Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ηλ. Σιώρας: Ενίσχυση του ΚΚΕ για να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΚΚΕ, στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΚΕ και η Λιάνα Κανέλλη, επίσης υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στην Α’ Αθήνας. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι, με συγκρότημα από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας «Καίτη Πανοπούλου».

Στην ομιλία της, η Λ. Κανέλλη κατέδειξε τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης που βιώνει ο λαός και η νεολαία, με όλα όσα έχουν στηρίξει η σημερινή και οι παλαιότερες κυβερνήσεις εις βάρος του λαού, στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλωνόπως επίσης αναφέρθηκε στην κάλπικη συζήτηση που στήνεται για το ποσοστό – τη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα και σημείωσε πως, όποια και να είναι αυτή, η επόμενη μέρα τα ίδια δεινά θα φέρει. Τέλος, έκλεισε την ομιλία της καλώντας σε ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

Ο Ηλ. Σιώρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη του λαού να έχει πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν Υγεία, για άμεση στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και στις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας, από την ανάληψη της διακυβέρνησής τους μέχρι και σήμερα. Επισήμανε, παράλληλα, τις διαχρονικές ευθύνες των σημερινών και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχουν δημιουργήσει «βαθιές ούλες» στις δημόσιες δομές Υγείας. Κάλεσε σε στήριξη των ψηφοδελτίων του Κόμματος, για να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

sioras2

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μάλιστα, συνολικά 860 εκατ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτές τις κατακρεουργημένος επιχορηγήσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “φροντίζει” και τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων, που κομπορρημονεί ότι διασφάλισε την πρόσβαση δωρεάν στη δημόσια ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Δηλαδή, μοίρασε όπως κάνει και με τη φτώχεια, τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Από τις 2.760 θέσεις μονίμων γιατρών που προκρίθηκαν το ’17 και το ’18, έχουν διοριστεί 1.800, που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία ακόμα. Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1.000 από αυτούς θα φύγουν στο τέλος του ’19. Έτσι, παραμένουν κενές 7.000 θέσεις μονίμων γιατρών, 20.000 νοσηλευτών και μόνιμου προσωπικού, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και ας κομπορρημονεί ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνησή του “έδιωξε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που προκάλεσαν τα κονδύλια”.

Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας έχει καταντήσει πια μαρτύριο για τους αρρώστους, όσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤΟΜΥ, που αποδείχτηκαν …επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία, καθώς μόλις και μετά βίας λειτουργούν 120 ΤΟΜΥ, την ίδια ώρα που η υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα οποία γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους.

Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύπτει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα.
Το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό, οι διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, οι άρρωστοι -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- πληρώνουν από την τσέπη τους 37-40% των συνολικών δαπανών υγείας. Μετά το 2012 και κάθε χρόνο, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, με τη δημόσια δαπάνη Υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012, σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017. Αυτές οι ψηλές πληρωμές από τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την τρίτη ηλικία στη χώρα μας. Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν το 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων διαθέτουν το 13,4%.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις πληρωμές των ασθενών για το φάρμακο το 2018, που παρουσιάστηκαν στις 22 Απρίλη 2019. Οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 625 εκατ. ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, πλήρωσαν 635 εκατ. ευρώ για φάρμακα που θα μπορούσαν να τα γράψουν και να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή. Προτίμησαν όμως να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους, γιατί το 57% των φαρμάκων έχει τιμή μικρότερη των 7 ευρώ. Έτσι, δεν πήγαν στο γιατρό, γλιτώνοντας την επίσκεψη. Οι άρρωστοι πλήρωσαν ακόμη και άλλα 265 εκατ. ευρώ για τις για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αλλά και 115 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα της λεγόμενης αρνητικής λίστας, τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός, αλλά τα πληρώνει ο άρρωστος 100%. Δηλαδή, το 2018, οι άρρωστοι πλήρωσαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα και ύστερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και καυχιέται ότι μείωσε κατά 40 εκατομμύρια ευρώ την επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα!

Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πια ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν, ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Όσο και αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφαλίσει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και από τα χαράτσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε φαρδιά – πλατιά το δρόμο στη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές. Παίζουν στο γήπεδο των μνημονίων και της ΕΕ με κλωτσοσκούφι τον ίδιο το βασανισμένο λαό. Εσχάτως έγινε μία προσπάθεια προεκλογικής ψηφοθηρίας του επιστημονικού και αγωνιστικού αναστήματος του Πέτρου Κόκκαλη, από τον πρωθυπουργό. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με την ίδια ευκολία με την οποία υπέγραψε στις 9 Μάη 2019, ανήμερα της 74η σε επετείου της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα που ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός κάρφωσε τη λόγχη στο τέρας του ναζισμού, τη διακήρυξη – μνημείο αντικομμουνισμού του ευρωπαϊκού συμβουλίου, που γράφει: “30 χρόνια πριν εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα”…

Έτσι έκανε και την επαύριο της εκλογής του ως πρωθυπουργός. Στις 26 Γενάρη του 2015 πήγε στην Καισαριανή και κατέθεσε λουλούδια ως φόρο τιμής στο Σκοπευτήριο και ενάμιση χρόνο αργότερα έβαζε στην γκιλοτίνα του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας, ακόμη και τις συντάξεις των εναπομεινάντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».