Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Πέθανε η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών

Έφυγε από τη ζωή, χθες Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών, η Αμερικανίδα δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993.

Η Γκίνσμπεργκ, που υπήρξε για δεκαετίες ανυποχώρητη υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας.

Παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε προοδευτικούς κύκλους στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός ότι η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και η στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Βέβαια, η αναμφίβολα προοδευτική στάση της σε μια σειρά ζητήματα δεν αναιρούν το γεγονός ότι και η ίδια αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Άλλωστε, στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε διοριστεί το 1993 από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, έχει προχωρήσει ήδη σε δύο – πρακτικά ισόβιους – διορισμούς συντηρητικών δικαστικών στο σώμα: αυτόν του Νιλ Γκόρσατς (2017) και αυτόν του Μπρετ Κάβανο (2018).

Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Σακελλαροπούλου: Υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο

Με ανάρτηση της στο Facebook η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σημειώνοντας ότι πενθεί σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς της, καθώς υπήρξε για εκείνη το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη.

Όπως τονίζει η κυρία Σακελλαροπούλου «ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας», μια «ηθική δύναμη της φύσης» και σημειώνει ότι «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».