Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: Προσωπικό και ασθενείς του Ευαγγελισμού στα όρια τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης

Την άμεση ανάγκη επιχορήγησης του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός από τον κρατικό προϋπολογισμό επισημαίνει ο επί 31 χρόνια καρδιολόγος του νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Ηλίας Σιώρας. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Σιώρας, η υποχρηματοδότηση φέρνει στα όριά τους προσωπικό και ασθενείς.

Η ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει το νοσηλευτικό ίδρυμα από το υπουργείο Υγείας είναι 110 εκατ. Ευρώ, ποσό που όπως επισημαίνει ο κ. Σιώρας δεν επαρκεί για τους περίπου 60.000 ετησίως νοσηλευόμενους ούτε φυσικάγια τους ανασφάλιστους -για τους οποίους δεν δίδεται επιχορήγηση παρότι στα… χαρτιά αυτό προβλέπεται.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο διευθυντής καρδιολόγος και επί επτά θητείες εκλεγμένος πρόεδρος εργαζομένων είναι αποκαλυπτικά για τη λειτουργία του μεγάλου νοσοκομείου: από τα τακτικά ιατρεία αλλά και τα επείγοντα του Ευαγγελισμού περνούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Αυτό στα εργαστήρια μεταφράζεται σε 8,5 εκατ. εξετάσεις! Ουσιαστικά το νοσοκομείο λειτουργεί ως μονάδα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας!

Εκτός από την παροχή υπηρεσιών υγείας σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, το νοσηλευτικό ίδρυμα νοσηλευει ετησίως 60.000 ασθενείς και οι λειτουργοί υγείας πραγματοποιούν πάνω από 12.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της 15ετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κλπ.)” σημειώνει ο κ. Σιώρας.

Η επιστολή του Ηλία Σιώρα

«Μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στον “Ευαγγελισμό” και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης επί 7 συνεχείς θητείες, θεωρώ ότι μπορεί ένας γιατρός να τοποθετηθεί τεκμηριωμένα για ορισμένα κύρια ζητήματα που αφορούν τον προσανατολισμό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Και λέγοντας προσανατολισμό, εννοείται ότι ο “Ευαγγελισμός” πρέπει όλο και περισσότερο να καλύπτει ανάγκες του πληθυσμού σε τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο ακόμη επίπεδο.

Σήμερα, οι προσερχόμενοι για υπηρεσίες Α’ βαθμού φροντίδας στα τακτικά ιατρεία, επείγοντα, ξεπερνούν τις 500.000 ετησίως, ενώ στα εργαστήρια τις 8,5 εκατ. εξετάσεις! Εδώ και πολλά χρόνια έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και ο σκοπός του νοσοκομείου. Η υπόθεση της ΠΦΥ είναι τεράστιο θέμα και θέλει προϋπολογισμό, δομές, προσωπικό, αφορά όλη τη χώρα και δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί σε ένα σημείωμα, που σκοπό έχει -αναφέρεται ευθέως- την ευαισθητοποίηση για τη χρηματοδότηση του “Ευαγγελισμού” από τον κρατικό προϋπολογισμό απευθείας.

Τα προηγούμενα χρόνια, για λειτουργικές δαπάνες το ποσό κυμαινόταν περίπου στα 110 εκατ. ευρώ (με τις πρόσθετες επιχορηγήσεις!). Το ίδιο ποσό προβλέπεται και για το 2018, τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται. Πάντα προέκυπταν προβλήματα έγκαιρης και επαρκούς προμήθειας αντιδραστηρίων, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων κ.λπ. υλικών, από τα πιο μικρά σε δαπάνη (λαβίδες, αντιδραστήρια, απλά χειρουργικά εργαλεία κ.λπ.) μέχρι τα πιο δαπανηρά (καθετήρες, ορθοπεδικά υλικά, βηματοδότες, νευροδιεγέρτες κ.λπ.). Το φαινόμενο εντάθηκε την τελευταία 10ετία. Αντίστοιχα, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η νοσηρότητα του πληθυσμού.

Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης!

Με το παρόν σημείωμα δεν θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εξίσου σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, εντατικοποίησης της εργασίας, επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας κ.λπ., για τα οποία το Σωματείο μας έχει κάνει πάμπολλες κινητοποιήσεις και αναφορές.

Γίνεται αναφορά μόνο στην οξύτατη ανάγκη άμεσης επιχορήγησης!!! Κι αυτό γιατί πέραν του μισού εκατομμυρίου πληθυσμού που δέχεται υπηρεσίες ΠΦΥ, στον “Ευαγγελισμό”:

Νοσηλεύονται ετησίως περίπου 60.000 ασθενείς.
Πραγματοποιούνται πάνω από 12.000 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο – οι πιο πολλές βαριές.
Τα εργαστήριά μας διεκπεραιώνουν πάνω από 8,5 εκατ. εξετάσεις ετησίως.
Το τι σημαίνουν τα παραπάνω και χωρίς εξειδικεύσεις, φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και με αυτά τα απαράδεκτα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και με επίσημους υπολογισμούς, το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή είναι 2.100 ευρώ.

Συνεπώς ΜΟΝΟ για τους νοσηλευόμενους η επιχορήγηση πρέπει να ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ! Αν προσθέσουμε και τις υπηρεσίες ΠΦΥ, τις πληρωμές των επικουρικών, των εργολαβικών και των συμβασιούχων, το ποσό πρέπει να είναι πολλαπλάσιο.

Να σημειώσουμε ότι για νοσηλεία ανασφαλίστων απαιτούνται πάνω από 7 εκατ. ευρώ! Για τους ανασφάλιστους, όμως, δεν έχει γίνει καμιά επιπλέον επιχορήγηση!

Με όλες αυτές τις αριθμητικές αναφορές, γίνεται κατανοητό ότι ο “Ευαγγελισμός” δεν μπορεί να προχωρήσει απερίσπαστος στο έργο του, που πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών Υγείας τριτοβάθμιου επιπέδου δωρεάν!

Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (και εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της 15ετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κ.λπ.).

Σημειωτέον, ο παλαιός εξοπλισμός για να συντηρηθεί απαιτεί τεράστια ποσά, καμιά φορά πολύ μεγαλύτερα από αγορά καινούργιων.

Τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα παντού

Πρέπει όμως να σημειώσουμε και πολλές εξειδικευμένες λειτουργίες που πραγματοποιούνται σε πολλά τμήματα. Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλες σε ένα σημείωμα και υπάρχει ο “κίνδυνος” κάποιες να μην αναδειχθούν.

— Μεταμοσχεύσεις νεφρών, περίπου 30 κατ’ έτος με αυξητικό ρυθμό.

— Μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών (αλλογενείς και από εναλλακτικούς δότες), πάνω από 80 ετησίως (το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα), με πολύ μακρές νοσηλείες.

— Όλο και αυξανόμενος αριθμός λαπαροσκοπικών επεμβάσεων με ικανό κόστος η καθεμία, λόγω απαιτούμενων υλικών.

— 1.500 επεμβάσεις καρδιοχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές και ενδαγγειακές (με τοποθέτηση stents στον αγγειογράφο). Αυξανόμενος ρυθμός με πολύ ακριβά υλικά.

— Νευροχειρουργικές επεμβάσεις, σε μερικές από τις οποίες χρειάζεται τοποθέτηση νευροδιεγέρτη (πολύ υψηλό κόστος).

— Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν 60 εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών στον αγγειογράφο. Το κράτος και οι ασθενείς “κέρδισαν” πάνω από 1 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπου πήγαιναν σχεδόν όλα τα ανευρύσματα. Όμως, δεν ήρθε από το κράτος ενίσχυση γι’ αυτήν την ανάγκη.

Περίπου 1.500 υψηλού επιπέδου πράξεις στο εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας (ablation, βηματοδότες, απινιδωτές, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες). Μόνο στη Β’ Καρδιολογική γίνεται το 40% των πανελλαδικά διενεργούμενων θεραπειών αρρυθμιών (ablations) και η λίστα αναμονής ξεπερνά το τρίμηνο.

— Αιμοδυναμικό εργαστήριο: Πάνω από 200 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές τις πρώτες ώρες του οξέος εμφράγματος, 1.500 απλές στεφανιογραφίες και 700 με τοποθέτηση stents. Τεράστιος όγκος δουλειάς.

