσεις επιστημονικής φαντασίας!! Είναι μπρτοστά μας και εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Είναι στόχος ακόμη και …προοδευτικών δήθεν κυβερνήσεων. Στόχος τους το «εμπόριο» της υγείας να είναι πιο προσοδοφόρο για τους ομίλους. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψει ο λαός».