Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ημέρα του παιδιού: 4 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα 20 Νοεμβρίου και μπορεί να θεωρούμε ότι είναι μια κατάκτηση του σύγχρονου πολιτισμού μας η φροντίδα και η έγνοια του παιδιού, εντούτοις εκκατομμύρια παιδιά στον κόσμο και χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σχεδόν τέσσερα στα 10 παιδιά στην Ελλάδα κινδυνεύουν με φτώχεια ή αποκλεισμό, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

paidia3

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα και μικρή συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ή βιώνουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό 37,5%, ακολουθώντας μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιώντας «άλμα» 8,8 μονάδων ανάμεσα στο 2010 και το 2016 – μακράν το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλά ποσοστά κινδύνου, που αγγίζουν το 33%, καταγράφηκαν και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της νότιας Ευρώπης, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παιδιών που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Δανία (13,8%), τη Φινλανδία (14,7%) και τη Σλοβενία (14,9%).

Στο σύνολο της ΕΕ το 2016, 24,8 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο, ήτοι ποσοστό 26,4%.