Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Υπογράφτηκε η κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις

Στην υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετατρέποντας την χώρα ακόμη περισσότερο σε ορμητήριο πολέμου για τον αμερικανικό στρατό. Η νέα συμφωνία για τις βάσεις έχει απ’ αόριστον ισχύ.

Εκτός από την επέκταση της χρονικής διάρκειας, η συμφωνία διευρύνει και την χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών από τις ΗΠΑ,αναβαθμίζοντας τους κινδύνους για το λαό, για χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου. Οι αμερικανικές βάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη, αλλά και «μαγνήτη» αντιποίνων από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η νέα συμφωνία είναι πενταετής, ώστε να «τρέξουν» μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» επέκτασης των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία μετά το πέρας της 5ετίας, θα παραταθεί αυτόματα επ’ αόριστον εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη, με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν, δια της διπλωματικής οδού (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπογραφή της αναθεώρησης, θα επιτρέψει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’αόριστον και στα αμερικανικά στρατεύματα να ασκούνται σε περισσότερες περιοχές».

Με την υπογραφή της συμφωνίας, παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το επόμενο «φορτίο», που αναμένεται το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, να καταφτάνει τον Νοέμβρη.

Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές.

902.gr

che guevara 008