Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Νέα βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές σχέσεις με την Κούβα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Ο Ιταλικός τραπεζικός Όμιλος Grupo UniCredit καλείται να πληρώσει 1,3 δισεκατομμύρια (!) πρόστιμο επειδή είχε οικονομικές δοσοληψίες με την Κούβα και άλλες χώρες δημοσιεύει η Cubadibate. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ με το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει τιμωρούν με πρόστιμα όσες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που έχουν εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με την Κούβα.

Οι υπόλοιπες χώρες που κατονομάζονται ειναι η Λιβύη, το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και η Μπούρμα. Οι οικονομικές συναλλαγές με την Κούβα, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, αφορούν πληρωμές που έκανε η Κούβα για αγορές προϊόντων από διάφορες χώρες μεταξύ 2003 και 2012. Συνολικά μέχρι στιγμής για διάφορους προσχηματικούς λόγους “παράβασης” της οικονομικής νομοθεσίας των ΗΠΑ που αφορά αποκλεισμούς 15 τράπεζες της Ευρώπης έχουν πληρώσει 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από μια εβδομάδα άλλη μια τράπεζα η Αγγλική Standard Chartered πλήρωσε πρόστιμο 1,1 εκατομμύρια δολάρια για δοσοληψίες με την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν, την Συρία και την Μιανμάρ.

Στις 11 Απριλίου μια Αγγλική επιχείρηση κλήθηκε να πληρώσει 227.000 δολάρια για προμήθεια ανταλλακτικών για υποθαλάσσιους αγωγούς πετρελαίου στην Κούβα και στο Ιράν. Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση εναντίον της Κούβας ιδιαίτερα στον τομέα προμήθειας πετρελαίου. Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σε 4 εταιρείες μεταφοράς πετρελαίου και σε 9 δεξαμενόπλοια τους να μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα. Αν συνεχίσουν θα τους κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν στις ΗΠΑ πέρα από τα τεράστια πρόστιμα.

”Συνεχίζουμε την έρευνα εντοπισμού και άλλων πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα” δηλώνει απτόητος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven T. Mnuchin. Οι εταιρείες που αναφέρονται είναι οι παρακάτω:

Jennifer Navigation Limited, Lima Shopping Corporation με το πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας New Hellas, Large Range Limited και Tankers S.P.A.

Οι εταιρείες μετέφεραν πετρέλαιο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου όταν άρχισαν τα μέτρα αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Βενεζουέλα χτυπώντας ταυτόχρονα και την Κούβα.

Ο ρόλος του ιμπεριαλιστικού χωροφύλακα που επιβάλλουν στους λαούς οι ΗΠΑ προκαλεί  μεγάλες συνέπειες στην οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων. Ο απεγκλωβισμός των λαών από τα δεσμά του ιμπεριαλιστικού είναι μια άμεση ανάγκη. Ιδιαίτερα δε για την Κούβα δεν υπάρχει όριο στο μίσος και την εγκληματική συμπεριφορά των ΗΠΑ εναντίον του λαού της, των παιδιών της και της Επανάστασης.