Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ΑΑΔΕ οδηγεί καρκινοπαθή λογιστή σε καταστροφή ή εγκατάλειψη χημειοθεραπειών!

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Ο Διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής, απ’ τον οποίο ο ασθενής ζήτησε «αναστολή   όλων  των δηλωτικών  υποχρεώσεων», λόγω «ανωτέρας βίας»,  του διαμήνυσε: «Ο κ. Διοικητής δεν συνομιλεί με πολίτες»(!!) Αλλά και τα όργανα των συνδικάτων, στα οποία ανήκει ο ασθενής, αποδείχτηκαν οι …καλύτεροι συνεργάτες της ΑΑΔΕ, προτάσσοντας την είσπραξη των εσόδων του κράτους (!!!)

Ο Α.Π. είχε την ατυχία να διαγνωστεί με καρκίνο στο έντερο το Φλεβάρη του 2021. Χειρουργήθηκε το Μάρτη του 2021 και άρχισε χημειοθεραπείες, που θα ολοκληρωθούν στις 23 Οκτωβρίου 2021.

Ο 60χρονος καρκινοπαθής – τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου – διατηρεί λογιστικό γραφείο, χωρίς συνεργάτες και υπαλλήλους, στη Νίκαια του Πειραιά εδώ και 32 χρόνια. Εκτός λοιπόν εκτός απ’ Γολγοθά της υγείας του υποχρεώθηκε να σηκώσει και το σταυρό του επαγγελματικού μαρτυρίου: Να ανταποκριθεί, και να προλάβει, τις υποχρεώσεις έναντι των πελατών και των εφοριών εν μέσω χημειοθεραπειών.

Γι’ αυτό και αναζήτησε σανίδα σωτηρίας στο άρθρο 61 του νόμου  4174/2013 «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», που προβλέπει την «Απαλλαγή λόγω ανωτέρας βίας».

Στις  7.6.2021 ο Α.Π. απέστειλε  επιστολή – αίτηση πρός την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στην επιστολή-αίτηση, που τη συνόευε με τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις και εξετάσεις που αποδεικνύουν την κατάσταση «ανωτέρας βίας», ο Α.Π., μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Επειδή οι παρενέργειες   της  θεραπείας  είναι έντονες ,  οι  θεράποντες  ιατροί  ογκολογοι    μου συνέστησαν    αποχή από την  εργασία    (αναρρωτική άδεια )  έως  τη λήξη της θεραπείας. Όπως γνωρίζετε  πολύ καλά   το επάγγελμα  μας απαιτεί  συνεχή  εγρήγορση , τόσο σωματική  όσο και πνευματική. Δυστυχώς για μένα    αυτό δεν είναι εφικτό στο παραπάνω διάστημα .  Βρίσκομαι σε έκτακτη ανάγκη  και σε περίπτωση ανωτέρας βίας. 

Για το λόγο  αυτό ζητώ να  χορηγήσετε  αναστολή   όλων  των δηλωτικών  υποχρεώσεων  των πελατών μου, όπως  δηλώσεις εισοδήματος  φορολογικού έτους  2020 , παρακρατούμενων η επιρριπτόμενων φόρων  , καθώς και αναστολή  υποβολής  οποιασδήποτε   άλλης  δηλωτικής  υποχρέωσης,    που λήγουν από  σήμερα έως τις  31/12/2021.  Αιτούμαι   επίσης αναστολή υποχρέωσης  για την  εμπρόθεσμη  ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων  των πελατών μου   για το ανωτέρω  διάστημα».

Η επιστολή-αίτηση πρωτοκολήθηκε στην ΑΑΔΕ (8.6.2021). Έκτοτε άρχισε και ο τηλεφωνικός …Γολγοθάς για τον Α.Π., καθώς ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αντί να απαντήσει, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υποχρεούμενος απ’ το νόμο 4174/2013, απέστειλε το θέμα σε διευθύνσεις της υπηρεσίας του, οι οποίες δηλώνουν αναρμόδιες. Μάλιστα μία απ’ τις διευθύνσεις – η ΚΒΣ – έδωσε την καταπληκτική απάντηση με την παραπομπή στις διατάξεις του νόμου 4308/2014 «για το χρόνο ενημέρωσης των λογιστικών αρχείων (βιβλίων» και την «έγκαιρη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.» (!)

Στις  24/6/2021 ο Α.Π. επικοινώνησε με το γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ και ζήτησε να συναντηθεί με το Γ. Πιτσιλή για να τον ενημερώσει για το πρόβλημά του. Η απάντηση ήταν κάθετα αρνητική με επίκληση των   ιδιαίτερων  υγειονομικών  συνθηκών. Ο Α.Π. ζήτησε να υπάρξει, έστω,   τηλεφωνική επικοινωνία με το Γ. Πιτσιλή για να λάβει την απίστευση απάντηση: «Ο κ. Διοικητής δεν συνομιλεί με πολίτες»(!)

Καταστροφή ή θάνατος

Έτσι ο Α. Π. υποχρεώθηκε σε εξώδικη διαμαρτυρία (29.6.2021) πρός το Διοικητή της ΑΑΔΕ, την οποία κοινοποίησε πρός τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στην εξώδικη διαμαρτυρία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

 «Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Δεν γνωρίζω ποιό από τα τμήματα της υπηρεσίας σας  θα γνωμοδοτήσει, προκειμένου να λάβω κάποια απάντηση . Αυτό που γνωρίζω ότι η έκδοση απόφασης είναι στην αποκλειστική    σας αρμοδιότητα σύμφωνα   με το άρθρο 61 του Ν.4174/2013.  Κατανοείτε πιστεύω  ότι  η υπόθεση μου είναι εξαιρετικά επείγουσα , και η όποια απάντηση  επί της αίτησής μου   έπρεπε να είναι  ταχίστη.  Επίσης θεωρώ ότι μπορείτε να αντιληφθείτε τη  δυσχερή θέση στην όποια βρίσκομαι .  Το εισόδημά μου   από   τους επαγγελματίες πελάτες μου είναι ήδη μειωμένο,   λογω    και της δικής μου μειωμένης προσφοράς, εξ αιτίας της ασθενείας μου .. Γνωρίζετε δε ότι αν δεν  εγκρίνετε την αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων   των πελατών μου, κινδυνεύω να επιβαρυνθώ με χιλιάδες ευρώ  σε  πρόστιμα και προσαυξήσεις  που θα επιβληθούν στους πελάτες μου, με αποτέλεσμα  όχι μόνο   την οικονομική μου καταστροφή αλλά και την ηθική απαξίωση  που θα υποστώ. Η άλλη λύση είναι να διακόψω τη θεραπεία μου  παραμελώντας  εντελώς την υγεία μου  και να προκαλέσω ανεπανόρθωτη βλάβη   στον εαυτό μου, βαδίζοντας  με μαθηματική ακρίβεια προς  το θάνατο».

Συνδικάτα μάλαμα!

Ο Α.Π. απευθύνθηκε  γραπτά, και προφορικά, στα όργανα των συνδικάτων στα οποία ανήκει: Την Πανελλήνια Ομοσπονδίων Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και την Ένωση Φορτοτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ).

Αντί για συμπαράσταση έλαβε εξοργιστικές προφορικές απαντήσεις απ’ τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΠΟΦΕΕ. Εκτός αυτών των προφορικών απαντήσεων δεν υπήρξε καμμία γραπτή απάντηση απ’ τις επιστολές του Α.Π., αλλά και ούτε κάποια ενέργεια και κίνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Αίτημα για αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων

Την αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και αντίστοιχα της ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων, για όσο διάστημα κριθούν οι ασθενείς ελευθεροεπαγγελματίες ανίκανοι για εργασία και τουλάχιστον δύο μηνών μετά από αυτό, ζητά με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής

Στην ανακοίνωση  (22.7.2021) αναφέρονται τα εξής: «Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις 4.6.2021 όταν η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. εξέδιδε ανακοίνωση που έβαζε σε περίοπτη  θέση,  τη διεκδίκηση   του δικαιώματος   των λογιστών στην ασθένεια και την εγκυμοσύνη και καλούσε ( σωστά ) την πολιτεία να επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Πρόσφατα ένας συνάδελφος μας διαγνώστηκε με σοβαρή ασθένεια, (καρκίνος ) και ευρισκόμενος σε έκτακτη ανάγκη και ανωτέρα βία, απευθύνθηκε με αίτημα του κατ’ αρχή στο διοικητή της ΑΑΔΕ (7/6/21), ως κατά νόμο αρμόδιο  σύμφωνα με το άρθρο 61  Ν. 4174 να χορηγήσει αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες του καθώς και αναστολή της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων , έως τις 31/12/2021 λόγω της φύσης της ασθένειας.    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αντί να απαντήσει ως όφειλε, παρέπεμψε το αίτημα στις επιμέρους φορολογικές διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δηλώνουν αναρμόδιες ….. Στον διοικητή  ΑΑΔΕ απεστάλη και εξώδικο προκειμένου να απαντήσει.  Από τη μεριά του μέχρι σήμερα   ουδεμία απάντηση  δόθηκε… Η μόνη γραπτή (και αχαρακτήριστη) απάντηση που έλαβε ο συνάδελφος ήταν από την διεύθυνση ΚΒΣ   η όποια είναι η εξής: “περαιτέρω, σε ζητήματα δικής μας αρμοδιότητας , ο χρόνος  ενημέρωσης των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) ρυθμίζεται με τις  διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2308/2014 όπου μεταξύ άλλων, ορίζεται  ότι σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση γίνεται εντός του απαιτούμενου χρόνου για την έγκαιρη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων”. Πάλι καλά που μάθαμε   μέχρι πότε  γίνεται η ενημέρωση των βιβλίων!

Ο συνάδελφος ενημέρωσε γραπτά και προφορικά  τους προέδρους της ΠΟΦΕΕ και της  ΕΦΕΕΑ   (της οποίας είναι μέλος )  για το αίτημα που υπέβαλε στην ΑΑΔΕ, την απάντηση που έλαβε και τους καλούσε να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δικαίωση, όχι μόνο  του ατομικού αιτήματος αλλά και τη λύση στην πράξη του χρόνιου αιτήματος της ασθένειας των λογιστών.  Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν  αν μη τι άλλο εξοργιστικές, όπως συμβουλές για αχαρακτήριστη, προσφυγές κλπ. Όταν τους  επισημάνθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία   ότι αυτό δεν αποτελεί λύση και ούτε είναι στις διεκδικήσεις του κλάδου, πέρασαν στην αντεπίθεση με  επιχειρήματα του στυλ: “Ο  χρόνος που ζητάς είναι υπερβολικός!”, “Προέχουν τα έσοδα του κράτους!”, “Έπρεπε να είχες προβλέψει” (Τι άραγε;) “Η απάντηση  που σου έδωσαν ήταν η ενδεδειγμένη!” και “Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με το θέμα σου δουλεύω!”

Φυσικά  σε καμία ενέργεια δεν προχώρησαν, ούτε στις επιστολές απάντησαν.. Καλύτερους “συνεργάτες” το υπουργείο και η ΑΑΔΕ δεν μπορούσαν να βρουν.  Σήμερα πέταξαν και το τελευταίο φύλλο συκής οι δήθεν υπερασπιστές των δικαιωμάτων του κλάδου. Αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι είναι εχθροί των  αυτοαπασχολούμενων λογιστών  και  όταν υποχρεώνονται να  “δεχτούν” κάποια αιτήματα όπως το αίτημα της ασθένειας των λογιστών  στην ολομέλεια των πρόεδρων,  το κάνουν  μόνο για το θεαθήναι.

  • Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας, την  εχθρική συμπεριφορά τους απέναντι  στο συνάδελφο.
  • Είναι επικίνδυνοι!! Πρέπει να απομονωθούν και επιτέλους να αλλάξουν και οι συσχετισμοί στο ανώτερο συνδικαλιστικό  μας όργανο.
  • Καταγγέλλουμε την ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά του διοικητή της ΑΑΔΕ  απέναντι στο συνάδελφο.
  • Καλούμε  την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το θέμα της ασθένειας για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, οι οποίοι εξαναγκάζονται από τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί στον κλάδο, όχι μόνο  να δουλεύουν εκτός ανθρωπίνων ορίων, αλλά και με σοβαρές ασθένειες που μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Ανάλογα μέτρα πρέπει να παρθούν και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι την τελευταία μέρα με σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες και τα παιδιά.
  • Καλούμε όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, που τους εμποδίζει στην άσκηση του επαγγέλματος να μη διστάσουν να δημοσιοποιήσουν το θέμα τους  με κάθε τρόπο. Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να καταδικάσουν την αχαρακτήριστη συμπεριφορά ΕΦΕΕΑ και ΠΟΦΕΕ, να διεκδικήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ καθιέρωση της ασθένειας των λογιστών με τη διαδικασία ιατρικής γνωμάτευσης από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Απαιτούμε αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και αντίστοιχα της ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων, για όσο διάστημα κριθούν οι ασθενείς συνάδελφοι ανίκανοι για εργασία και τουλάχιστον δύο μηνών μετά από αυτό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προσυπογράψουν για αυτήν την διεκδίκηση».

 

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής