Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: 800.000 κρατούμενοι αναγκάζονται καθημερινά να δουλέψουν για 3-4 ευρώ (!) την ημέρα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες

     Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

fångar2

Αφίσα της απεργίας

Γενική απεργία κρατουμένων στις Ηνωμένων Πολιτειών, σε 17 πολιτείες, ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις Αμερικάνικες φυλακές, ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και διανύει την δεύτερη εβδομάδα της. Οι κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής εργασίας σε συνθήκες δουλείας, περισσότερους πόρους για προγράμματα επανένταξης και να μην στερούνται του δικαιώματός της ψήφου. Η απεργία έχει προγραμματιστεί για να διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, και μπορεί να είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έγινε η πιο βίαιη σύγκρουση των τελευταίων 25 χρόνων μεταξύ των κρατουμένων σε φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Lee Correctional Institution στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, επτά φυλακισμένοι σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά ώστε να μετακομιστούν στο νοσοκομείο.Οι δεσμοφύλακες δεν παρενέβησαν για να σταματήσει η βία, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες οι ίδιοι προκάλεσαν, κατά τις επτά ώρες που η ταραχή ήταν σε εξέλιξη όταν οι κρατούμενοι μαχαιρώθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Ούτε καν παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά μόνο μετά από ώρες και αφού είχε λήξει το συμβάν.

Κρατούμενοι καταδικασμένοι σε θάνατο στην φυλακή San Quentin στην Καλιφόρνια περιμένοντας την εκτέλεσή τους

Κρατούμενοι καταδικασμένοι σε θάνατο στην φυλακή San Quentin στην Καλιφόρνια περιμένοντας την εκτέλεσή τους

Σε απάντηση σε αυτό το περιστατικό, και στην βίαια και καταπιεστική σε γενικές γραμμές καθημερινή ζωή των φυλακισμένων, έχει οργανωθεί η γενική απεργία που μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη διαμαρτυρία φυλακισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις 21 Αυγούστου, απεργούν και σε ανδρικές και γυναικείες φυλακές σε 17 Πολιτείες αρνούμενοι να κάνουν οποιαδήποτε εργασία. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να ρίξουν φως στις απάνθρωπες συνθήκες που αναγκάζονται να ζουν.Οι κρατούμενοι ζητούν ακόμη να μπει ένα τέλος στον σοβαρό υπερπληθυσμό των φυλακών, τέλος στη μη αμειβόμενη εργασία που κάνουν, να δοθούν περισσότεροι πόροι για κατάρτιση και αποκατάσταση, να δοθεί το δικαίωμα να επανεξεταστούν οι καταδίκες σε ισόβια (τρεις καταδίκες ακόμη και για ασήμαντες αφορμές σημαίνει ισόβια στην Αμερικάνικη λογική των δικαστηρίων) και να μην στερούνται του δικαιώματός να ψηφίσουν.

«Οι φυλακές στην Αμερική είναι μια εμπόλεμη ζώνη. Κάθε μέρα τραυματίζονται κρατούμενοι λόγω των απαγορευτικών όρων. Για μερικούς από εμάς είναι σαν να είμαστε ήδη νεκροί, οπότε τι έχουμε να χάσουμε;” δηλώνει ένας από τους κρατουμένους οργανωτές της απεργίας , γιά λογαριασμό της οργάνωσης νομικών Jailhouse Lawyers Speak,αναφέρει το BBC.

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να εργαστούν για 3-4 ευρώ (!) την ημέρα και είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με ακτιβιστές συνδικάτων που βοήθησαν να οργανωθεί η διαμαρτυρία. Πάνω από 800.000 κρατούμενοι αναγκάζονται καθημερινά να δουλέψουν, σε ορισμένες Πολιτείες η εργασία είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κλεισμένοι σε ιδιωτικές φυλακές που πουλούν την εργατική τους δύναμη σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Κρατούμενοι σε ιδιωτική φυλακή

Κρατούμενοι σε ιδιωτική φυλακή

Σύμφωνα με το Prisonpolicy.org στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια κρατούμενοι σε 1 719 κρατικές φυλακές, 102 Ομοσπονδιακές φυλακές πολλές από αυτές ιδιωτικές, σε 1 852 σωφρονιστικά ιδρύματα ανηλίκων, σε 3 163 τοπικές φυλακές, φυλακές και 80 για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, καθώς και σε στρατιωτικές φυλακές, σε κέντρα μετανάστευσης, ιατροδικαστικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και στις φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλες χώρες.

«Οι κρατούμενοι δεν προστατεύονται από τους νόμους υγείας και ασφάλειας όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Αν τραυματίζονται ή πεθαίνουν στον χώρο δουλειάς, δεν καλύπτονται από καμία ασφάλεια στις περισσότερες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι οι συνήθεις έλεγχοι ότι οι εργοδότες δεν εκμεταλλεύονται και δεν κάνουν κατάχρηση του εργατικού δυναμικού δεν υπάρχουν για τους κρατούμενους», δηλώνει ο David Fathi, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης πολιτικών ελευθεριών, στο BBC.

Η απεργία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου που είναι η 47-επέτειος της εξέγερση στην φυλακή στην Άτικα, στη Νέα Υόρκη, που έγινε για να απαιτηθούν ανθρώπινες συνθήκες και βασικά πολιτικά δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια των ταραχών ο τότε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Νέλσον Ροκφέλερ, παρέταξε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς εναντίων των εξεγερμένων. Τα θύματα ήταν 29 κρατούμενοι νεκροί και οι 10 φρουροί των φυλακών όπως και άλλοι του προσωπικού που κρατούνταν όμηροι.

fångar4

Οι συνθήκες μοιάζουν με αυτές που οι Ναζί εφάρμοσαν στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν πουλούσαν την εργατική δύναμη των κρατουμένων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η γνωστή αγωνίστρια Angela Davis, ενεργή ακτιβίστρια στην κίνηση ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών βλέπει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της βιομηχανίας,των κρατικών αξιωματούχων, δικηγόρων και πολιτικών που επωφελούνται από την κατάσταση αυτή. “Η βιομηχανία σωφρονισμού συντηρείται και αναπτύσσεται. Κρατούμενοι κωδικοποιούν δεδομένα για τη Chevron, την Αμερικάνικη εταιρεία ενέργειας, φροντίζουν τις τηλεφωνικές κρατήσεις των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας TWA, κατασκευάζουν πίνακες κυκλωμάτων, λιμουζίνες, κρεβάτια νερού και ράβουν εσώρουχα για την εταιρία Victorias Secret «για ένα κλάσμα του κάτι ακριβότερο από “δωρεάν» εργατικό κόστος. “Χωρίς απεργίες, χωρίς συνδικάτα”. “Και για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δοκιμάζουν τα καινούργια φάρμακά τους οι φυλακισμένοι είναι καλύτεροι από τους αρουραίους”.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία