Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο – όχι στη μετατροπή σε τζαμί» λένε προοδευτικοί τούρκοι επιστήμονες

Την διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και όχι την μετατροπή του σε τζαμί προτείνει η «Τουρκική Ακαδημία Επιστήμης και Διαφωτισμού» (Bilim ve Aydınlanma Akademisi).

Σε αναλυτική της έκθεση η Ακαδημία – που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚ Τουρκίας – κάνει αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο του ναού της Αγίας Σοφίας, καθώς και σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την διατήρηση του επί 1500 χρόνια.

Η έκθεση αναφέρεται στη μοναδικότητα της Αγίας Σοφίας ως σύμβολο θρησκευτικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας, αλλά ευρύτερα της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Η παρέμβαση της «Ακαδημίας Επιστήμης και Διαφωτισμού» έρχεται σε μια περίοδο που ξαναφουντώνει ο δημόσιος διάλογος στην Τουρκία σχετικά με τη μετατροπή του ναού σε τζαμί. Το Μάρτη του 2018, σε ειδική τελετή στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Ερντογάν διάβασε στίχους από το κοράνι για πρώτη φορά εντός του ναού, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες σχετικά με την πρόθεση των ισλαμιστών να προχωρήσουν σε μετατροπή του μνημείου σε τέμενος.

“Οι συζητήσεις για δημιουργία τζαμιού, ο πολιτικός και προκλητικός λόγος αναφορικά με την Αγία Σοφία πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, με χρήση όλων των διεθνών πρακτικών για τη διατήρηση και αποκατάσταση των πολιτιστικών της θησαυρών» αναφέρει μεταξύ άλλων η «Ακαδημία Επιστήμης και Διαφωτισμού».