— Στα εργαστήρια: Βιοχημικό, Παθολογοανατομικό, Μικροβιολογικό, Ανοσολογίας, Ιστοσυμβατότητας, Αιμοπαθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό, παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, διενεργείται τεράστιο έργο. Εκτός από τις 8,5 εκατ. εξετάσεις ετησίως για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, δέχονται συνεχώς δείγματα όχι μόνο από την Αττική, αλλά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Για αρκετές εξετάσεις λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς για διάγνωση ή επιβεβαίωση. Ο μειωμένος προϋπολογισμός προβλέπει 1,6 εκατ. ευρώ για αντιδραστήρια συγκεκριμένου εργαστηρίου, ποσό που επαρκεί για 6 μήνες.

— Λειτουργούν 100 εξειδικευμένες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Εμφραγμάτων, μεταμοσχεύσεων, ανάνηψης, λοιμώξεων). Είναι κατανοητό ότι η ασφαλής λειτουργία τους δεν απαιτεί μόνο μόνιμο προσωπικό (τεράστιες οι ελλείψεις), αλλά και εξοπλισμό (ο υπάρχων είναι κατά βάση απαρχαιωμένος) και υψηλού κόστους αναλώσιμα.

— Οι Παθολογικές Κλινικές, οι Πνευμονολογικές, η Ενδοκρινολογική, η Ογκολογική, η Ρευματολογική κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποκτήσουν έναν δικό τους καρδιογράφο, έναν απινιδωτή, ένα monitor, μια αντλία χορηγήσεως υγρών. Μετατρέπουν συχνά κοινές κλίνες σε ΜΕΘ λόγω υπερπληρότητας των κλινών Εντατικής, και στον “Ευαγγελισμό” και στο Λεκανοπέδιο.

— Η Ψυχιατρική με τις 20 οργανικές κλίνες και τα 25 ράντζα στο διάδρομο έχει θρηνήσει και θύματα από τις κακές συνθήκες νοσηλείας, αλλά και άδικη καταδίκη νοσηλευτή που πλήρωσε ευθύνη της Πολιτείας.

— Ένας παλαιάς τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος, ένας παμπάλαιος αξονικός και ένας αξονικός 5ετίαςαδυνατούν να καλύψουν ακόμη και μόνο τους νοσηλευόμενους. Έτσι έχουμε και 10ωρα αναμονής μέχρι να γίνει η αξονική, πολυήμερη αναβολή μαγνητικής ή αξονικής για τους νοσηλευόμενους, με συνέπεια παράταση νοσηλείας ή παραπομπή σε ιδιωτικά εργαστήρια.

— Η Αιμοδοσία λόγω έλλειψης προσωπικού έχει μειώσει εδώ και λίγα χρόνια τις βάρδιες για αιμοδότες από 11 σε 6! Αναμένει εδώ και 2 χρόνια να μετεγκατασταθεί σε ανθρώπινο χώρο.

— Η Νεφρολογική Κλινική με δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού και παλαιότητας μηχανημάτων (μηχανήματα αιμοκάθαρσης από το 1984!!).

— Οι Χειρουργικές Κλινικές, η ΩΡΛ, οι Ορθοπεδικές, η Γναθοχειρουργική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η Πλαστική Χειρουργική, οι Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική αναμένουν εναγωνίως τη λειτουργία των 9 κλειστών χειρουργικών αιθουσών και της νέας μονάδας. Μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός είναι το ζητούμενο!!

Αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Η συνολική εικόνα και τα επιμέρους παραδείγματα αναφέρονται για να καταδείξουν στους αρμόδιους ότι δεν επιτρέπεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να υποχρηματοδοτείται. Γενικά, δεν επιτρέπεται ο όρος υποχρηματοδότηση όταν μιλάμε για διασφάλιση παροχών Υγείας!

Δεν μπορεί να είναι ο “Ευαγγελισμός” πεδίον δόξης (και φοροαπαλλαγής) λαμπρό για διάφορους “δωρητές” ή να απλώνει το χέρι για δωρεές σαν επαίτης. Είναι ευθύνη αποκλειστική του κράτους η χρηματοδότηση.

Αν περιμένουμε από τον ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτήσει τον “Ευαγγελισμό” …χαθήκαμε!! Ενώ οι προϋπολογισμοί 2017 και 2018 προβλέπουν “έσοδα” από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 55 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, τελικά ένα ελάχιστο ποσοστό φτάνει στον “Ευαγγελισμό”. Μην ξεχνάμε ότι κι αυτά ακόμη τα λίγα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τα ματωμένα πλεονάσματα των μνημονίων.

Μήπως κάποιοι τελικά περιμένουν έσοδα από τα “απογευματινά ιατρεία” και την εν γένει ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του νοσοκομείου; Δηλαδή, από το επιπλέον χαράτσωμα των ασθενών;

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι «εισπράξεις» από τα απογευματινά ιατρεία για το 2017 ήταν περίπου 600.000 ευρώ, ενώ και 4,5 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2017, αλλά αφορούσαν υπηρεσίες πολλών προηγουμένων ετών. Εννοείται ότι υπάρχει απόλυτη διαφωνία μας στο να πληρώνουν στα απογευματινά ιατρεία οι ασθενείς, άμεσα ή έμμεσα μέσω Ταμείου.

Δυστυχώς υπάρχει ανάγκη να αναφερόμαστε σε αριθμούς, σε ποσά, σε ποσοστά, σε προϋπολογισμούς. Γιατί η κυρίαρχη σχέση μεταξύ “παρόχου” και “πελάτη” είναι εμπορευματική. Κι ας λένε οι κρατούντες ότι “η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα”.

Ο ασθενής προστρέχει στο δημόσιο νοσοκομείο την ώρα της ανάγκης του και όχι από επιλογή και γι’ αυτόν το λόγο δικαιούται δωρεάν και αμέριστη φροντίδα και παροχές Υγείας με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και όχι …κοιτώντας τον στην τσέπη!

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής

Θυμίζω ξανά ότι και το Σωματείο μας κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει και αγωνίζεται σταθερά για τα προβλήματα και του προϋπολογισμού και για την εγκληματική πλέον έλλειψη προσωπικού (σε όλες τις ειδικότητες) και για τον απίστευτο όγκο δουλειάς με τη συνακόλουθη εντατικοποίηση και εξουθένωση των υγειονομικών και για τις απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς και την ανάγκη ένταξης στα ΒΑΕ και για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και για την εντεινόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και για την ΠΦΥ και συστήματος πρόληψης και… και…

Δίνεται έμφαση στον προϋπολογισμό μέσω αυτού του σημειώματος, γιατί και ο πιο δύσπιστος οφείλει να αντιληφθεί ότι αν θέλουμε να έχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόπιστες, άμεσες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει αποκλειστικά και πλήρως την ευθύνη.

Η “ανάθεση” σε φορείς – πελάτες τύπου ΕΟΠΥΥ, η προσδοκία εσόδων από τα απογευματινά ιατρεία και τις κλινικές μελέτες ή τις δωρεές διαιωνίζουν την εμπορευματοποίηση. Ο ελληνικός λαός ακριβοπληρώνει για την Υγεία του 4 φορές: Άμεσοι φόροι, έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Ίσως και 5 (;) φορές, αν προσθέσουμε τα περιβόητα “φακελάκια”.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής! Εδώ και τώρα απαιτείται χρηματοδότηση του “Ευαγγελισμού” από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η άποψή μας βέβαια είναι στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου, που μειώνει το μη μισθολογικό κόστος εργασίας (Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές παροχές κ.λπ.) και ωθεί τα νοσοκομεία να αναζητούν …ιδίους πόρους, δηλαδή να πληρώνουν οι ασθενείς όλο και περισσότερα!!!

Το ότι ψηφίστηκε ένας κρατικός προϋπολογισμός, που έχει καθηλώσει ή και μειώσει τις κρατικές δαπάνες Υγείας και την επιχορήγηση των νοσοκομείων, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε αδρανείς και δεν θα διεκδικούμε ακόμη και το αυτονόητο.

Σαν λειτουργοί της Υγείας απαιτούμε να μπορούμε να αξιοποιούμε ό,τι καινούργιο και ωφέλιμο έχει ανακαλύψει η Επιστήμη και η Τεχνολογία για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση της Υγείας.

Αυτό δεν γίνεται σήμερα – ούτε και χτες!

Γι’ αυτό παλεύουμε. Και θα συνεχίσουμε!».