Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ηλίας Σταμέλος: Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, διεκδικώντας ό,τι έχει ανάγκη ο λαός

— Κύριε δήμαρχε, στο γραφείο σας δεσπόζει το πορτραίτο του Παναγιώτη Μακρή. Φέτος οι εκλογές θα γίνουν χωρίς την παρουσία του επίτιμου δημάρχου της Καισαριανής…

 Ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής αποχαιρέτησε την προσφυγομάνα πόλη μας σε ηλικία 98 ετών το 2015.

Επί 18 χρόνια υπηρέτησε την Καισαριανή της Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων απ’ τη θέση του δημάρχου σε έξι θητείες, που θα ήταν περισσότερες αν η χούντα δεν τον έπαυε και δεν τον έστελνε στους γνωστούς, γι’ αυτόν, τόπους εξορίας.

Η φυσική απουσία του Παναγιώτη Μακρή κάνει βαρύτερο το ιστορικό φορτίο των κομμουνιστών δημάρχων της Καισαριανής, που πριν από μένα το κουβάλησε ο Γιώργος Κατημερτζής (1999-2002) –ο οποίος συνεχίζει και σήμερα ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου– αλλά και ο Λεωνίδας Μανωλίδης, που ήταν δήμαρχος  στην Καισαριανή απ’ το 1951 μέχρι το 1964.

Είναι το ιστορικό φορτίο που έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη μορφή ανάπτυξης της Καισαριανής. Γιατί είναι αυτοί που βάλανε τις βάσεις με τους αγώνες και τις κατακτήσεις που είχε ο λαός της Καισαριανής.

Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος αυτό το ιστορικό φορτίο με βοήθησε, μας καθοδήγησε για να δράσουμε μέχρι σήμερα. Και θα είναι ο οδηγός από ‘δώ και πέρα, εφόσον ο λαός της Καισαριανής μας εμπιστευτεί ξανά τη δημοτική αρχή.

—  Ανάπτυξη! Μια λέξη, ένας ολόκληρος πολιτικός προσδιορισμός, που χρησιμοποιείται πολύ με μεγάλη ευκολία το τελευταίο διάστημα…

 Για μας η ανάπτυξη είναι εκείνες οι επιλογές που ευνοούν το λαό. Δεν εννοούμε την ανάπτυξη που επιθυμούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με στόχο την αύξηση της κερδοφορία τους.

Οι σύγχρονες υποδομές που έχει σήμερα η πόλη είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού που μπήκαν μπροστά οι κομμουνιστές δήμαρχοι όλο αυτό το διάστημα και πάλεψαν μαζί με το λαό για να κατακτηθούν και να γίνουν πράξη. Αυτό εννοώ ανάπτυξη.

Ο Ηλίας Σταμέλος με τον Παναγιώτη Μακρή, αριστερά, και τον Γιώργο Κατημερτζή, δεξιά, τα πρώτα λεπτά μετά την εκλογή του

Ο Ηλίας Σταμέλος με τον Παναγιώτη Μακρή, αριστερά, και τον Γιώργο Κατημερτζή, δεξιά, τα πρώτα λεπτά μετά την εκλογή του

 

Στήριξη των αδύναμων

— Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Και από την παρούσα κυβέρνηση έχουν επιβληθεί νόμοι που εμποδίζουν τους δήμους σε μέτρα και έργα για το καλό των δημοτών. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι άνεργοι, έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις και έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανάγκες των πολιτών. Πώς διαχειριστήκατε αυτή την κατάσταση;

Με τον Καλλικράτη και με τον Κλεισθένη σήμερα έχουμε μια αντιδραστικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης (εμείς τη λέμε Τοπική Διοίκηση), γιατί μετατρέπουν τους δήμους σε μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Θέλουν να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, και μάλιστα ο Κλεισθένης (τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) κάνει ένα  βήμα παραπέρα. Θέλει τους δήμους να συμβάλλουν σε αυτό που λένε ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και φυσικά στην ανταποδοτικότητα όποιων υπηρεσιών προσφέρουν σήμερα οι δήμοι. Εμείς κινηθήκαμε στην αντίπερα όχθη. Εμείς το δηλώσαμε από την αρχή. Το σύνθημά μας ήταν “αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική”. Θα στηρίξουμε με κάθε δράση, με τη στάση μας τον λαό που υποφέρει από αυτήν την πολιτική. Γιατί η ανεργία τσακίζει, οι άνεργοι πολλαπλασιάστηκαν, η μείωση των μισθών τσακίζει τους εργαζόμενους. Υπάρχει φτώχεια και στην πόλη μας και αυτό φαίνεται από πολλά στοιχεία. Φαίνεται από τα σπίτια που κόβεται το ρεύμα, φαίνεται από όσους έρχονται στο κοινωνικό συσσίτιο, από όσους έρχονται να πάρουν τρόφιμα που μοιράζουμε, φαίνονται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Εμείς λοιπόν, με αυτή μας τη θέση σαν οδηγό, πήραμε θέση σαν δημοτικό Συμβούλιο ενάντια σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και η μόνη παράταξη που διαφωνούσε ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στο ζήτημα για τα μνημόνια η οποία τα υπεράσπιζε όλα, από την αρχή ως το τέλος. Πήραμε λοιπόν θέση, πήραμε μέτρα, στήριξης των πιο αδύναμων.

