• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Ένωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας αναζητά την ισχυροποίησή της στις οργανώσεις βάσης

Επιμέλεια – μετάφραση: Βαγγέλης Γονατάς //

Αβάνα, Κούβα

Έπειτα από δύο ωφέλιμες μέρες, κατά  τις οποίες συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες και κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κουβανική νεολαία, εγκρίθηκαν οι στρατηγικές που θα εκπληρώσουν τις 58  αποφάσεις που πήρε το 10ο Συνέδριο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της Κούβας (UJC), με 251 συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν έκφραση  σε όλα τα επίπεδα, έχοντας σαν προϋπόθεση τη δουλειά στις οργανώσεις βάσης.

Στη  διάρκεια της δεύτερης ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής της UJC, τέσσερις ομάδες εργασίας εξέτασαν θέματα όπως η ανάγκη να  χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής για να διαδώσουν τη δουλειά των  Κουβανών νεολαίων, την ικανότητα και τη δημιουργικότητα της νεολαιίστικης μάζας, ιδιαίτερα σε κοινότητες και πληθυσμιακές ομάδες με δύσκολη πρόσβαση, ώστε να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική τελειοποίηση, για τους άπειρους εργαζόμενους, στους εργασιακούς τους χώρους.

Μιλώντας η Ελιερ Ραμίρες, αντιπρόεδρος της ιδεολογικής επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να παράγουμε οπτικοακουστικά υλικά,  δίνοντας προσοχή στη μεγάλη αποτελεσματικότητα  που έχουν ανάμεσα στους πιο νέους.  Επισημαίνοντας ότι “Πρέπει επίσης να ξεχωρίσουμε ότι πιο καλό έχει η  βορειοαμερικάνικη πολιτιστική παραγωγή, που να αντανακλά τους αληθινούς κοινωνικούς προβληματισμούς, για να το χρησιμοποιήσουμε  εμπλουτίζοντας το διάλογο, ώστε οι νέοι να μη στρέφονται σε πολιτιστικά προϊόντα  των οποίων το περιεχόμενο τείνει προς το κοινότυπο και το χυδαίο”.

Άλλοι ομιλητές, όπως η Ιντίρα Φαχάρδο, αναφέρθηκαν “στην ανάγκη να κοινοποιηθούν στη βάση, όλες οι αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου της UJC, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει υποτίμηση  στον πρώτο κρίκο (της οργάνωσης) , ούτε επίσης σε αυτούς που  διαμορφώνουν την παγκόσμια νεανικότητα. Αλλά αυτός ο διάλογος – προσέθεσε – πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο ευχάριστο και ελκυστικό, πράγμα που ο νέος θα εξακριβώνει από τη θεματολογία του και να μπορεί έτσι, να έχει ενεργή συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες”.

Αφού εγκρίθηκαν με ομοφωνία οι δράσεις, ο Δεύτερος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας,Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες στην Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κοχίμαρ, να πραγματοποιήσουν δράσεις από τη βάση, χωρίς να πρέπει να περιμένουν να έρθει η έγκριση από το ανώτερο επίπεδο.

“Η δουλειά των επιτροπών της βάσης πρέπει να αποκτήσει δυναμισμό,δημιουργικότητα, να είναι πιο ζωντανή. Κάθε νεολαιίστικο στέλεχος πρέπει να κατακτήσει την αυτονομία και ανεξαρτησία για να πραγματοποιεί σχεδιασμούς με τους νέους. Αν περιμένει την άδεια δεν προχωράει και υποχωρεί τους στόχους που πρέπει να επιτύχει. Εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα από αυτά που προγραμματίσατε εδώ” τόνισε με έμφαση, ο επίσης αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών.

Από πλευράς της, η πρώτη γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής της UJC, Γιουνιάσκι Κρέσπο Μπακέρο, επεσήμανε ότι αυτός ο ευρύς προγραμματισμός δράσεων είναι ένα σημάδι πως οι νέοι κουβανοί βλέπουν ότι το 10ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, δεν ήταν μια κλειστή διαδικασία, όπου όλα ήδη ειπώθηκαν.

“Τώρα το 10ο Συνέδριο πάει μέχρι τη βάση. Εκεί είναι η πρόκληση για τo σύνολο των μελών, να εξηγήσουμε τι έχει γίνει, ποιες είναι οι λύσεις, να απαντήσουμε σε ανησυχίες, πως θα  υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, επιπλέον τις νέες προτάσεις, που μέρα με τη μέρα πρέπει να εξηγηθούν για να έχουμε μια οργάνωση πολύ  πιο ισχυρή πολιτικά και πολιτιστικά”.

granmmaYoel E. Martinez Castellanos
Granma 17/10/2015