Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Επίθεση των υπερασπιστών της «ελευθερίας της έκφρασης» στον αστέρα του Χόλιγουντ Τζιμ Κάρεϊ επειδή λέει ναι στο σοσιαλισμό

   Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ο γνωστός κωμικός ηθοποιός και αστέρας του Χόλιγουντ Τζιμ Κάρεϊ σοκάρισε και ξάφνιασε τις ΗΠΑ όταν στην εκπομπή του δεύτερου μεγαλύτερου καλωδιακού καναλιού HBO και σε ζωντανή μετάδωση  δήλωσε: «Πρέπει να πούμε ναι στον σοσιαλισμό και σαν λέξη και σαν περιεχόμενο».

Ήταν στην μέση της συζήτησης για την κατάσταση στις ΗΠΑ στην εκπομπή « Σε πραγματικό χρόνο» του Bill Maher. Οι ρεπουμπλικάνοι έκαναν κριτική στους Δημοκρατικούς επειδή επέλεξαν σαν υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές της Ν. Υόρκης, την Alexandria Ocasio-Cortez που αντιπροσωπεύει τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες ,που αυτοπροσδιορίζονται σαν σοσιαλιστές, στις ΗΠΑ. Οι ρεπουμπλικάνοι κατηγορούσαν τους δημοκρατικούς ότι θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ σαν την Βενεζουέλα με τέτοιους υποψήφιους. Οι Δημοκρατικοί αμύνονταν…

Ο Τζιμ Κάρει πήρε ξαφνικά τον λόγο, απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς λέγοντας ότι πρεπει να σταματήσουν να απολογούνται.

«Να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Ναι στον σοσιαλισμό και σαν λέξη και σε όλα!» και συνέχισε.

«Μεγάλωσα στον Καναδά. Το σύστημα Υγείας εκεί είναι δημόσιο. Οι πολιτικοί εδώ σας λένε μ…κίες ότι απέτυχε το δημόσιο σύστημα Υγείας στον Καναδά. Η μάνα μου δεν πλήρωσε ούτε μία συνταγή στην ζωή της. Και εγώ διάλεγα όποιον γιατρό ήθελα. Στον Καναδά δεν υπάρχουν πολιτικοί που σου λένε φιλαράκο η ζωή σου είναι μέσα σε ένα κουτί. Ή βούλιαξε ή γ…σου και κολύμπα.Υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία μας που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα».

Αυτά έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα αναδημοσιεύει στις 9 Σεπτεμβρίου η The Washington Times. Από τότε μέχρι τωρα η επίθεση που γίνεται στον Κάρει είναι πρωτοφανής αλλά και αναμενόμενη. Από το «πήγαινε να ζήσεις στην Βενεζουέλα, δώσε εσύ τα εκατομμύριά σου για τους φτωχούς, μέχρι το ότι το Χόλιγουντ δεν έγινε επί σοσιαλισμού αλλά το έφτιαξε ο καπιταλισμός » κ.α. Επιστρατεύτηκαν, ηθοποιοί, παράγοντες, κανάλια κλπ κλπ για να τον επιτεθούν.

jim4
Σκίτσο του Κάρεϊ για τον Τραμπ

Η Κουβανέζικη εφημερίδα Granma σχολιάζει την επίθεση που γίνεται στον ηθοποιό με άρθρο της στις 7 Οκτωβρίου: «Τα λόγια του διάσημου ηθοποιού Jim Carrey, ο οποίος συνηγορεί υπέρ του σοσιαλισμού, έχουν δώσει πολύ τροφή για σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, στο διαδίκτυο και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αρκετές εβδομάδες. Οι υπερασπιστές της «ελευθερίας της έκφρασης» έχουν εξαπολύσει επιθέσεις όλων των ειδών εναντίον του. Σε όλη την ιστορία της, η Δημοκρατία των αστικών κομμάτων έχει διακηρύξει την υπεράσπισή της ελευθερίας της έκφρασης. Εμφανίζεται σε όλα τα συντάγματα και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις χειραγώγησης της νοημοσύνης μετά τον ψυχρό πόλεμο. Εμφανίζεται ακόμη πως μόνο ο καπιταλισμός είναι ο εγγυητής της ελευθερίας της έκφρασης.

Η πραγματικότητα είναι άλλη εντελώς διαφορετική, διότι από την μια (η αστική δημοκρατία) εγγυάται την ελευθερία έκφρασης και από την άλλη με τρομοκρατικό τρόπο και δικαστικές υπεκφυγές πιέζεται το κοινό να ανταποκριθεί στην κριτική εναντίον ακόμη και στα πιο προηγμένα μοντέλα του σοσιαλισμού, καταδικάζοντας τον σοσιαλισμό ιστορικά και στο μέλλον ακόμη περισσότερο. Δηλαδή, και πέρα από το άπειρο.

Και ξαφνικά,έρχεται ο ηθοποιός Jim Carrey και λέει «πρέπει να πούμε ναι στο σοσιαλισμό και στην λέξη και τα πάντα» και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις πραγματικές αντιδράσεις της ελευθερίας της έκφρασης. Η στόχευση εναντίον του Carrey πιθανόν να μην είναι ο ίδιος ο σοσιαλισμός αλλά μάλλον η αντιδρασή του να αντισταθεί στην παραφροσύνη του σημερινού αμερικανικού καθεστώτος, όταν ευθαρσώς αρνείται να απολογηθεί που χρησιμοποιεί μια λέξη που είναι απαγορευμένη στο δήθεν δημοκρατικό λεξιλόγιο.

Γιαυτό δεν λέμε ναι μόνο στην λέξη σοσιαλισμό αλλά και στο περιεχόμενό του που ειναι η χειραφέτηση των καταπιεσμένων από το κεφάλαιο τάξεων. Έχεις όλους τους λόγους γιαυτό Jim Carrey» καταλήγει το άρθρο.

Μπορεί να μην πείραξε το σύστημα ο απλοικός τρόπος που προσεγγίζει ο Κάρει τον σοσιαλισμό. Στην Αμερική μένει και μεγάλος ηθοποιός είναι άλλωστε… Τους πείραξε πρώτα η λέξη που είναι απαγορευμένη. Τους πείραξε η προοπτική να αρχίσει ο κόσμος να σκέφτεται σε απαγορευμένες και επικίνδυνες κατευθύνσεις και να χρησιμοποιεί την λέξη σοσιαλισμός , με άνεση όπως ο Κάρει, αλλά και όλα τα άλλα που εμπεριέχει, και συνεπάγονται την λύση στην απόγνωσή τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία