Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Με υπογραφή Τραμπ εκτελέστηκε Αφροαμερικανός θανατοποινίτης

Άλλος ένας θανατοποινίτης εκτελέστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την λήξη της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις κατά του αντιθέτου εισηγήσεις πληθώρας νομικών και δικαστών – ακόμη και γερουσιαστών – ο 40χρονος Αφροαμερικανός Μπράντον Μπέρναρντ εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση χθες το βράδυ στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ Οτ της Ιντιάνα.

Ο Μπέρναρντ είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε διπλό φόνο το 1999 όντας μέλος μιας συμμορίας και στη συνέχεια καταδικάσθηκε σε θάνατο από ορκωτό δικαστήριο. Λίγες ώρες πριν την εκτέλεση του κατατέθηκε αίτημα για την αναβολή της εκτέλεσης. Ο Μπέρναρντ ήταν 18 χρονών όταν συμμετείχε στο έγκλημα και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην φυλακή είχε υποδειγματική συμπεριφορά.

Ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες επιβάλλουν τη θανατική ποινή, από το 2003 δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έπειτα από 17 χρόνια, με εντολή Τραμπ ξάναρχισε από τον Ιούλιο η διαδικασία των εκτελέσεων με αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Ο Μπέρναρντ ήταν ο ένατος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε φέτος με διαταγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν αρκετές ομοσπονδιακές εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο πριν αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.