Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: «Το δικαίωμα στην άμβλωση κρέμεται από μία κλωστή» – Σήμερα η απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει σήμερα το νομοσχέδιο της πολιτείας της Λουιζιάνας το οποίο περιορίζει πολύ την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που θεωρείται τεστ για τους νέους δικαστές που διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο της Λουιζιάνας μοιάζει με αυτό του Τέξας, το οποίο ακυρώθηκε το 2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο επειδή κρίθηκε πολύ περιοριστικό.

«Η Λουιζιάνα αψήφησε ανοικτά την απόφαση του Δικαστηρίου», κατήγγειλε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί τους ενάγοντες.

Όμως μετά το 2016 ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ διόρισε δύο νέους, συντηρητικούς δικαστές σε σύνολο εννέα.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο με τη νέα του σύνθεση ανατρέψει την απόφαση του 2016, αυτό ίσως σημαίνει ότι είναι έτοιμο να ανατρέψει και την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Αυτό ίσως να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για (την απόφαση) Ρόου», επιβεβαίωσε η Κέλι Ρόμπινσον, στέλεχος της ισχυρής οργάνωσης Planned Parenthood. Για την ίδια «το δικαίωμα στην άμβλωση κρέμεται από μία κλωστή» στις ΗΠΑ.

Ο διορισμός δύο συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των αντιπάλων των αμβλώσεων. «Προχωράμε με ελπίδα στην καρδιά και εμπιστοσύνη προς το Δικαστήριο», παραδέχθηκε η πρόεδρος της οργάνωσης United for Life Κάθριν Γκλεν Φόστερ.