Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ηχήστε σάλπιγγες»! (Με αφορμή την “έξοδο στις αγορές”)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η είδηση: «Με επιτυχία η έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας» (ΠΗΓΗ: left.gr)

Να σημειώσουμε ότι με την έκδοση πενταετούς ομολόγου η κυβέρνηση αντικατέστησε το προηγούμενο – επίσης πενταετούς διάρκειας – που είχε εκδοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ύψους 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,95%. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,625%, ενώ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές υπήρξαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Γύρω από την υπόθεση αυτή από την μια ξεδιπλώνονται τα κυβερνητικά πανηγύρια και από την άλλη ασκείται η «κριτική» των κομμάτων του συστήματος όχι στη βάση της ουσίας του ζητήματος αλλά της χρονικής καθυστέρησης…

Το ποιοι «χαιρέτησαν» πρώτοι το σχετικό γεγονός δείχνει και το ποιοι πραγματικά ωφελούνται. Ενδεικτικά : Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας «χαιρέτισε» εκ μέρους του Βερολίνου «την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», κάτι που αποτελεί «στόχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής». Περί «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα» έκανε  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χαιρετίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και σημειώνοντας πως πρόκειται για «μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εξομάλυνση των εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «έξοδος» αυτή ήταν αποτέλεσμα εφαρμογής βάρβαρης πολύχρονης πολιτικής που στέρησε (και στερεί) τους πολλούς ακόμη και από τα στοιχειώδη. Ήταν αποτέλεσμα αλλεπάλληλων «Μνημονίων», «προαπαιτούμενων» τα οποία θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα πως βρισκόμαστε «στα μισά του δρόμου» και πώς η χώρα «πρέπει  να παραμείνει στο ποδήλατο και να συνεχίσει να προχωράει».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο νέος δανεισμός είναι προς όφελος του κεφαλαίου για την ικανοποίηση των δικών του «αναγκών» και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και φυσικά και αυτά τα «δανεικά» θα πληρώσει και πάλι ο λαός στο διηνεκές !

Θα το επαναλάβουμε. Η «έξοδος» του Ελληνικού καπιταλιστικού κράτους στις «αγορές» δεν σημαίνει διέξοδο για τον λαό. Αυτή μπορεί να προέλθει μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Και αξιοποιώντας τον Α. Σικελιανό, απαντάμε στους πανηγυρίζοντες με το ποίημά του στην κηδεία του Κ. Παλαμά , παρομοιάζοντας τα πανηγύρια με  τις σάλπιγγες και την έξοδο στις αγορές με το… «φέρετρο» :
«Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα ! “