— Ποια ήταν αυτά;

Οργανώσαμε την Αλληλεγγύη. Σκοπός μας ήταν να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους, αυτούς που χτυπήθηκαν από την καπιταλιστική κρίση να σταθούν στα πόδια τους και να παλέψουν και να διεκδικήσουν. Όχι ως ελεημοσύνη, αλλά να μπορέσουν να παλέψουν, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Ταυτόχρονα προσανατολιστήκαμε στη βοήθεια των νέων ζευγαριών. Παίρνουμε εδώ και χρόνια όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα μέχρι 25.000 ευρώ εισόδημα έχουμε απαλλάξει τα ζευγάρια από τα τροφεία και τα υπόλοιπα τροφεία –πάνω από αυτό το εισόδημα– που αφορούν λίγους είναι συμβολικά. Την ίδια στιγμή που διπλανοί δήμοι, όπου δήμαρχοι είναι εκλεγμένος με το ΣΥΡΙΖΑ, αφήσανε εκατοντάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κλπ

Λειτουργούμε εδώ και δύο χρόνια κοινωνικό φροντιστήριο για να στηρίξουμε τα παιδιά στην προσπάθεια που κάνουν στο σχολείο. Και δεν έχουμε λίγα παιδιά. Φτάνουν τα 80-90 παιδιά.

Αυτά αντανακλούν τη φτώχεια αλλά καθορίζουν και το δικό μας προσανατολισμό. Εμείς λοιπόν, αντιμετωπίσαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με κριτήριο πώς θα στηρίξουμε αυτό τον κόσμο που θίγεται από αυτή την πολιτική να σταθεί στα πόδια του, να παλέψει, να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.

— Έχετε στο δήμο σας πλειστηριασμούς;

Είμαστε μαζί με το Δήμο Πάτρας και άλλους δήμους, είμαστε δέκα δήμοι, που καταθέσαμε πρόταση στην κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, την υιοθέτησε το ΚΚΕ, την κατέθεσε στη Βουλή αλλά δεν την αποδέχτηκε η κυβέρνηση, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης, από 500 ευρώ και πάνω χρεών προς το δήμο πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και μάλιστα μεταθέτουν και την ευθύνη στους υπαλλήλους, ότι ανεξάρτητα από τις δημοτικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν. Είναι πολύ… δημοκρατικό αυτό. Εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση ενάντια σε αυτούς τους πλειστηριασμούς, και με ευθύνη δική μας δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός όσο εμείς είμαστε δημοτική αρχή, σε αντίθεση με διπλανούς δήμους με δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κάνανε δεσμεύσεις για τέτοια ποσά στους δημότες τους, ακόμα και τώρα κάνουνε.

— Σε τι διαφέρουν οι δικές σας δράσεις αλληλεγγύης από κάποιες άλλες πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες; Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά;

Το κοινό είναι ότι βοηθάς αυτόν που έχει ανάγκη με τρόφιμα κλπ. Ποια είναι η διαφορά μας; Εμείς δεν του λέμε ότι “αυτή είναι βοήθεια και πρέπει να κάνει το σταυρό του”, ή να ευγνωμονεί την κυβέρνηση που του δίνει ένα κομμάτι φαγητό ενώ του κόβει το μισθό. Εμείς λέμε ότι αυτό το κάνουμε, για να στηριχτεί ο ίδιος να μπορέσει να παλέψει, να διεκδικήσει. Και ότι το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο δε θα του λύσει τα προβλήματα. Τι είναι αυτό που θα του λύσει τα προβλήματα; Γιατί υπάρχει πλούτος και μπορούν να λυθούν. Να υπάρχει μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα. Δηλαδή το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Αυτά είναι δικαιώματά του. Τον βοηθάμε να μη σκύψει το κεφάλι και να επιζήσει ταυτόχρονα, να πάρει μέρος στους αγώνες, να διεκδικήσει και τον καλούμε σε αυτούς τους αγώνες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ενός δήμου που λιβανίζει την κυβέρνηση και πουλάει – ας το πω έτσι, αγοραία αλληλεγγύη στους ανέργους και ενός δήμου που είναι δίπλα στο λαό, τον στηρίζει και του λέει τι πρέπει να γίνει.

— Η αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σας κατηγορεί ότι δεν κάνατε έργα, και πως ό,τι έχει γίνει στο δήμο, έγινε με χρήματα της Περιφέρειας. Προσφέρατε κάτι ουσιαστικό στους συμπολίτες σας;

Καταρχήν, τα χρήματα που η κυβέρνηση διαχειρίζεται και εμείς διαχειριζόμαστε, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Και στον φετινό προϋπολογισμό το 80% των εσόδων του – μπορεί να κάνω λάθος και να είναι μικρό το νούμερο που αναφέρω, είναι από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Και μάλιστα θα αυξηθεί προβλέποντας για το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές. Άρα λοιπόν τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού και τα δικαιούται ο λαός για να καλύψει τις ανάγκες του. Εμείς ξεκινάμε από αυτή την αρχή. Το δεύτερο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, μείωσε τα κονδύλια προς την τοπική διοίκηση. Εμάς χαρακτηριστικά, μέσα από την αφαίρεση πόρων που έρχονταν στην τοπική διοίκηση  από κεντρικούς πόρους, μειώθηκαν κατά 250.000 περίπου το χρόνο τα έσοδα. Και επιπλέον, φέτος πληρώσαμε για λιγότερα σκουπίδια, γιατί κάναμε κάποια βήματα στην ανακύκλωση, 80.000 περισσότερα ευρώ γιατί η κ. Δούρου είπε, “σε εμάς ανέβηκε το κόστος, πληρώστε περισσότερο”. Άρα δεν είναι κανενός τα χρήματα. Είναι του λαού του χρήματα, και του λαού της Καισαριανής, και εμείς διεκδικούμε να πάνε περισσότερα για τις ανάγκες του.

STAMELOS3

 

Η ανατροπή που χρειάζεται η Καισαριανή

— Όπως χαρακτηριστικά λέει η επικεφαλής του Συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποτύπωμά σας «στην Καισαριανή είναι ανύπαρκτο». Και τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ καλούν σε “ανατροπή στην Καισαριανή”. Ποια ανατροπή χρειάζεται η Καισαριανή;

Είναι να απορεί κανείς πώς ένας νέος άνθρωπος έχει τόσο θράσος. Βεβαίως αυτό πηγάζει από την πολιτική της κυβέρνησης. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο (η οποία) οποίος, βλέπετε, πώς πουλά την αντιλαϊκή πολιτική σαν πολιτική υπέρ του λαού. Όμως ποια είναι η ουσία; Τι εννοούν αποτύπωμα; Αυτοί θα ήθελαν, γιατί αυτή είναι η προοπτική τους, να εφαρμόζει ο δήμος σε τοπικό επίπεδο την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, όπως σας είπα πριν, να πάρει μέτρα για τους πλειστηριασμούς, να πάρει ανταποδοτικά μέτρα, να  αυξήσει τα δημοτικά τέλη, να διαγράψει την ιστορία και την ιστορική μνήμη που έχει μεγάλη σημασία για την Καισαριανή. Δηλαδή να κάνουν αυτό που κάνουν οι δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ που σε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης λένε “ναι”.  Όπως έγινε, π.χ., με την  κατάθεση αποθεματικών.

Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να αφήσουμε τέτοιο αποτύπωμα. Θα προσβάλαμε τη μνήμη των αγώνων της Καισαριανής εάν ακολουθούσαμε μια τέτοια γραμμή. Εμάς το αποτύπωμα μας είναι αυτό που σας είπα. Κόντρα στη γενική αντιλαϊκή πολιτική. Προσπάθεια, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε ένα πλαίσιο αντιλαϊκής πολιτικής ο δήμος μπορεί να χαράξει εντελώς αντίθετη πολιτική, να διεκδικήσουμε έργα τα οποία έχει ανάγκη ο λαός της Καισαριανής.

— Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «σκονάκι»: Κατηγορούν τους κομμουνιστές δημάρχους ότι κρύβουν πως τα κονδύλια που διαθέτουν, είναι «χρήματα απ’ την κυβέρνηση». Τι απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;

Και πρέπει να πούμε στο λαό της πόλης ότι δεν ήταν τόσο εύκολα, ούτε μας τα χάρισε κανείς. Τα δικαιούνταν ο λαός τα έργα. Γιατί η Περιφέρεια από πού παίρνει τα χρήματα;

Για παράδειγμα:  Το βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό που φτιάξαμε –είχε κολλήσει, είχαν μπει τα θεμέλια από παλαιότερα, αλλά είχε κολλήσει με δικαστικές αποφάσεις– όταν ξεμπλέξαμε με τις δικαστικές αποφάσεις και έφτασε η ώρα να ξεκινήσει, μας ήρθε ένα χαρτί που έλεγε ότι θα απενταχτεί από το ΕΣΠΑ. Και αυτά υπάρχουν. Και το χαρτί μας ήρθε από την Περιφέρεια. Χρειάστηκε η κινητοποίηση η δική μας. Η άμεση αντίδραση  για να συνεχιστεί σαν πρόγραμμα – γέφυρα. Η αποχέτευση που τώρα φτιάχνεται, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του 40% της αποχέτευσης – της παλιάς αποχέτευσης, για μία μελέτη η οποία ήταν έτοιμη χρειάστηκαν τρία χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το έργο, με το πήγαινε έλα στην Περιφέρεια. και κάναμε κόντρα ως Δημοτικό Συμβούλιο με την Περιφέρεια για να ενταχθεί Δεν ήταν πάντα τόσο εύκολα με την Περιφέρεια, δηλαδή δίνω στους δήμους τα έργα, δίνω και σε εσάς αυτά που δικαιούστε και έχετε ανάγκη. Αυτό ακόμα κι όταν γινόταν, γινόταν με κόντρα.

Να τους πούμε και το εξής. Τι εννοούν; Να μη διεκδικεί ο δήμος από τους κεντρικούς πόρους; Αν εννοούν αυτό να το πουν καθαρά. Τι εννοούν δεν κάναμε από δικά μας; Δηλαδή, να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη –γιατί αυτά είναι τα έσοδα του δήμου και οι κεντρικοί πόροι– και να μην διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση; Αυτή είναι η πολιτική τους, τη λένε με έμμεσο τρόπο.

Να αναφέρουμε και μια άλλη πλευρά:  Εμείς παραλάβαμε έναν δήμο με πάνω από 6,5 εκατ. χρέη, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την εποχή που στο δήμο ήταν η «Συνεργασία Πολιτών». η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τέτοια χρέη από τότε, όταν ο Γ. Κατημερτζής που τον διαδέχτηκαν είχε παραδώσει το δήμο λευκό. Και κατορθώσαμε, πέρα από το δάνειο που τρέχει, να αποπληρώσουμε όλα τα άλλα χρέη, και μάλιστα να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις να κάνουμε κοινωνική πολιτική, όπως την περιέγραψα πριν. Γι’ αυτό λέω ότι το αποτύπωμα που εμείς δεν αφήσαμε είναι αυτό της αντιλαϊκής πολιτικής. Εμείς αφήνουμε το αποτύπωμα των αγωνιστών δημάρχων που είμαστε συνέχεια, των αγώνων του λαού της Καισαριανής, γιατί αυτός ο λαός έχει δώσει αγώνες από τότε που ήρθε το ’22 από τη Μικρά Ασία, στην Εθνική Αντίσταση και στους κατοπινούς εργατικούς αγώνες, μέχρι το να φτιαχτεί το οτιδήποτε. Εμείς λοιπόν εκφράζουμε αυτόν τον αγώνα και την αγωνία του λαού της Καισαριανής. Αυτό το αποτύπωμα αφήνουμε και φυσικά αυτό το αποτύπωμα δεν αρέσει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους στην Καισαριανή.

