Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: Φυλακή και πρόστιμο σε εθελοντές που άφησαν νερό στην έρημο για τους μετανάστες

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τέσσερις γυναίκες, που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους μετανάστες αφήνοντας  τρόφιμα και νερό στην έρημο της Αριζόνα κρίθηκαν ένοχες για παράνομη είσοδο σε Εθνικό καταφύγιο προστασίας άγριας φύσης χωρίς άδεια.

Οι τέσσερις γυναίκες ήταν εθελόντριες της οργάνωσης «Όχι άλλοι θάνατοι», No More Deaths, μια ομάδα που προσπαθεί να σταματήσει τους θανάτους των μεταναστών που διασχίζουν την μεγάλη έρημο της Αριζόνα κοντά στα σύνορα Μεξικού / ΗΠΑ. Τα σύνορα Αριζόνα-Μεξικό ειδικά, είναι γνωστά για τον αριθμό των ανθρώπινων πτωμάτων μεταναστών που ανακαλύπτονται εκεί κάθε χρόνο.

arizona

Η μία εθελόντρια κρίθηκε ένοχος γιατί μπήκε με το αυτοκίνητό της μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι τμήμα της ερήμου, χωρίς άδεια και άφησε ένα 1 μπιτόνι νερό και μερικές κονσέρβες φασόλια. Οι άλλες τρεις βρέθηκαν ένοχες για την είσοδο τους στην περιοχή χωρίς άδεια και επειδή «εγκατέλειψαν προσωπική περιουσία», νερό και κονσέρβες δηλαδή.

Η απόφαση, που πάρθηκε από τον Αμερικάνο δικαστή Bernardo Verlasco ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση εναντίον εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας την τελευταία δεκαετία. Ο δικαστής δήλωσε:

-Έπρεπε η οργάνωση να τις έχει ενημερώσει ότι η συμπεριφορά τους ήταν ποινικό αδίκημα. Ούτε οι κατηγορούμενες είχαν ψάξει να βρουν τις συνέπειες που θα είχε η πράξη τους.

öken1

Οι τέσσερις γυναίκες, δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους πηγάζουν από γνήσια πεποίθηση για να βοηθήσουν ανθρώπους σε ανάγκη.

Μία άλλη εθελόντρια της Οργάνωσης η Catherine Gaffney, επέκρινε την απόφαση, λέγοντας:

-Αυτή η ετυμηγορία προκαλεί όχι μόνο την Οργάνωση «Όχι άλλοι θάνατοι» αλλά όλους τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλη τη χώρα.

-Αν το να δίνεις νερό σε κάποιον που πεθαίνει από δίψα είναι παράνομο, τι ανθρωπισμός έχει μείνει στη νομοθεσία δικαίου  αυτής της χώρας;

Κάθε εθελόντρια αντιμετωπίζει έως και έξι μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή και πρόστιμο 500 δολάρια.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν με μετανάστες να κάνουν στις ΗΠΑ αποπνέουν απίστευτη σκληρότητα και μίσος ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τραμπ και τις εμμονές του ενάντια στην φτώχεια και την μετανάστευση. Έτσι ευθυγραμμίζονται και οι δικαστικές Αρχές μαζί με τις διωκτικές και καταδικάζουν και αυτούς που από ανθρωπιστική διάθεση θέλουν να βοηθήσουν μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Απαγορεύουν απλά να είσαι άνθρωπος.

Independent 20/1/2019

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία