Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Παρουσιάζουν την εικόνα που κατέστρεψαν σαν την εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν

Φωτογραφίες γυναικών από το Αφγανιστάν της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80, την εποχή, δηλαδή, που οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μπορούσαν ακόμη να κυκλοφορούν με μίνι φούστες, έδειξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, αντιστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ, στον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να τον πείσει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή. Το μήνυμα του Μακ Μάστερ, ήταν ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί και πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει στα δυτικά πρότυπα που ακολουθούσε πριν από δεκαετίες.

Afghanistan2

Βέβαια οι φωτογραφίες που έδειξαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου, παρουσιάζουν τις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν σε μια χώρα πριν οι ΗΠΑ αρχίσουν να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν ομάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπως οι Μουτζαχεντίν και αργότερα οι Ταλιμπάν. Σε μια χώρα που είχε λαϊκή κυβέρνηση η οποία ανάμεσα στα άλλα προώθησε, μια πολιτική δυτικότροπου αστικού εκσυγχρονισμού, με μέτρα όπως η καθιέρωση της υποχρεωτικής δωρεάν εκπαίδευσης, η απελευθέρωση της γυναίκας από τα δεσμά του ισλαμικού νόμου κ.ά.

Αυτή η κυβέρνηση ανατράπηκε από τους Μουτζαχεντί το 1992, και μάλιστα της ανατροπής ακολούθησε το φοβερό κύμα σφαγών (από τους Μουτζαχεντίν), που το διαδέχτηκε το ακόμα πιο τρομερό κύμα σφαγών από τους Ταλιμπάν (Μουτζαχεντίν και Ταλιμπάν δημιούργημα και σύμμαχοι των ΗΠΑ, στον αγώνα κατά της τότε Σοβιετικής Ενωσης).

Η ηγεσία των ΗΠΑ (ο τότε Πρόεδρος Ρήγκαν) ονόμαζε «ιερούς πολεμιστές» τους πολέμιους του αφγανικού λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος και, μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, κλπ., δημιουργούσαν, εξόπλιζαν, εκπαίδευαν και καθοδηγούσαν τους «μουτζαχεντίν». Ήταν η ΣΙΑ και οι άλλες αμερικανικές υπηρεσίες που στρατολογούσαν διάφορους φανατικούς από την Αίγυπτο, την Υεμένη και άλλες αραβικές χώρες και χρηματοδοτούσαν τον «ιερό πόλεμο» – όπως έλεγαν – ενάντια στους κομμουνιστές, τη λαϊκή εξουσία του Αφγανιστάν και τη Σοβιετική Ενωση .

Οι φιλελεύθεροι της εποχής βέβαια, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, εξυμνούσαν το έργο των ισλαμιστών τρομοκρατών και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν ακόμη και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σαν πρότυπο ισλαμιστή επιχειρηματία.

Να το εκλάβουμε αυτό ως αναγνώριση των εγκληματικών ευθυνών που έχουν οι ΗΠΑ για όσα έγιναν τα τελευταία 25 χρόνια στο Αφγανιστάν; Οχι. Απλά η στάση των ΗΠΑ εκείνης της εποχής ήταν υπό το πρίσμα των τακτικών γεωπολιτικών υπολογισμών τους,

Όπως συμβαίνει όμως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το κτήνος που γεννούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και το Πεντάγωνο στρέφεται εναντίον τους. Και τότε το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των τωρινών συμφερόντων τους.

Το να παρουσιάζουν όμως την εικόνα που κατέστρεψαν σαν την εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν, ξεπερνά κάθε όριο θράσους.

Afghanistan2