Αυτή η ανατροπή που θέλουν ποια είναι; Θέλουν να ανατρέψουν μια αγωνιστική διοίκηση και να φέρουν στο δήμο μια διοίκησή που θα είναι σύμμαχός τους σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές – είτε είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν είναι – και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

stamelos2

Οι Καισαριανιώτες εκτίμησαν τη στάση στην παράδοση του Σκοπευτηρίου

— Θα επιμείνω λίγο στο ζήτημα της κριτικής που σας ασκείται. Σας καταλογίζεται από την αντιπολίτευση, μετ’ επιτάσεως, η απουσία σας από «την τελετή παράδοσης του Σκοπευτηρίου στον λαό της Καισαριανής από την Κυβέρνηση της Αριστεράς». Το χαρακτηρίζει μάλιστα ως το σημαντικότερο ατόπημα της δημαρχιακής σας θητείας. Γιατί αλήθεια αρνηθήκατε να παραστείτε σε αυτή την τελετή;

Το Σκοπευτήριο, που ήταν άβατο  από το 1982, με αγώνες του Καισαριανιώτικου λαού που ξεκίνησε ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής, το έχει κατακτήσει στην πράξη. Και ένα κομμάτι το μόλυνε με την παρουσία της η Σκοπευτική Εταιρεία. Εμείς, – κι αυτό αποδεικνύεται από τα χαρτιά, πήραμε πρωτοβουλία, να ανοίξουμε το ζήτημα αυτό και νομοθετικά προς την κυβέρνηση. Επισκεφτήκαμε, με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο τον υπουργό τον κ. Παππά και ξεκίνησε η πρωτοβουλία. Και μάλιστα συμβάλλαμε στο να γίνει σωστή νομοθετική ρύθμιση. Ταυτόχρονα, μόλις έγινε η νομοθετική ρύθμιση κάναμε συγκέντρωση στο χώρο, μπήκαμε και στο χώρο που ήταν τα γραφεία της Σκοπευτικής και 7-8 μήνες μετά η Σκοπευτική μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε. Και είναι ιστορική στιγμή για την Καισαριανή, για το λαό της Καισαριανής. Ξεκίνησε η πάλη επί δημαρχίας Μακρή και επί δημαρχίας μας η Σκοπευτική μάζεψε τα πράγματά της και σταμάτησε να μολύνει το χώρο αυτό.

Έρχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί αυτή την εξέλιξη. Κι έρχεται σε μία περίοδο που έχει πάρει μέτρα που τσακίζουν τους συνταξιούχους. Σε εμάς λοιπόν προτάθηκε να κάνουμε συνδιοργάνωση. Σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο είπαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνδιοργάνωση με μία κυβέρνηση που η πολιτική της τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα Και μάλιστα να παραστούμε σε μία φιέστα η οποία έγινε στο χώρο αυτό από μία κυβέρνηση που δίνει “γη και ύδωρ” στο ΝΑΤΟ, σφαγιάζει δικαιώματα. Και εκεί έχουν εκτελεστεί αγωνιστές, πάνω από 750 και 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, οι οποίοι εκτελέστηκαν γιατί αντιπάλεψαν τέτοιες πολιτικές, αγωνιστές οι οποίοι χύσανε το αίμα τους όχι για τους ιμπεριαλιστές αλλά κόντρα στους ιμπεριαλιστές για τα συμφέροντα του λαού. Και εμείς αυτό το αίμα το τιμάμε, αυτή τη μνήμη την τιμάμε και η στάση μας ήταν ανάλογη τιμή της μνήμης και όχι να γίνουμε  φόντο σε μία φιέστα Να θυμίσουμε ότι τότε δεχτήκαμε από το κύκλωμα των ΜΜΕ που στηρίζει την κυβέρνηση μία χυδαία επίθεση, γιατί δεν παρεστήκαμε. Αντισταθήκαμε. Ο λαός της Καισαριανής το εκτίμησε και εκτιμά αυτή τη στάση μας κι έτσι θα πορευτούμε. Δεν ήταν ατόπημα, ατόπημα θα ήταν να πηγαίναμε, να γινόμασταν το ντεκόρ μιας αντιλαϊκής πολιτικής και να βεβηλώναμε τη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν για τις ιδέες αυτές, για τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

— Στο χώρο του Σκοπευτηρίου είναι το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής ιστορίας, ένας χώρος τιμής και μνήμης, ο οποίος έγινε σημείο αναφοράς και επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μαθητές.

Εμείς θεωρήσαμε τιμή και χρέος να προωθήσουμε την ιστορική μνήμη στην πόλη. Η Καισαριανή είχε πάρει σύσσωμη σχεδόν μέρος στην Αντίσταση και μετά στα Δεκεμβριανά. Έχουν γίνει δεκάδες μάχες μέσα στην πόλη, στην ουσία όμως ποτέ οι Γερμανοί δεν πάτησαν την πόλη, δε διανυκτέρευσαν. Έρχονταν για τις εκτελέσεις πάνοπλοι και έφευγαν. Αυτή η ιστορία της πόλης την έκανε να είναι γνωστή παγκόσμια, σαν μια ηρωική πόλη, σαν μια πόλη η οποία αντιστάθηκε, πάλεψε κλπ Εμείς αυτή την ιστορική μνήμη θέλαμε να τη διατηρήσουμε. Φτιάξαμε το μουσείο, δώσαμε μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα του ξαναγραψίματος της ιστορίας ήθελε να είναι άχρωμο το μουσείο, να είναι εθνικής Αντίστασης γενικώς, να χωράνε όλοι και ο Ζέρβας και το ΕΑΜ, που στην Καισαριανή δεν υπήρχε άλλο τίποτα εκτός από ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Φτιάξαμε το Μουσείο χωρίς βοήθεια –και το λέμε ανοιχτά, χωρίς βοήθεια– να το χαίρονται όλοι και ιδιαίτερα η νεολαία.

Βρισκόμαστε στις μελέτες για την αναμόρφωση του χώρου. Με την ολοκλήρωση τους θα διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση έτσι ώστε να υλοποιηθούν όσα σχεδιάσαμε Αυτό είναι το όραμά μας Και στο όραμα αυτό, όταν το συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο –δεν ξέρω τι θα πουν τώρα προεκλογικά– δε φέρανε καμία αντίρρηση, ούτε φέραν κάποια διαφορετική πρόταση. Ψήφισαν την πρότασή μας ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο. Χωρίς κεντρική βοήθεια παρότι τη ζητήσαμε, στήσαμε ένα μουσείο όπου συγκεντρώθηκαν καταρχήν όσα είχαν σωθεί, υλικά που τα φύλαγαν οικογένειες της Καισαριανής. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 30.000 οι επισκέπτες –και σχολεία– οι οποίοι μαθαίνουν για την ιστορία και θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που έχουμε κάνει για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της πόλης.

— Μέσα στο Σκοπευτήριο, υπάρχει ένας χώρος με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, το «ΧΑΡΑΜΑ», το οποίο ευθύς με την εκλογή σας ζητήσατε για να το αξιοποιήσετε Ποια τα σχέδιά σας για το χώρο;

Μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο δόθηκε και τυπικά για σαράντα χρόνια ο χώρος του Σκοπευτηρίου στο δήμο, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διεκδίκησης για να γίνουν μελέτες αναμόρφωσης, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μετά και την κατάκτηση των γραφείων της Σκοπευτικής. Ένας απο τους στόχους ήταν να φτιάξουμε το «ΧΑΡΑΜΑ» πολιτιστικό κέντρο και στα γραφεία της Σκοπευτικής χώρους μόρφωσης, για τη νεολαία (βιβλιοθήκη κλπ), όπως και να αξιοποιήσουμε κι άλλους χώρους του Σκοπευτηρίου. Κάναμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και προτείναμε να γίνουν μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα γίνει γήπεδο για τον αθλητισμό Θα γίνει συνολικά ο χώρος ένα πάρκο που θα αναδεικνύεται η ιστορική μνήμη αλλά και ένα πάρκο που θα το χαίρονται όχι μόνο οι κάτοικοι της Καισαριανής, γιατί έρχονται και από τις γύρω περιοχές, να το χαίρονται όλοι και η νεολαία ιδιαίτερα. Και το όραμά μας είναι αυτό. Και το όραμα αυτό, όταν το συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο – δεν ξέρω τι θα πουν τώρα προεκλογικά – δε φέρανε καμία αντίρρηση, δε φέρανε διαφορετική πρόταση, ψήφισαν την πρότασή μας ομόφωνα .

Αντίβαρο στη νεοφασιστική απειλή

— Υπάρχει μια κουβέντα για την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Τι έχει να καταθέσει η δημοτική αρχή της Καισαριανής, μιας πόλη με γνωστή τη συμμετοχή της στον αντιφασιστικό αγώνα;

Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της ιστορίας της πόλης συμβάλλει στο να αποκαλυφτεί ο ρόλος του φασισμού. Και τι ρόλο έπαιξε σαν εμπροσθοφυλακή του συστήματος, δηλαδή όταν είχε ανάγκη το σύστημα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, αυτούς βάζει μπροστά, αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά. Ταυτόχρονα εμείς, πέρα από την αντίθεσή μας και την αποκάλυψη του ρόλου του, με τις ενέργειες μας, με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης που κάνουμε και την ανάδειξη του χώρου του Σκοπευτηρίου, δείχνουμε τι είναι ο φασισμός, ποιον εξυπηρετεί, τι επιπτώσεις είχε και τι ρόλο έπαιξε στην ιστορία. Πιστεύω ότι συμβάλλουμε από μια σωστή θέση και όχι γενικά από μια θέση θολούρας, γενικών αντιφασιστικών αναφορών, χωρίς αναφορά στην αιτία. Στο βαθμό που μας αναλογεί συμβάλλουμε στην αποκάλυψη του φασισμού και να μην μπορεί να δηλητηριάζει την ψυχή και το μυαλό της νεολαίας

— Βγήκαμε από τα μνημόνια, έρχεται η ανάπτυξη ισχυρίζεται η κυβέρνηση (ανάπτυξη υπόσχεται και η ΝΔ) να υποθέσουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τους Δήμους και τους πολίτες;

Στον όρο ανάπτυξη πρέπει να βάλουμε το ερώτημα για ποιον; Εάν δε θέτουμε το ερώτημα για ποιον, θα μπερδεύεται ο κόσμος. Εμείς λέμε ότι η ανάπτυξη η οποία ευαγγελίζονται και τα μέτρα τα οποία παίρνουν, δεν είναι ανάπτυξη για το λαό, ο λαός δεν κερδίζει τίποτα. Ο εργάτης θα κερδίζει ψίχουλα. Παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή θα έλεγα, ο λαός θα πληρώνει το τραπέζι και θα απολαμβάνει τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε. Σε αυτή την ανάπτυξη για τους λίγους θέλουν να συμβάλλουν και οι δήμοι, αυτή είναι η λογική του Κλεισθένη. Παραχωρώντας ακίνητη περιουσία των δήμων, είτε μέσα από τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, είτε με τους όρους που θα παρέχονται διευκολύνσεις και με τις συμπράξεις δήμων και ιδιωτών που θα είναι προς όφελος των ιδιωτών. Εμείς λοιπόν λέμε στο λαό πως τέτοια ανάπτυξη που θα ωφελείται ο ίδιος ούτε έρχεται ούτε θα έρθει και να φυλάγονται και να αγωνίζονται για μια κοινωνία και μία ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρό της θα έχει το δικό τους συμφέρον. Με αυτό το κριτήριο να κρίνει. Και υπάρχει τρόπος να κρίνει και στις δημοτικές εκλογές, γιατί όλες οι παρατάξεις έχουν συγκεκριμένη πολιτική – γιατί δεν υπάρχει καμία δύναμη που να είναι ακομμάτιστη, κι ας πλασάρονται έτσι. Και αν κρίνουν με το δικό τους συμφέρον θα στηρίξει εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για τα συμφέροντά του, που είναι κόντρα σε αυτή την πολιτική που γεννά την αδικία, τη φτώχεια και τα προβλήματα.

— Η Καισαριανή είναι ένας πόλος έλξης για πολλούς Αθηναίους. Περιγράψατε προηγουμένως προσπάθειες ανάπτυξης και ανάπλασης, Στο χώρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού τι έχετε κάνει και τι μπορεί να γίνει ακόμη;

Η Καισαριανή είναι προικισμένη. Είναι μια πόλη που είναι μέσα στο πράσινο που είναι στον Υμηττό, στο Σκοπευτήριο, στην Πανεπιστημιούπολη, δίπλα στο κέντρο της Αθήνας και φυσικά προσφέρει επιλογές για να την επισκεφτεί κάποιος.

Στο ζήτημα του Αθλητισμού, για εμάς η προσπάθεια είναι πώς θα δώσουμε τις δυνατότητες στη νεολαία και να απολαύσει τον Αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και μέτρα για τη νεολαία. Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις για τα σωματεία τα ερασιτεχνικά παραχωρούνται δωρεάν, σε αντίθεση με τους άλλους δήμους που πληρώνει για να μπει κάποιος στο γήπεδο που συντηρείται από το δήμο. Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες μέσα από αθλητικά προγράμματα του δήμου, δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν τα 10-30 ευρώ στα σωματεία, να αθληθούν. Ανεξάρτητα αν θα γίνουν πρωταθλητές ή έχουν το στόχο. Γιατί η άθληση είναι ένα στοιχείο της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Στον πολιτισμό αποφύγαμε τα μεγαλεπήβολα σχήματα – μεγάλες συναυλίες που θα πληρώναμε – και δώσαμε βάρος και στο Πνευματικό μας Κέντρο που είναι δωρεάν για την εκμάθηση μουσικής και χορών και σε καλλιτεχνικές ερασιτεχνικές δημιουργίες. Δώσαμε χώρο και στα θεατρικά και στα μουσικά σχήματα Ταυτόχρονα πήραμε και μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά, συμβάλλοντας στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά. Είμαστε στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης ενός πρωτότυπου προγράμματος για να βοηθήσουμε την νεολαία να θωρακιστεί στην επίθεση που δέχεται απ’ όλες τις μορφές εξάρτησης, κυρίως την εξάρτηση από τα ναρκωτικά τα οποία εμείς δε τα διαχωρίζουμε σε σκληρά και μαλακά. Τα ναρκωτικά είναι εξάρτηση είναι κακό για τη νεολαία και την ανάπτυξή της Κάνουμε το camp για τα μικρά παιδιά όπου παίρνουν πολλά παιδιά μέρος, με πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή. Γενικότερα, παίρνουμε ποικίλες πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τις ανάγκες της νεολαίας και τα δικαιώματά της, χωρίς να λέμε ότι μπορούμε να τα καλύψουμε εμείς όλα, όταν έχει μια πολιτική που χτυπά τη νεολαία και τα δικαιώματά της. Το επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό κριτήριο σε αυτή την κατεύθυνση.

STAMELOS2

Ο Υμηττός είναι πνεύμονας ολόκληρης της Αθήνας

— Με το δάσος του Υμηττού, στο οποίο αναφερθήκατε πριν, τι γίνεται, πώς προστατεύεται;

Το δάσος του Υμηττού είναι ένας πνεύμονας που δεν είναι μόνο δικός μας, είναι και της Αθήνας και άλλων όμορων  δήμων. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να το κρατήσουμε μακριά από την εμπορευματοποίηση, γιατί και παλαιότερα και τώρα έχει επιχειρηθεί να χτιστούν στον Υμηττό ή και να αποχαρακτηριστεί σαν ζώνη που θα μπορούν να χτίσουν. Εμείς καταρχήν είμαστε ενάντια σε αυτό. Δεύτερον, έχουμε μια πολύ καλή εθελοντική ομάδα –την οποία έχει φτιάξει ο αείμνηστος Π. Μακρής και την οποία στηρίζουμε– που χωρίς να υποκαθιστά το ρόλο του κεντρικού κράτους για τη δασοπροστασία, ενεργοποιεί τους πολίτες και με την παρουσία και τη δράση τους συμβάλλουν στο να προστατευτεί το δάσος από πυρκαγιές, από συμφέροντα τα οποία υπονομεύουν το δάσος. Το επαναλαμβάνω, χωρίς να υποκαταστήσουν –γιατί κι αυτό είναι της μόδας– την Πυροσβεστική, δικές μας υπηρεσίες, το Δασαρχείο και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Και πράγματι έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο να σωθεί αυτό το δάσος, γιατί έχει παρέμβει έγκαιρα σε πυρκαγιές και η παρουσία τους εκεί λειτουργεί αποτρεπτικά προς διάφορα συμφέροντα. Επίσης φτιάξαμε ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πάνω στον Υμηττό. Πήραμε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο, το ανακαινίσαμε με δικές μας δυνάμεις. Εκεί είναι ένα σημείο, μέσα στην καρδιά του Υμηττού, που μπορεί η νεολαία να το αξιοποιήσει για να γνωρίσει το δάσος. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε τον προηγούμενο χρόνο.

— Με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  τί γίνεται; Και το ρωτώ γιατί η κυβέρνηση ενέταξε και τους δήμους σε προσφορά υπηρεσιών. Τί γίνεται στην Καισαριανή, πώς εξυπηρετείται ο κόσμος;

Δεν μπορεί η τοπική διοίκηση να υποκαταστήσει το κράτος στην πρωτοβάθμια Υγεία ή στην πρόληψη κλπ. Αυτές είναι υπηρεσίες που πρέπει το κεντρικό κράτος να έχει την ευθύνη. Εμείς όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε είναι στήριξης των πιο αδύνατων. Δεν υποκαθιστούμε ούτε θα υποκαταστήσουμε τις ευθύνες του κεντρικού κράτους. Ούτε παίρνουμε πρωτοβουλίες υποκατάστασης. Κάποιοι δήμοι παίρνουν πρωτοβουλία να δημιουργήσουν δημοτικά ιατρεία και μάλιστα το ζητάνε σαν αρμοδιότητα. Εμείς δε συμφωνούμε σε αυτό. Ό,τι πρωτοβουλίες παίρνουμε, επιμέρους πρωτοβουλίες, είναι για να στηρίζουμε αυτούς τους ανήμπορους με φάρμακα κλπ, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δε θα τα έπαιρναν και διεκδικούμε κάθε τι σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως, επαναλαμβάνω, δε θέλουμε και δε θα το κάνουμε να υποκαταστήσουμε το κεντρικό κράτος στις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες σε αυτό τον τομέα.

— Διεκδικείτε εκ νέου το δήμο ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ποιες οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις;

Διεκδικούμε το δήμο με βάση τη δέσμευση που είχαμε και πριν, ότι θα είμαστε στο πλάι του λαού, μαζί του, στην πάλη για όλα τα προβλήματά του γιατί ένας δήμος είναι καλός και ο δήμαρχος ευτυχισμένος όταν όλοι οι δημότες του έχουν δουλειά, έχουν περίθαλψη, όταν μπορούνε να τα βγάζουν πέρα και δεν έχουν άγχος και όχι μόνο αν έχουν καλούς δρόμους, αν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί  (κι αυτά χρειάζονται, όλα χρειάζονται, σας είπα γι’ αυτά τι ενέργειες κάνουμε). Κυρίως όταν οι πολίτες μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Εμείς λοιπόν θα εξακολουθήσουμε όπως το κάναμε όπως μέχρι σήμερα, να στεκόμαστε στο πλάι του σε αυτή την προσπάθεια και να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να στηρίζουμε με ό,τι μέσα έχουμε, να έχουμε προσανατολισμό στη δράση μας αυτό. Θα παλέψουμε, όπως παλέψαμε μέχρι τώρα για όλα τα δικαιώματα που έχει. Το δικαίωμα στην Παιδεία. Σε ό,τι μας αφορά κάναμε συντήρηση στα σχολεία, πάνω από 1.300.000 ευρώ, είχε να γίνει πάνω από είκοσι χρόνια. Ήταν ένα μεγάλο έργο που το παλέψαμε, με αγώνα, με κινητοποίηση αποσπάσαμε τις δεσμεύσεις.

Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, με κριτήριο ό,τι έχει ανάγκη ο λαός και σε υποδομές και στον κοινωνικό τομέα, φυσικά στα μεροκάματα, γιατί είναι σημαντικό και θα το κάνουμε αυτό, όχι κοιτάζοντας στην τσέπη των δημοτών αλλά απαιτώντας από την κυβέρνηση γιατί οι δημότες έχουν πληρώσει γι’ αυτά Τους έχουμε στο πλάι μας, θα τους έχουμε το επόμενο διάστημα κι αυτό αν θέλετε είναι το όραμά μας.

Πάμε μαζί με το λαό, με συμμετοχή του λαού. Στις 21 Ιανουαρίου θα έχουμε την 4η ετήσια Συνέλευση, κάνουμε δεκάδες μικρές στις γειτονιές κι αλλού, κάνουμε απολογισμό της δράσης μας και ταυτόχρονα δεχόμαστε τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Στην πράξη και όχι στα λόγια κάνουμε προσπάθεια να συμμετέχει ο λαός με τη γνώμη του σε όλα. Εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτα σε αυτό το δρόμο διεκδικώντας ό,τι έχει ανάγκη ο λαός και σε έργα και σε υποδομές αλλά και σε δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς, με τη φορολογία, τα γενικότερα δικαιώματα που αφορούν τη ζωή τους. Κι εδώ υπάρχει διαχωρισμός. Αν δούμε τις άλλες παρατάξεις, δεν μιλούν καθόλου για την κεντρική πολιτική, γιατί συμφωνούν με αυτή, επικεφαλής που το παίζουν ακομμάτιστοι και είναι πολιτικών κομμάτων. Προσπαθούν να καλυφθούν με αναφορές ότι θα κάνουν κάτι σύγχρονο, θα επενδύσουν στην τεχνολογία και όλα αυτά τα ωραία τα γενικά χωρίς να κάνουν το κόπο να πουν ποιος θα πληρώσει για αυτά, ποιος θα ωφεληθεί απ’ όλη αυτή τη προσπάθεια.

— Δέχεστε την κατηγορία του οπισθοδρομικού όσον αφορά τα ζητήματα της τεχνολογίας;

Όχι. Κάθε άλλο. Εμείς θεωρούμε ότι η τεχνολογία είναι εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του, όχι να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Δεν είμαστε οπισθοδρομικοί. Ίσα ίσα παίρνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Πού είμαστε «οπισθοδρομικοί» αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε αυτοί την λέξη. Είμαστε «οπισθοδρομικοί» και σταθεροί το να υπερασπίζουμε το λαό, να μη βάζουμε φόρους, να είμαστε δίπλα τους. Δεν είμαστε αδιάφοροι. Ταξικά είμαστε «οπισθοδρομικοί» γιατί είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού της Καισαριανής. Αυτό κάναμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το ξέρει ο λαός. Αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι στάση ζωής.

— Κύριε δήμαρχε, Εμείς δεν έχουμε να ρωτήσουμε κάτι άλλο. Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, θέλετε να προσθέσετε εσείς κάτι; Εγώ θα σας ζητήσω να συμπεριλάβετε και το ζήτημα των συμβασιούχων. Είχατε στο δήμο συμβασιούχους; Πώς το χειριστήκατε;

Είχαμε συμβασιούχους, όπως όλοι οι δήμοι.  Εμείς σταθήκαμε στο πλάι τους. Όχι μόνο παρατείναμε τις συμβάσεις, παλέψαμε για τη μονιμοποίησή τους, αλλά βρεθήκαμε και στις κινητοποιήσεις τους, εγώ προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ήμασταν σε όλες τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων. Αυτό το εκτίμησαν και οι ίδιοι. Και στις κινητοποιήσεις και στα δικαστήρια ήμασταν δίπλα τους στηρίζοντας το αίτημα για μονιμοποίηση γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά κι αν θέλετε έχουμε πολύ περισσότερους εργαζόμενους ανάγκη στο δήμο απ’ αυτούς που έχουμε σήμερα και για τους οποίους η κυβέρνηση βάζει ζητήματα.

Και επειδή με ρωτήσατε, θα ήθελα να προσθέσω το συγκοινωνιακό. Η Καισαριανή έχει ένα πρόβλημα συγκοινωνιακό, γιατί η μία από τις εξόδους της Αττικής Οδού περνά μέσα από την πόλη της Καισαριανής. Δε φρόντισαν τότε και οι δημοτικές αρχές συγκεκριμένων παρατάξεων να ολοκληρωθεί το δίκτυο και να μην περνά μέσα από την πόλη όπου δημιουργείται μποτιλιάρισμα. Σε μία σύσκεψη της ΠΕΔΑ με τον κ. Σπίρτζη –το Μάρτη αν θυμάμαι καλά– έβαλα εγώ τότε στον υπουργό δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα ήταν το συγκοινωνιακό, να παρθούν μέτρα κεντρικά έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα (αυτά είναι έργα που δεν μπορεί να τα σχεδιάσει ένας δήμος), δε μου απάντησε. Το δεύτερο ήταν για τη συγκοινωνία και τα αραιά δρομολόγια που υπάρχουν. Η απάντηση σε αυτό –το έθεσαν κι άλλοι δήμαρχοι– ήταν η εξής: Τι θέλετε, να πάρουμε γιατρούς ή οδηγούς στα λεωφορεία, γιατί η τρόικα τόσους μας επιτρέπει. Το επισημαίνω γιατί είναι ανάλγητο να λες στον κόσμο τι θέλεις, γιατρούς να σε κάνουν καλά ή συγκοινωνία να πας στη δουλειά σου χωρίς να ταλαιπωρείσαι.

Το συγκοινωνιακό είναι σοβαρό πρόβλημα για την πόλη μας. Ήταν και είναι από τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα. Να λυθεί το συγκοινωνιακό, να μην ταλαιπωρείται ο δημότης κάθε μέρα και οι κάτοικοί της να εξυπηρετούνται, να πηγαίνουν στη δουλειά τους έγκαιρα και φτηνά. Εμείς λέμε και δωρεάν, τις πρωινές ώρες που πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και τις ώρες που επιστρέφουν να είναι δωρεάν, και όχι να επιβαρύνονται με αυτά τα ποσά που δεν είναι μικρά με δεδομένες τις σημερινές ανάγκες και το επίπεδο των μισθών

Κύριε δήμαρχε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

Ηρακλής Κακαβάνης – Γιώργος Μουσγάς