Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η&Μ: Μισθοί πείνας και ανήλικα παιδιά εργάτες

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Η.Μ ο γνωστός Σουηδικός κολοσσός έτοιμων ρούχων ράβει τα ρούχα της στις χώρες της Ασίας που για την επιχείρηση είναι παράδεισοι κερδοφορίας. Οι μισθοί ειναι ελάχιστοι για τις ανάγκες των εργαζομένων και στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες από την Μπούρμα όπου απασχολούνται παιδιά 11 και 14 χρονών που δουλεύουν 14 ώρες το 24ωρο! Κρύβουν τις ηλικίες των παιδίών παραποιώντας τα πιστοποιητικά γέννησης και τα δίνουν άδεια όταν έχουν ήδη ειδοποιηθεί πως θα γίνει έλεγχος. Οι εργασιακές σχέσεις απαράδεκτες και επικίνδυνες σε κτήρια που κινδυνεύουν να σωριαστούν όπως έγινε στις 24 Απριλίου 2013, όταν το οκταόροφο εργοστάσιο υφασμάτων Rana Plaza στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, κατέρρευσε με τελικό απολογισμό πάνω από 1.100 νεκρούς και 2.500 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες. Εκεί έραβαν τα ρούχα τους η Η.Μ, η Lindex, Benetton και άλλα γνωστά μονοπώλια.

HM

Η Η.Μ έχει επανηλλειμένα δηλώσει ότι επιδιώκει οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθούς που να φτάνουν για την επιβίωσή τους. Τα στοιχεία την διαψεύδουν!

Επίπεδο μισθών στις επιχειρήσεις κλωστουφαντουργίας που ράβουν για την Η.Μ:

Μπαγκλαντές 26 ευρώ τον μήνα (αντί για 239)

Ινδία 47 (179), Καμπότζη 67 (263)

Σρι Λάνκα 46 (238), Μαλαισία 180 (332)

Ινδονησία 75 (245), Κίνα 160 (460)

ΗΜ3
                                                                                                     Δούλοι της Μόδας

Τα ίδια ισχύουν και στην Τουρκία και στην Βουλγαρία. Οι μισθοί κυμαίνονται στο 20-30% του μισθού επιβίωσης όσο ήταν και η αύξηση των κερδών της Η.Μ μόνο για τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η Η.Μ αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις ρούχων, τα ρίχνουν στους υποεργολάβους, αποκρύπτοντας πως οι ίδιες καθορίζουν στην ουσία τις τιμές. Ιδιαίτερα στο θέμα της παιδικής εργασίας το πρόσφατο βιβλίο των Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand με τίτλο «Δούλοι της Μόδας» είναι αποκαλυπτικό για την παιδική εργασία στην Μπούρμα. Η Η.Μ δηλώνει πως δεν έχει ιδέα, χωρίς όμως να καταγγέλλει τα συμβόλαια και τις παραγγελίες. « Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος…»

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία