Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ σε Ελλάδα — Τουρκία: Βρείτε τα — Ίσες αποστάσεις και προτροπή σε διάλογο για επίλυση διαφορών!!!

“Βρεί­τε τα” λένε αυτοί (ΗΠΑ) που κάνουν πλά­τες απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσό­γειο, στην Κύπρο. Χτες συμ­με­τεί­χαν σε άσκη­ση μαζί με την Τουρ­κία που περι­λά­βα­νε από­βα­ση σε νησί, σήμε­ρα οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες προ­τρέ­πουν τους συμ­μά­χους τους να απέ­χουν από την χρή­ση ρητο­ρι­κής που θα μπο­ρού­σε να υπο­δαυ­λί­σει περαι­τέ­ρω τις εντά­σεις στην περιο­χή σημειώ­νει το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ σχε­τι­κά με την κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής ρητο­ρι­κής που λαμ­βά­νει χώρα το τελευ­ταίο διά­στη­μα ενα­ντί­ον της Ελλάδας.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση των Ελλή­νων αντα­πο­κρι­τών στην Ουά­σιγ­κτον, εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου ανέ­φε­ρε «προ­τρέ­που­με τους Συμ­μά­χους μας να απο­φύ­γουν τη ρητο­ρι­κή που θα μπο­ρού­σε να αυξή­σει περαι­τέ­ρω την ένταση».

Στην απά­ντη­ση του ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ σημειώ­νει ότι «η κυριαρ­χία και η εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα όλων των χωρών πρέ­πει να γίνο­νται σεβα­στές και να προ­στα­τεύ­ο­νται. Συνε­χί­ζου­με να ενθαρ­ρύ­νου­με τους Συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλά­δα και την Τουρ­κία να συνερ­γα­στούν για τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης και της ασφά­λειας στην περιο­χή και για την επί­λυ­ση των δια­φο­ρών με διπλω­μα­τία. Προ­τρέ­που­με τους Συμ­μά­χους μας να απο­φύ­γουν τη ρητο­ρι­κή που θα μπο­ρού­σε να αυξή­σει περαι­τέ­ρω την έντα­ση. Η Ελλά­δα και η Τουρ­κία είναι και οι δύο ισχυ­ροί εταί­ροι και βασι­κοί σύμ­μα­χοι του ΝΑΤΟ των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών».

Με τέτοιες δηλώ­σεις όχι μόνο δε μας προ­στα­τεύ­ουν οι σύμ­μα­χοι (όπως λέει η κυβέρ­νη­ση) αντι­θέ­τως παίρ­νουν «αέρα τα πανιά» της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης να προ­βά­λει τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο