Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Ο Μακαρθισμός ζει – Απαγόρευση μετανάστευσης σε μέλη Κομμουνιστικών Κομμάτων

Είσαι μέλος Κομμουνιστικού Κόμματος οποιασδήποτε χώρας στον πλανήτη και επιθυμείς να μεταναστεύσεις στην… «γη της ελευθερίας» και της «καπιταλιστικής ευδαιμονίας»; Απαγορεύεται!

Με ανακοίνωση-οδηγία που εξέδωσε στις 2 Οκτώβρη η αμερικανική Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (US Citizenship and Immigration Services), επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται ο περίφημος νόμος «Εσωτερικής Ασφαλείας» του 1950 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται ρητά σε μέλη κομμουνιστικών κομμάτων, από οποιαδήποτε χώρα, να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο της Υπηρεσίας αναφέρεται πως από αποκλείονται από τη δυνατότητα μετανάστευσης μέλη κομμουνιστικών ή άλλων ολοκληρωτικών κομμάτων. Θέτει μάλιστα και ορισμένους όρους, υπό τους οποίους εάν κάποιος έγινε χωρίς την θέληση του (!) μέλος κομμουνιστικού κόμματος ή για λόγους «ευρέσεως εργασίας, φαγητού ή άλλων αγαθών» (!!), να έχει τη δυνατότητα μετανάστευσης. Επίσης, υπό συγκεκριμένες διαδικασίες, μπορούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ πρώην μέλη κομμουνιστικών κομμάτων…

us cis eggrafo

Το φάντασμα του μακαρθισμού – που ουδέποτε εγκατέλειψε τις ΗΠΑ – επιστρέφει, ως φαίνεται, δριμύτερο μέσα από τις νομοθετικές τροποποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο φόβος ριζοσπαστικοποίησης εργατικών-λαϊκών μαζών, φτωχών αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων, ενισχύει τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ τα οποία ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον μπαμπούλα του Μακ Κάρθυ και της αντικομμουνιστικής υστερίας.

Ορισμένοι αναλυτές εντάσσουν την επικαιροποίηση της σχετικής πολιτικής στο πλαίσιο του ακύρηχτου πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα και ως μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η εισροή μεταναστών από την μεγάλη ασιατική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η απόφαση δεν παύει να αποτελεί προειδοποιητικό χτύπημα ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα της ίδιας της χώρας, ενάντια στους κομμουνιστές και ριζοσπάστες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ζώντας από πρώτο χέρι την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.