Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Πάνω από 40% των Αμερικάνων έχουν θετική άποψη για τον σοσιαλισμό

Παρά τις δεκαετίες σφοδρής και επίμονης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στις ΗΠΑ, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των Αμερικάνων που αποκτούν θετική άποψη για τον σοσιαλισμό.

Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Axios/Momentive, το 41% των ενήλικων Αμερικάνων έχουν θετική ανταπόκριση στον όρο «σοσιαλισμός», ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Αναλυτικότερα, το 60% (53% το 2019) των Αφροαμερικάνων, το 45% (41% το 2019) των γυναικών στις ΗΠΑ και το 33% (27% το 2019) των μη-λευκών Ρεπουμπλικάνων έχουν θετική άποψη για τον σοσιαλισμό.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του Κορωνοϊού και η κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας ανέδειξε στο μεγαλείο της την αδίστακτη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, κάτι που αποτυπώθηκε και στην εν λόγω έρευνα: Το 2019, το 58% των Αμερικάνων ηλικίας 18-34 ετών είχε θετική γνώμη για τον καπιταλισμό, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 49%.

Στον γυναικείο πληθυσμό των ΗΠΑ μόλις το 48% των ερωτηθέντων απάντησε πως βλέπει θετικά το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και παρά τους τόνους ιδεολογικής προπαγάνδας, η έννοια του σοσιαλισμού «κερδίζει έδαφος» στον Αμερικάνικο λαό.

Πηγή: idcommunism.com

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα